Deutschbank: Yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelişini enflasyon geciktirebilir

Deutschbank: Yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelişini enflasyon geciktirebilir

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesi dört gözle beklenirken Deutsche Bank Londra Başkan Yardımcısı Ozan Tarman yüksek enflasyona dikkat çekti ve yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelme durumunun hala bıçak sırtı olduğunu kaydetti.

A+A-

Deutsche Bank Londra Başkan Yardımcısı Ozan Tarman, ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tarman ayrıca, yabancı fonların Türkiye’ye girişi ve enflasyon tahminlerini de paylaştı.

BloombergHT'nin haberine göre Fed’in faiz kararı ve bankanın enflasyonla mücadelesine değinen Tarman, 1,5-2 yıldır yapılan enflasyon mücadelesinde olayın kaynağının arz olduğunu düşünenlerin haklı çıkmaya başladığını söyledi. İlk önce pandemi ve sonrasında da Ukrayna savaşının enflasyonda çok büyük bir etki oluşturduğunu belirten Tarman, “Şimdi arz tarafındakilerin eli çok daha güçlendi. Çok büyük ihtimalle hem Powell hem de Lagarde’ın yapacağı şey faiz indirimi olacak. Bu yapıldığı an gelişmekte olan piyasalarda lokal kağıtlarına olan giriş devam eder.” dedi.

Tarman, Fed ve ECB'nin faiz kararı hakkında yaptığı tahminlerde şu ifadeleri kullandı:

“Dolar biraz daha karışık. Dolar lehine tekrar rüzgar esmeye başladı. Şu an itibarıyla piyasalar ECB'nin daha önce faiz indirimi yapacağını düşünüyor. Lagarde’ı neredeyse yüzde 90-92 Nisan’da faiz indirimi yapmaya itiyor. Mart için Fed beklentileri ise daha aşağıda. ABD faiz indirdiğinde gelişen piyasalara para girişi devam edecektir. Depremden dolayı Japonya Merkez Bankası’nın faizde normalleşmeye gideceği beklentisi biraz ötelendi. Belki Nisan belki Mayıs ayına…Bunlar da dolara yardımcı oldu.”

"Swap hatlarının açılmasında yavaş gitmek gerekiyor"

Fon akımları açısından nasıl bir yıl beklediğini açıklayan Tarman, değerlendirmesinde Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminlerini de paylaştı. Tarman, 5-6 yıldır ilk defa geçen sene Kasım’dan başlayarak reel yabancı ilgisi görüldüğünü, hem Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e hem de TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’a verilmiş bir kredibilite olduğunu belirtti. Tarman sözlerine şöyle devam etti:

“Fakat yatırımcılar bunun sürekli olduğunu görmek istiyorlar. Ülkemiz için daha da önemlisi kalıcı yatırım ve FTA. Bunların olması için çok daha istikrar gerekli. 5-6 senenin en büyük ilgisini görüyoruz. Sonbahar itibariyle baz etkisi rüzgarını arkamıza alacağız. Bizim resmi tahminimiz 2024 sonu enflasyonunun yüzde 45’lere gerilemesi, merkez bankasının tahmininin biraz daha yukarısında. Fonların Döviz riskini de alarak Türkiye’ye ilgisi 5 yılın zirvesinde. Fed faiz indirdiğinde gelişen piyasalara giriş için yarış başlar. 7-8 yıldır beklediğimiz yabancı girişi için hala durum bıçak sırtı. Swap hatlarının açılmasında yavaş gitmek gerekiyor, aceleye gerek yok.”

İlgili Haberler