Dolar 2.06'ya, euro 2.80'e geriledi

Dolar 2.06'ya, euro 2.80'e geriledi

Ödemeler dengesi verilerinin cari açıktaki düşüşü teyit etmesi ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen açıklamaların etkisiyle dolar ve faiz 25 Aralık'tan sonraki en düşük seviyelerine geriledi

A+A-

Dolar/TL; Mart ayı ödemeler dengesi verilerinin Türkiye'nin önemli kırılganlıklarından biri olan cari açıkta düşüş trendini teyit etmesi ve Avrupa Merkez Bankası'ndan kısa vadede yeni gevşeme gelebileceği beklentisinin kuvvetlenmesiyle 25 Aralık'tan beri en düşük seviyesine geriledi.

İki yıl vadeli gösterge faiz ise artan risk iştahıyla yaklaşık 15 baz puan geriledi. Güne 2.08'li seviyelerden başlayan dolar/TL gün içinde en düşük 2.0643'ü test etti. Bu seviye en son siyasi endişelerin arttığı 25 Aralık'ta görülmüştü. Euro ise 2.80'e kadar geriledi. 

Türkiye'nin altın ticaretinde net altın ithalatçısından net altın ihracatçısı konumuna geçmesiyle dış ticaret açığındaki daralma eğilimine paralel cari açıkta düşüş devam ederken, kümülatif açık Mart ayında 60 milyar dolara geriledi. Analistler Avrupa'daki toparlanmanın ihracata olumlu yansıması, altın ithalatı ve iç talepte azalmanın desteğiyle cari açıktaki düşüşün önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyor.

Dolar/TL, yaklaşık iki haftadır süren aşağı yönün ardından kâr realizasyonu ve TL'nin değerini açık pozisyonlarını kapatmak için uygun bulan yatırımcıların talepleriyle son iki işlem gününde hafif yukarı yönlü bir seyir izlemişti.

Önceki hafta yüzde 8.95'e kadar geriledikten sonra yükselen ve dün yüzde 9.22 olan 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 9.25 seviyesinde. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.28 olurken valörlüde yüzde 9.11 seviyesine kadar düştü

Öte yandan 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 9.40 valörlüde son işlem yüzde 9.56 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.51 olurken valörlüde son işlem yüzde 9.47 seviyesindeydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.