Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar

Doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren gelir vergisi tasarısı TBMM'de kabul edilerek yasalaştı.

A+A-

Hükümet Programı ve 2016 yılı Eylem Planı'nda yer alan bazı vaatlerin bulunduğu ve doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getiren "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Tasarı" dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Görüşmelerine bir süredir devam edilen yasada, doğum yapan memur ve işçilere yeni haklar getirilmesinin yanı sıra çeşitli alanlarda yeni düzenlemeler bulunuyor.

Yasaya göre ilk defa ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerde iş kuran genç girişimcilere üç vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75,000 liralık kısmına gelir vergisi muafiyeti getirilecek.

Yasa çerçevesinde ayrıca ticari kazancı basit usuldeki mükelleflerin sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlarının 8,000 liraya kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak. Bu tutar, her yıl günün ekonomik koşullarına uygun olarak yeniden belirlenecek.

Kadın memurlara doğum durumunda bazı kolaylıklar da getiren yasa ile doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda doğumdan analık izninin başladığı tarihe kadarki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilecek. Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Tasarı çocuğun okula başlama yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkı da getiriyor. Çocuğu olan veya evlat edinen memur anne ve baba, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.

Yarı zamanlı çalışmada mali haklar ile sosyal yardımlara ilişkin ödemelerin yarısı yapılacak. Fiili çalışmaya bağlı ödemeler ise devam edecek.

Kadın işçiler de doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün, günlük çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek.

Onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gönderilecek yasa ile ayrıca muhtarların net 940 lira olan ödenekleri 1,300 liraya yükseltiliyor. Gübre ve yemde ise KDV sıfırlanıyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanların aylıklarından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisinin kaldırıldığı yasa ile emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminatları yüzde 25 artırılıyor.

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.