Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

DฤฑลŸฤฑลŸleri bรผrokratlarฤฑ ErdoฤŸan’ฤฑn kararฤฑna direnmiลŸ

ErdoฤŸan, Osman Kavala'nฤฑn serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ iรงin รงaฤŸrฤฑ yapan bรผyรผkelรงilere "Bunlarฤฑ รผlkemizde aฤŸฤฑrlamak gibi bir lรผksรผmรผz olamaz" demiลŸti
DฤฑลŸฤฑลŸleri bรผrokratlarฤฑ ErdoฤŸan'ฤฑn kararฤฑna direnmiลŸ Borsatek

CumhurbaลŸkanฤฑ ve AKP Genel BaลŸkanฤฑ Tayyip ErdoฤŸan’ฤฑn Afrika ziyaretinden dรถnerken, “Bunlarฤฑ รผlkemizde aฤŸฤฑrlamak gibi bir lรผksรผmรผz olamaz” sรถzleriyle iลŸaret ettiฤŸi 10 bรผyรผkelรงinin “istenmeyen adam” ilan edilmesine yรถnelik talimatฤฑn DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’na aynฤฑ gรผn iletildiฤŸi รถฤŸrenildi. BakanlฤฑฤŸฤฑn, CumhurbaลŸkanlฤฑฤŸฤฑ’ndan gelen bu talimat karลŸฤฑsฤฑnda iki gรผn boyunca giriลŸimde bulunduฤŸu ancak baลŸarฤฑlฤฑ olamadฤฑฤŸฤฑ ifade edildi.

ฤฐลŸ insanฤฑ Osman Kavala’nฤฑn serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑ iรงin Almanya, ABD, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, ฤฐsveรง, Kanada, Norveรง ve Yeni Zelanda bรผyรผkelรงiliklerinin 18 Ekim akลŸamฤฑnda yaptฤฑฤŸฤฑ ortak aรงฤฑklamada; “AฤฐHM’nin bu husustaki kararlarฤฑ doฤŸrultusunda Osman Kavala’nฤฑn derhal serbest bฤฑrakฤฑlmasฤฑnฤฑn saฤŸlanmasฤฑ iรงin Tรผrkiye’ye รงaฤŸrฤฑda bulunuyoruz” denilmiลŸti. 

Hรผkรผmetten aynฤฑ gece sert aรงฤฑklamalar gelmiลŸ, 10 รผlkenin Ankara bรผyรผkelรงisi ertesi sabah 19 Ekim’de DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’na รงaฤŸrฤฑlmฤฑลŸlardฤฑ. DฤฑลŸiลŸleri gรถrรผลŸme sonrasฤฑnda, “Bu รผlkelerin bรผyรผkelรงileri/ Maslahatgรผzarlarฤฑna, sosyal medya รผzerinden yapฤฑlan ve baฤŸฤฑmsฤฑz yargฤฑ tarafฤฑndan yรผrรผtรผlen hukuki bir sรผreรงle ilgili bu hadsiz aรงฤฑklamanฤฑn kabul edilemez olduฤŸu, hukuki sรผreรงlerin siyasallaลŸtฤฑrฤฑlmasฤฑna ve Tรผrk yargฤฑsฤฑna baskฤฑ yapmaya yeltenen bu aรงฤฑklamanฤฑn reddedildiฤŸi, sรถz konusu aรงฤฑklamanฤฑn Bรผyรผkelรงilerin savunduฤŸunu iddia ettikleri hukukun รผstรผnlรผฤŸรผ, demokrasi ve yargฤฑ baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑฤŸฤฑna da aykฤฑrฤฑ olduฤŸu iletilmiลŸtir” aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ yapmฤฑลŸtฤฑ. 

ErdoฤŸan ipucunu vermiลŸti

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan da 21 Ekim’de Afrika gezisinden dรถnerken uรงaktaki gazetecilere “Sรถyledim DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑmฤฑza, bizim bunlarฤฑ รผlkemizde aฤŸฤฑrlamak gibi bir lรผksรผmรผz olamaz. Tรผrkiye’ye bรถyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz?” diyerek, bugรผn yapacaฤŸฤฑ aรงฤฑklamanฤฑn ipucunu vermiลŸti. 

ฤฐki gรผnlรผk diplomasi trafiฤŸi

ANKA Haber Ajansฤฑ’ndan Duygu Gรผvenรง’in haberine gรถre; ErdoฤŸan’ฤฑn Afrika gezisinin ardฤฑndan DฤฑลŸiลŸleri BakanlฤฑฤŸฤฑ’na bรผyรผkelรงilerin “persona non grata” ilan edilmesi iรงin talimat verildi. Ancak ikili siyasi iliลŸkileri ele alan daireler bunu durdurmak iรงin aksi gรถrรผลŸ belirtti. Ve hiyerarลŸi iรงerisinde bu gรถrรผลŸler CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan’a iletilmesi amacฤฑyla DฤฑลŸiลŸleri Bakanฤฑ Mevlรผt ร‡avuลŸoฤŸlu’na sunuldu. Ancak iki gรผndรผr yapฤฑlan tรผm giriลŸimlere raฤŸmen ErdoฤŸan’ฤฑn talimatฤฑndan vazgeรงmediฤŸi รถฤŸrenildi. DฤฑลŸiลŸleri รงรถzรผm yolu ararken bazฤฑ bakanlarฤฑn yaptฤฑฤŸฤฑ sert aรงฤฑklamalar da dikkat รงekmiลŸti. 

Bรผyรผkelรงiler DฤฑลŸiลŸleri ile temasa geรงti

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan’ฤฑn bugรผn yaptฤฑฤŸฤฑ ve tarihte ilk defa toplu olarak bรผyรผkelรงileri gรถndereceฤŸini duyuran aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan sรถz konusu 10 bรผyรผkelรงilik de baลŸta Protokol Dairesi olmak รผzere DฤฑลŸiลŸleri ile temasa geรงerek bilgi almaya รงalฤฑลŸtฤฑ, ancak kendilerine henรผz bir tebliฤŸ yapฤฑlmadฤฑฤŸฤฑ รถฤŸrenildi. Diplomatik kaynaklar, Bรผyรผkelรงilere Tรผrkiye’den ayrฤฑlmalarฤฑ iรงin henรผz bir tebliฤŸ iletilmediฤŸini ifade etti. 

Mรผtekabiliyet devreye girecek

Diplomasideki “karลŸฤฑlฤฑklฤฑlฤฑk ilkesi” uyarฤฑnca 10 bรผyรผkelรงinin istenmeyen adam ilan edilmesi halinde Tรผrkiye’nin bu รผlkelerdeki bรผyรผkelรงilerinin de aynฤฑ yรถntemle geri gรถnderilmesi gรผndeme gelecek.

“Persona non grata” nedir?

Persona Non Grata terimi 1961 tarihli Diplomatik ฤฐliลŸkiler Hakkฤฑnda Viyana Konvansiyonu’nun 9. maddesinde dรผzenlendi. Sรถz konusu dรผzenlemenin iรงeriฤŸi ลŸรถyle: 

“MADDE 9. 1. Kabul eden Devlet, herhangi bir zaman ve kararฤฑnฤฑn gerekรงesini aรงฤฑklamak zorunluluฤŸunda olmaksฤฑzฤฑn, gรถnderen Devlete misyon ลŸefinin veya misyon Diplomatik kadrosunun herhangi bir รผyesinin istenmeyen ลŸahฤฑs (persona non grata) olduฤŸunu veya misyon kadrosunun herhangi bir baลŸka รผyesinin kabule ลŸayan olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirebilir. Bu takdirde, gรถnderen Devlet, duruma gรถre, ilgili ลŸahsฤฑ geri รงaฤŸฤฑrฤฑr veya misyondaki gรถrevine son verir. Bir ลŸahฤฑs kabul eden Devletin รผlkesine gelmeden รถnce de istenmeyen veya kabule ลŸayan olmayan ลŸahฤฑs olarak ilan edilebilir. 

Gรถnderen Devlet bu maddenin 1 inci fฤฑkrasฤฑnda kayฤฑtlฤฑ yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmeyi reddeder veya makul bir sรผre iรงinde yerine getirmezse, kabul eden Devlet ilgili ลŸahsฤฑ misyonun bir รผyesi olarak tanฤฑmayฤฑ reddedebilir. 

Kabul eden devletin Persona Non Grata ilanฤฑ iรงin herhangi bir gerekรงe aรงฤฑklamasฤฑna gerek yoktur. Yaygฤฑn olarak, kabul eden devletin menfaatlerine aykฤฑrฤฑ davranฤฑลŸlarda bulunan veya iลŸlediฤŸi suรง sonrasฤฑ diplomatik kurallar nedeniyle yargฤฑsal yaptฤฑrฤฑma tabi tutulamayan diplomatik gรถrevliler hakkฤฑnda bu ilan gerรงekleลŸtirilir. 

Diplomatik gรถrevli, henรผz gรถnderilmeden รถnce kabul eden devlet tarafฤฑndan yรผkรผmlรผlรผklere ve gerekliliklere aykฤฑrฤฑ iลŸlem ve eylemleri sebebiyle โ€˜Persona Non Grata’ ilan edilebilir. 

Persona Non Grata ilanฤฑ diplomatik gรถrevlinin diplomatik dokunulmazlฤฑฤŸฤฑnฤฑ kaldฤฑrmaz. Yaygฤฑn olarak diplomatik gรถrevlisi persona non grata ilan edilen devlet gรถrevliyi geri รงaฤŸฤฑrmaktadฤฑr fakat bu yaptฤฑrฤฑmdan doฤŸan bir zorunluluk deฤŸil, pratik uygulamanฤฑn sonucudur.”(T24)

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.983746.98660.18%
EURO 53.746753.75660.04%
JAPON YENฤฐ 3.4383.446-0.43%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.215658.24930.19%
STERLฤฐN 63.122263.13910.21%
ร‡ฤฐN YUANI 6.92956.93180.43%
RUS RUBLESฤฐ 0.61130.6129-0.54%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4102.91-0.5%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6200.78-0.28%
GRAM ALTIN SERBEST P.6189.09-0.67%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)89.94-0.57%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131500.00-0.6%
HAS ALTIN GRAM (TL)6169.96-0.28%
SPOT ALTIN KG (TL)131319.00-0.46%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41696.00-0.28%
GรœMรœลž/ONS ($)59.46-0.9%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64409.65 2.8972%
Ethereum 1800.75 3.3105%
Tether USDt 1.00 0.0268%
BNB 575.31 1.1262%
Solana 79.33 2.4062%
USDC 1.00 0.0011%
XRP 1.11 1.7461%
Dogecoin 0.07 2.6359%
Toncoin 1.65 3.5301%
Cardano 0.17 -0.865%
Shiba Inu 0.00 1.9897%
Avalanche 6.75 0.7512%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam