Dolar 2.82 bandında seyrediyor

Dolar 2.82 bandında seyrediyor

TL gelişmekte olan para birimlerindeki satış baskısıyla yönünü yukarı çevirdi

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın bu yıl daha az faiz artırımı yapacağı beklentilerinin yarattığı küresel risk iştahı, bugün ekonomileri emtiaya dayalı para birimlerinin dolar karşısında yüzde 1'i aşan değer kayıpları yaşamasıyla tersine döndü.

TL Brent petrol fiyatının geçen hafta işlem gördüğü 40 dolardan bugün 38 doların altına gelmesinin de etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimleri geneline yayılan satış baskısını sınırlı da olsa yansıtarak yönünü yukarı çevirdi.

Politik sorunlarla uğraşan Güney Afrika para birimi bugün dolar karşısında yüzde 1.5 civarında, benzer sorunlarla uğraşan Brezilya para birimi ise yüzde 1'e yakın değer kaybetti. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ise yüzde 0.5 civarında kaldı.

Credit Agricole gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, "Gelişmekte olan piyasalardaki rallinin güç kaybettiği aşikar... Riskten kaçışın en azından yarınki Fed tutanaklarına kadar devam etmesini bekliyoruz. Petrol fiyatlarında yeniden başlayan düşüş de negatif bir diğer faktör" dedi.

Dün kurda beklentilerin altında gelen enflasyon verileri ve ABD'de faiz artışları için acele edilmeyeceği izlenimine yol açan açıklamalar piyasalara destek olmuştu.

Risk iştahında Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta yaptığı faiz artışlarının temkinli olacağı yönündeki açıklamaları genel çerçevede gelişmekte olan piyasalara yönelik ilginin devam etmesindeki ana etken olarak ön plana çıkmıştı.

Bu sayede haftaya 5 ayın en düşük seviyesi olan 2.80'e yaklaşarak başlayan dolar/TL bu sabah güne 2.8170 civarında başladıktan sonra saat 16.22'de 2.8278/2.8280 seviyesinde işlem görüyor. Bu sabah 3.0130 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.0207/3.0219, 3.2080 civarında olan euro/TL ise 3.2144/3.2160 seviyesinde bulunuyor.

Tüketici fiyatları enflasyonu Mart'ta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 8.78'den Mart'ta yüzde 7.46'ya geriledi.

Öte yandan bankacılar piyasada kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye için kredi notu değerlendirmesi yayımlayabileceği açıklanan üç tarihten ilkinin 8 Nisan olduğunu bu açıklamanın yakından izleneceğini söylediler.

Bankacılar piyasalarda yakından takip edilen bir başka konunun ise Merkez Bankası atamaları olmaya devam edeceğini belirtiyorlar.

TCMB Başkanı Erdem Başçı dahil yedi üyeden oluşan Para Politikası Kurulu'ndaki üyelerden beşinin beş yıllık görev süresi bu yıl içinde dolacak olması nedeniyle göreve yeni dönemde kimin geleceği piyasalar tarafından yakından izleniyor. Başçı'nın görev süresi ise 19 Nisan'da sona eriyor. Piyasalar bugünkü enflasyon verilerinin de desteğiyle TCMB'nin faiz koridorunun üst bandında yeni TCMB Başkanı kim olursa olsun 20 Nisan'da bir indirim olacağını öngörüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.92, valörde son işlemde yüzde 9.84 seviyesindeydi. Bugün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 9.90 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem saat 1625 itibarıyla yüzde 9.89 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

Öte yandan iki yıllık gösterge 14 Haziran 2017 itfalı Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.95 seviyesindeydi. Bugün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 9.89 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem saat 1625 itibarıyla yüzde 9.88 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.