Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ, Avrupa ฤฐnsan Haklarฤฑ Mahkemesi’nin (AฤฐHM) iล insanฤฑ Osman Kavala ile ilgili yaptฤฑrฤฑm yolunu aรงan karara tepki gรถsterdi.
Bakanlฤฑk Sรถzcรผsรผ Bilgiรง, AฤฐHM’in Kavala kararฤฑnฤฑn icrasฤฑna iliลkin aldฤฑฤฤฑ karar hakkฤฑndaki soruyu yazฤฑlฤฑ cevapladฤฑ.
Kavala kararฤฑnฤฑn icrasฤฑ hususunun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafฤฑndan AฤฐHM’e havale edilmesiyle ilgili Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn gรถrรผลlerini 2 ลubat’ta yapฤฑlan aรงฤฑklamayla kamuoyuyla paylaลฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ anฤฑmsatan Bilgiรง, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Aรงฤฑklamamฤฑzda, AฤฐHM’in durumu hakkaniyetle deฤerlendirmesi ve ilk derece mahkemesi gibi hareket etmemesi yรถnรผndeki beklentimiz dile getirilmiลti.
Sรผreรง boyunca Avrupa Konseyi ile iletiลimimiz devam etmiล; Adalet Bakanlฤฑฤฤฑmฤฑz tarafฤฑndan adฤฑ geรงenin yargฤฑ sรผrecindeki geliลmeler hakkฤฑnda dรผzenli bilgi sunulmuล, ayrฤฑca adฤฑ geรงenin tutukluluฤuyla ilgili olarak iรง hukukta devam eden yargฤฑlama sonunda hรผkรผm giydiฤi AฤฐHM’e ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine bildirilmiลti.
Ancak ne yazฤฑk ki, AฤฐHM konuyla ilgili olarak bugรผn (11 Temmuz) aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ kararla beklentilerimizi boลa รงฤฑkarmฤฑล ve Avrupa insan haklarฤฑ sisteminin itibarฤฑnฤฑn bir kez daha sorgulanmasฤฑna sebep olmuลtur. Bundan sonraki aลamada sรผreci takip edecek olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, daha รถnce sergilediฤi tarafgir ve seรงici yaklaลฤฑmฤฑ bir yana bฤฑrakarak saฤduyuyla ve bazฤฑ รงevrelerin siyasi gรผndem yaratma arayฤฑลlarฤฑna mahal vermeksizin hareket etmesini bekliyoruz.”
AฤฐHM, Osman Kavala davasฤฑnda Tรผrkiye’nin “AฤฐHM kararlarฤฑna iliลkin yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmediฤi” gerekรงesiyle AฤฐHS’nin 46/1’inci maddesini ihlal ettiฤi hรผkmรผne vardฤฑ. Kavala’ya 7 bin 500 Euro mahkeme masrafฤฑ รถdenmesi kararlaลtฤฑrฤฑldฤฑ.







