ABD’de iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn direnรงli seyretmesi nedeniyle dolar, Temmuz ayฤฑnda dรผลรผล eฤilimini tersine รงevirdi. Bank of America (BofA) analistlerinin hazฤฑrladฤฑฤฤฑ raporda, Haziran ayฤฑnda aรงฤฑklanan gรผรงlรผ istihdam verilerinin dolarda yรผkseliลin yeniden baลladฤฑฤฤฑna iลaret ettiฤini aรงฤฑkladฤฑ.
Rapora gรถre Haziran ayฤฑnda aรงฤฑklanan pozitif ABD istihdam verileri, bu dรถnรผลรผmรผn arkasฤฑndaki ana itici gรผรง oldu. buna baฤlฤฑ olarak piyasalar, bu verilerle birlikte Amerikan ekonomisinin direncini bir kez daha fiyatlamaya baลladฤฑ.
BofA raporu: Dolar neden yรผkseliลe geรงti?

BofA tarafฤฑndan 14 Temmuz 2025’te yayฤฑmlanan raporda, bu dรถnรผล sinyallerinin gรผรงlรผ ABD istihdam verilerinin ardฤฑndan geldiฤi vurgulandฤฑ. USD/JPY paritesi, Mart ayฤฑndan bu yana G10 para birimleri karลฤฑsฤฑnda yeniden yรผkseliล trendine giren ilk parite oldu.
Amerikan para birimi, 2025 yฤฑlฤฑ baลฤฑnda euro karลฤฑsฤฑnda en kรถtรผ baลlangฤฑรงlarฤฑndan birini yapmฤฑลtฤฑ; ancak mevcut gรถstergeler ลimdi EUR/USD iรงin yรผksek bir trend dรถnรผลรผ riskine iลaret ediyor. Nisan ayฤฑnda piyasalar, ABD hisse senetleri ve Hazine tahvillerinin eล zamanlฤฑ satฤฑlmasฤฑyla kฤฑsa sรผreli bir “ABD sat” dรถnemine girmiลti.
Fakat BofA’nฤฑn 10 Temmuz 2025 tarihli raporu, son makroekonomik geliลmelerin ABD dolarฤฑ iรงin yapฤฑsal olarak olumsuz senaryoyu zayฤฑflattฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑ davranฤฑลlarฤฑ ve piyasa gรถrรผnรผmรผ

Son dรถnemde aรงฤฑklanan gรผmrรผk vergisi mektuplarฤฑ, Nisan ayฤฑndakilerle benzer oranlar iรงerdi. Buna raฤmen ABD varlฤฑk fiyatlarฤฑ artฤฑk bu baลlฤฑklara eskisi kadar sert tepki vermiyor.
ABD’nin ฤฐngiltere, Vietnam ve รin ile yeni ticaret รงerรงeveleri oluลturmasฤฑ ve Hazine’nin Mayฤฑs ile Haziran aylarฤฑnda sฤฑrasฤฑyla 22 milyar ve 26 milyar dolarlฤฑk gรผmrรผk vergisi toplamasฤฑ, ekonomideki pozitif havayฤฑ destekledi.
ABD hisse senetlerinin yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde dรผnyanฤฑn geri kalanฤฑndan daha iyi performans gรถstermesi, kรผresel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ABD dolarฤฑ cinsinden varlฤฑklarฤฑn dรถviz riskinden korunma oranฤฑnฤฑ artฤฑrma teลvikini azalttฤฑ. Bu gรถzlem, ilgili opsiyonlardaki risk tersine dรถnรผลรผnรผn yatay seyretmesi ve son Kรผresel Fon Yรถneticileri Anketi’nde yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn verdiฤi yanฤฑtlarla da desteklendi.








