Dolar 2.24, euro 2.87'nin üstünde

Dolar 2.24, euro 2.87'nin üstünde

Dolar TL karşısında 2.24'ü geçerek son 6 ay içindeki en yüksek seviyesine ulaştı

A+A-

Dolar TL karşısında 2.24'ü geçerek son 6 ay içindeki en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlar uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkında not açıklama tarihlerinin yalaşması ve FED'in faiz artırımına hızlı başlayacağı yönündeki beklentiler nedeniyle döviz piyasasında tansiyonun yükseldiğini belirtiyor.

Güne 2.23 liranın hemen üzerinde başlayan dolar, 2.24'ü geçtiten sonra 2.2400 ile 2.2420 arasında hareket etmeye başladı. Euronun da 2.87'yi geçmesi nedeniyle 0.5 euro ile 0.5 dolardan oluşan döviz sepeti, 2.55 lirayı geçmiş oldu.

Öte yandan gösterge faiz de yüzde 9.18 düzeyinde seyrederken, Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 180 baz puanın üzerine 187 puana kadar çıktıktan sonra, 180.34 puan düzeyine çekildi.

Kredi derecelendirme şirketi Fitch'in 3 Ekim'de Türkiye'nin kredi notunu revize etmesi bekleniyor. Fitch hamen Türkiye'nin kredi notunu BBB- ve 'durağan' görünüm olarak derecelendiriyor. Şirket notu negatif görünüme çekse de, 'yatırım yapılabilir' düzeyi korunmuş olacak.

Fitch'den bir süre sonra diğer kredi derecelendirme şirketi Moody's'in de Türkiye'nin notunu revize etmesi bekleniyor. Türkiye'nin notunu Ba3 ve görünümünü 'negatif' olarak derecelendiren Moody's'in bir kademe indirim kararı dahi, notu yatırım yapılabilir düzeyinin altına çekecek.

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's ise Türkiye'yi, BB+ not ve 'negatif' görünüm ile 'yatırım yapılabilir düzeyin altında' derecelendiriyor. Piyasalar Standard and Poor's'dan not artırımı beklemiyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.