Diyarbakır-Bingöl arasıda gerilim artıyor

Diyarbakır-Bingöl arasıda gerilim artıyor

Güvenlik güçlerinin, PKK tarafından ulaşıma kapatılan Diyarbakır-Bingöl karayolunu açmak üzere başlattığı operasyon, özellikle Lice'de jandarma ile göstericiler arasında çatışmalara yol açıyor

A+A-

Güvenlik güçlerinin, PKK tarafından ulaşıma kapatılan Diyarbakır-Bingöl karayolunu açmak için bu sabah saatlerinde başlattığı operasyon kapsamında yol üzerinde açılan hendekler kapatılırken, özellikle Lice'de protestocu gruplarla jandarma arasında yaşanan çatışmalarda yaralananlar olduğu bildirildi.

PKK, karakol inşaatlarını gerekçe göstererek bir haftadır Diyarbakır-Bingöl, Diyarbakır-Lice ve Lice-Muş karayolunu trafiğe kapatmış ve yol üzerinde hendekler açmıştı.

Güvenlik kaynaklarının verdiği bilgiye göre karayollarına ait çok sayıda iş makinesiyle Diyarbakır-Lice yolu üzerinde hendeklerin kazıldığı Fis Ovası'na giren jandarma ile PKK'nın gençlik yapılanmasına üye gruplar arasında çatışmalar yaşandı.

Sabah saatlerinden itibaren geniş güvenlik önlemleri altında sürdürülen çalışmalar ile ulaşımı engellemek üzere yol üzerinde açılan tüm hendekler kapatıldı. Jandarma sabah saatlerinde hendeklerin kapatılmasını el yapımı patlayıcılarla engellemeye çalışan gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etmiş ve yaşanan çatışmalarda yaralananlar oldu.

Diyarbakır Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada "Güvenlik güçlerince; Diyarbakır-Bingöl karayolunun Lice-Ziyaret Mahallesi ile Hani-Çağıl Mahallesi arasında kalan kısmında, eylemciler tarafından karayolu üzerinde açılmış olan hendeklerin kapatılması ve Çağıl Mahallesi yol ayrımında trafiğin işlemesine mani olan engellerin kaldırılmasına yönelik güvenlik tedbirleri alınmaya başlanmıştır. Yapılan çalışmalar tamamen vatandaşlarımızın seyahat özgürlüğünü sağlamaya yöneliktir" denildi.

Bölgede son günlerde tansiyonun yükselmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı da Ankara'dan Diyarbakır'a jandarma özel harekat timleri sevk etti. PKK ile bağlantılı grupların Muş'un Varto ilçesi civarında ulaşımı engellediğinin bildirilmesi üzerine bu bölgede de güvenlik güçleri önlemler aldı.

Öte yandan, Diyarbakır'da çocuklarının PKK tarafından kaçırıldığını belirten aileler, belediye binası önünde 19 Mayıs'tan bu yana sürdürdükleri oturma eylemine ara verdiler.

PKK'nın çocuklarını kaçırdığı gerekçesiyle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde oturma eylemlerini 12 gündür sürdüren ve son katılımlarla 72 aileye ulaşan aileler, dün eylemlerini 1 Haziran Dünya Çocuk Günü'ne kadar sürdüreceklerini açıklamıştı.

Bugün toplanan aileler adına açıklamayı belediye önündeki ilk oturma eylemini başlatan Selami Eren, 1 Haziran'a kadar sürdürmeyi planladıkları eylemi, taraflara rollerini oynamaları için fırsat vermek amacıyla ara verdiklerini söyledi. Eren, önümüzdeki günlerde olumlu bir gelişme olmaması durumunda, yeniden bir karar alacaklarını belirtti.

Aileler önceki gün BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşmüş ve Demirtaş ailelere çocuklarının serbest bırakılması için Ankara, İmralı ve Kandil ile görüşmeler yapılacağını söylemişti.

Başbakan Tayyip Erdoğan önceki gün Ağrı'da yaptığı konuşmada 134 kişinin PKK tarafından kaçırıldığını söylemiş ve bu kişilerin serbest bırakılması konusunda BDP ve HDP'nin sorumluluğu olduğunu söylemişti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken de TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Biz ailelerimizin bugüne kadar gösterdiği duyarlılıkla kamuoyuna aktardıkları taleplerin siyaset kurumu tarafından farklı şekilde ele alındığını ve bu meselede çözümle ilgili hiç kaygı taşımayan çevreler tarafından istismar edildiğini düşünüyoruz...Ailelerin hem AKP, hem CHP, hem MHP'ye kalıcı bir barış ile ilgili hangi düzenlemeleri yapıyorsunuz, diğer bütün gençlerin sosyal hayatın içine geri dönmesi ile ilgili hangi çalışmaları yapıyorsunuz diye sormalarını bekliyoruz" dedi.

Hükümet tarafından başlatılan çözüm süreci kapsamında cezaevinde bulunan Abdullah Öcalan ile 2012'nin sonlarından bu yana görüşmeler yürütülüyor. PKK bu görüşmeler kapsamında Öcalan'ın da yaptığı çağrının ardından yaklaşık 14 ay önce ateşkes ilan ettiğini duyurmuştu.

PKK bu hafta içinde Diyarbakır Lice karayolunda bir uzman çavuşu, önceki akşam da Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Dicle ilçe başkanı Ercan Alpaslan'ı kaçırmıştı.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Alpaslan'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti ve "Eğer serbest bırakılmaz veya kendisine bir zarar verilirse, bundan böyle barış sürecinden artık bahsedilmeyecektir" dedi. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.