Gรผmrรผk ve Ticaret Bakanlฤฑฤฤฑ, nisan ayฤฑnda dฤฑล ticaret aรงฤฑฤฤฑnฤฑn %32,83 artarak 6 milyar 652 milyon dolar olarak gerรงekleลtiฤini bildirdi.
Bakanlฤฑktan yapฤฑlan aรงฤฑklamada ลรถyle denildi:
“Nisan ayฤฑnda ihracatฤฑmฤฑz tรผm Nisan aylarฤฑ iรงinde en yรผksek seviyeye ulaลtฤฑ. 2018 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑnda ihracat geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre %8,59 artarak, 13 milyar 879 milyon dolar oldu. ฤฐhracatฤฑmฤฑz son 12 aylฤฑk dรถnemde bir รถnceki yฤฑla gรถre % 10,2 oranฤฑnda artฤฑล ile 161 milyar 395 milyon dolar seviyesine yรผkseldi. 2018 yฤฑlฤฑ Ocak-Nisan dรถneminde ise bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre ihracatฤฑmฤฑz %8,9 artarak 55 milyar 64 milyon dolar oldu.
ฤฐthalat ise % 15,42 artarak 20 milyar 531 milyon dolar olarak gerรงekleลti. Dฤฑล ticaret hacmi geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre % 12,56 artarak 34 milyar 410 milyon dolar oldu. ฤฐhracatฤฑn ithalatฤฑ karลฤฑlama oranฤฑ ise % 67,6 oldu.
OTOMOTฤฐV SEKTรRร ฤฐHRACATTA YฤฐNE ZฤฐRVEDE
2018 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑnda en รงok ihraรง edilen โMotorlu kara taลฤฑtlarฤฑ, traktรถrler, bisikletler, motosikletler, diฤer kara taลฤฑtlarฤฑโ faslฤฑnฤฑ (2 milyar 498 milyon dolar), โKazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nรผkleer reaktรถrlerโ (1 milyar 313 milyon dolar) ve โDemir ve รelikโ (822 milyon dolar) ihracatฤฑ takip etti.
ฤฐTHALATTA ฤฐLK SIRADA โMฤฐNERAL YAKITLARโ VAR
2018 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑnda en รงok ithal edilen โMineral yakฤฑtlar, mineral yaฤlar ve bunlarฤฑn damฤฑtฤฑlmasฤฑndan elde edilen รผrรผnlerโ faslฤฑnฤฑ (3 milyar 096 milyon dolar), โKazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nรผkleer reaktรถrlerโ (2 milyar 409 milyon dolar) ve โDemir ve รงelikโ (1 milyar 865 milyon dolar) ithalatฤฑ takip etti.
DIล TฤฐCARETTEKฤฐ EN BรYรK ORTAฤIMIZ ALMANYA
2018 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑnda en fazla ihracat yapฤฑlan ilk 3 รผlke sฤฑrasฤฑyla Almanya (1 milyar 367 milyon dolar), ฤฐngiltere (852 milyon dolar) ve ฤฐtalya (786 milyon dolar) ลeklinde gerรงekleลti. En fazla ithalat yapฤฑlan ilk รผรง รผlke sฤฑrasฤฑyla Almanya (1 milyar 978 milyon dolar), Rusya (1 milyar 890 milyon dolar) ve รin (1 milyar 779 milyon dolar) olarak gerรงekleลti.
EN รOK KULLANILAN TAลIMA ลEKLฤฐ: DENฤฐZ YOLU
2018 yฤฑlฤฑ Nisan ayฤฑnda gerรงekleลtirilen ihracatฤฑn taลฤฑma ลekillerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda en รงok ihracat โDeniz Yoluโ (8 milyar 849 milyon dolar) ile yapฤฑlฤฑrken, bu taลฤฑma ลeklini sฤฑrasฤฑyla โKara Yoluโ
(3 milyar 733 milyon dolar) ve โHava Yoluโ ulaลฤฑmฤฑ (1 milyar 167 milyon dolar) izlemektedir.
ฤฐthalatฤฑn taลฤฑma ลekillerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda ise, en รงok ithalat โDeniz Yoluโ (13 milyar 389 milyon dolar) ile yapฤฑlฤฑrken, bu taลฤฑma ลeklini sฤฑrasฤฑyla โKara Yoluโ ulaลฤฑmฤฑ (3 milyar 312 milyon dolar) ve โHava Yoluโ (2 milyar 873 milyon dolar) izlemektedir.”







