Dolar 2.26 ile son 8 ayın zirvesinde

Dolar 2.26 ile son 8 ayın zirvesinde

Dolar TL karşısında küresel bazda yaşanan değer kazancı nedeniyle 2.2613 ile Şubat başında test ettiği seviyelere yükseldi. Faiz 0.10 puan yükseldi

A+A-

Dolar/TL, Avrupa Merkez Bankasının negatif faizine karşın, ABD'nin faiz artışına yaklaşmasına bağlı dolarda yaşanan küresel değer kazancı nedeniyle 2.2613 ile Şubat başında test ettiği seviyelere yükseldi. İki ve 10 yıllık gösterge tahvil getirileri 10 baz puan yükseldi.

Eylül başında 2.15 seviyesinin altında işlem gören dolar/TL güne bu sabah güne 2.24 seviyesinde başlarken, kur gün içinde en yüksek 2.2627 seviyesini test etti. Sepet bazında TL ise 2.5693 ile 31 Mart'tan beri en yüksek seviyeyi gördü. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı gün içinde yüzde 1 seviyesinin üzerini görürken benzer para birimlerindeki kayıp yüzde 0.6-0.8 bandında yer aldı.

Bankacılar TL'deki bu ayrışma için bono piyasasındaki düşük likidite nedeniyle çıkış yapamayan yatırımcıların TL'yi hedge aracı kullanmalarını ve TCMB'nin yeterince sıkı bir para politikası uygulamayacağı endişesini neden olarak gösterdiler.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikasının ekonomiyi destekleyici olmayı sürdüreceğini söylerken, ABD Merkez Bankası'nın ise (Fed) faizleri piyasanın beklentilerinden önce yükseltmesi olasılığı artıyor. Dolar bu nedenle hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanıyor.

Euronun değer yitirmesi ABD ile Almanya'nın 10 yıllık devlet tahvilleri arasındaki getiri farkının artmasını takip ediyor. İki ülkenin tahvilleri arasındaki getiri farkı yaklaşık 15 yılın en yüksek düzeylerine yakın seyretmesi doların çekiciliğini artırıyor.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklendiği gibi yüzde 8.25'te sabit tutarken, faiz koridorunun üst ve alt bantlarında da değişikliğe gitmedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün yaptığı açıklamalar sonrası jeopolitik riskler de piyasada daha yakından izlenmeye başlandı. Erdoğan Türkiye'nin İslam Devleti karşıtı uluslararası koalisyona katkısı konusundaki görüşmelerin devam ettiğini ve Türkiye'nin üzerine düşen görevi yapacağını belirterek, bunun askeri ve siyasi bir desteği de kapsayabileceğini söylemişti.

Tahvil/bono piyasasında ise 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.47 bileşik, valörde son işlem yüzde 9.52 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış ortalama yüzde 9.53 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.64 oldu.

Öte yandan 13 Temmuz 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi, ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.28 bileşik seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 9.32 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış ortalama yüzde 9.34 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.41 oldu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.