Dรผnyanฤฑn rezerv para birimi olarak ABD dolarฤฑnฤฑn dรผลรผลรผ, รถzellikle 2007-2008 kรผresel mali krizinin ardฤฑndan, yฤฑllardฤฑr popรผler bir konuลma konusu olmuลtur ve bu durumun yaklaลmakta olan รงรถkรผลรผne iliลkin konuลmalar da uzun sรผredir gรผndemde olabilir. Atlantik Konseyi’nin saฤladฤฑฤฤฑ abartฤฑlฤฑ veriler, dรผnyanฤฑn gerรงekten de dolarฤฑ yรผzyฤฑlฤฑn baลฤฑna gรถre รถnemli รถlรงรผde daha az kullandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor.
Dolarฤฑn kรผresel rezervlerdeki payฤฑ yรผzde 72’den yรผzde 58’e geriledi
Atlantik Konseyi’nin Dolar Hakimiyeti Monitรถrรผ’ne gรถre, dolarฤฑn kรผresel rezervlerdeki payฤฑ 2024’te %58 seviyesinde gerรงekleลti; bu, kรผresel rezervlerin %72’sini oluลturduฤu 2002 yฤฑlฤฑna gรถre %14’lรผk bir dรผลรผล anlamฤฑna geliyor.
Raporda, “ABD dolarฤฑ, ฤฐkinci Dรผnya Savaลฤฑ’ndan bu yana dรผnyanฤฑn รถnde gelen rezerv para birimi olarak hizmet ediyor” denildi. “Bugรผn dolar, dรผnya รงapฤฑndaki yabancฤฑ rezerv varlฤฑklarฤฑnฤฑn deฤerinin yรผzde 58’ini temsil ediyor. En รงok kullanฤฑlan ikinci para birimi olan euro, dรถviz rezervlerinin yalnฤฑzca yรผzde 20’sini oluลturuyor.โ
Atlantik’teki araลtฤฑrmacฤฑlar, “Fakat son yฤฑllarda ve รถzellikle Rusya’nฤฑn Ukrayna’yฤฑ iลgal etmesinden ve Yediler Grubu’nun (G7) mali yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ daha sonra artฤฑrmasฤฑndan bu yana, bazฤฑ รผlkeler dolardan uzaklaลma niyetlerinin sinyallerini vermeye baลladฤฑ.” Konsey dedi.
BRICS’in uygulamalarฤฑ dolarฤฑn gรผcรผnรผ zorluyor
Dolarsฤฑzlaลtฤฑrmanฤฑn hฤฑzฤฑ son yฤฑllarda arttฤฑ ve araลtฤฑrmacฤฑlar bu eฤilimi hฤฑzlandฤฑran bir geliลmeye dikkat รงekti: BRICS’in bรผyรผmesi.
“Geรงtiฤimiz yirmi dรถrt ay boyunca, BRICS รผyeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, รin ve Gรผney Afrika’dan oluลan ve yakฤฑn zamanda Mฤฑsฤฑr, Etiyopya, ฤฐran ve Birleลik Arap Emirlikleri’ni de ekleyen grup; Suudi Arabistan katฤฑlmayฤฑ dรผลรผnรผyor) Raporda, ticaret ve iลlemlerde ulusal para birimlerinin kullanฤฑmฤฑnฤฑ aktif olarak teลvik ettiฤi belirtildi. “Aynฤฑ zamanda รin, alternatif รถdeme sistemini ticaret ortaklarฤฑna geniลletiyor ve Renminbi’nin uluslararasฤฑ kullanฤฑmฤฑnฤฑ artฤฑrmaya รงalฤฑลฤฑyor.” ifadeleri yer aldฤฑ. 
Kurumun raporunda, “Proje, bireysel รผyelerin ulusal para birimleriyle daha fazla ticaret yapma niyeti sinyali vermesi ve BRICS’in kรผresel GSYฤฐH’deki artan payฤฑ nedeniyle BRICS’i dolarฤฑn statรผsรผne yรถnelik potansiyel bir zorluk olarak tanฤฑmlฤฑyor. BRICS para birimleri arasฤฑnda Renminbi, ticaret ve rezerv para birimi olarak dolarla rekabet etme potansiyeli en yรผksek olanฤฑdฤฑr.” iddiasฤฑnda bulunuldu.
รin’in para transfer sistemi CIPS, Swift’e alternatif olabilecek mi?
Raporda belirlenen ve รin’in inลa ettiฤi alternatif finansal altyapฤฑnฤฑn artan gรผcรผnรผ vurgulayan iki temel gรถstergenin, “รin’in BRICS รผlkeleriyle takas hatlarฤฑ ve รin’in Sฤฑnฤฑr รtesi Bankalararasฤฑ รdeme Sistemine (CIPS) รผyeliฤi” olduฤunu yazdฤฑlar.

Araลtฤฑrmacฤฑlar, Haziran 2023 ile Mayฤฑs 2024 arasฤฑnda “CIPS’e altmฤฑล iki doฤrudan katฤฑlฤฑmcฤฑnฤฑn eklendiฤini ve ลu anda 142 doฤrudan ve 1.394 dolaylฤฑ katฤฑlฤฑmcฤฑdan oluลtuฤunu” buldu.
“SWIFT, 11.000’den fazla baฤlantฤฑlฤฑ bankayla hala aรงฤฑk ara baskฤฑn oyuncu” dediler. “Doฤrudan CIPS katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ SWIFT’e veya dolara gรผvenmeden iลlemleri tamamlayabildiฤinden, renminbi kullanฤฑmฤฑna iliลkin geleneksel gรถstergeler gerรงek deฤeri eksik gรถsteriyor olabilir.”
รin, CIPS’e ortak ekleme konusunda ilerleme kaydederken, araลtฤฑrmacฤฑlar “Dolarฤฑn birincil kรผresel rezerv para birimi olarak rolรผnรผn yakฤฑn ve orta vadede gรผvende olduฤunu” ifade etti.
“Dolar kรผresel olarak dรถviz rezervlerinde, ticari faturalarda ve dรถviz iลlemlerinde hakim olmaya devam ediyor. Euro da dahil olmak รผzere tรผm potansiyel rakiplerin yakฤฑn gelecekte dolara meydan okuma yeteneฤi sฤฑnฤฑrlฤฑdฤฑr.” denildi.
BRICS’in kendi iรง รถdeme sistemi geliลtirilebilir mi?
BRICS iรงi รถdeme sisteminin geliลtirilmesiyle ilgili olarak Atlantik Konseyi, bรถyle bir sistem etrafฤฑndaki mรผzakerelerin “erken aลamalarda olduฤunu, ancak รผyelerin birbirleriyle sฤฑnฤฑr รถtesi toptan satฤฑล odaklฤฑ ikili ve รงoklu anlaลmalara vardฤฑklarฤฑnฤฑ” tespit etti.
Araลtฤฑrmacฤฑlar, “Bu anlaลmalarฤฑn dรผzenleme ve likidite sorunlarฤฑ nedeniyle รถlรงeklendirilmesi muhtemelen zordur ancak zamanla bir dรถviz platformunun temelini oluลturabilir” dedi.
Dolarฤฑn duruลuna yรถnelik en bรผyรผk tehdit รin
รin, dolarฤฑn duruลuna yรถnelik en bรผyรผk tehdidi oluลtururken, emlak piyasasฤฑnฤฑn รงรถkmesi de dahil olmak รผzere son zamanlardaki mรผcadeleleri, renminbinin dรถviz rezervlerinde dolar karลฤฑsฤฑnda kazandฤฑฤฤฑ zeminin bir kฤฑsmฤฑnฤฑ kaybetmesine neden oldu.

Raporda, “2023’รผn son รงeyreฤinde, Pekin’in takas hatlarฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla renminbi likiditesine aktif desteฤine raฤmen, renminbinin kรผresel dรถviz rezervleri iรงindeki payฤฑ, 2022’deki yรผzde 2,8’lik zirveden yรผzde 2,3’e dรผลtรผ” denildi. “Rezerv yรถneticileri, รin ekonomisine iliลkin endiลeler, Pekin’in Rusya-Ukrayna savaลฤฑndaki konumu ve ABD ile G7 ile artan gerilimler nedeniyle Renminbi’yi jeopolitik aรงฤฑdan riskli bir para birimi olarak algฤฑlฤฑyor olabilir.” denildi.
Atlantik Konseyi tarafฤฑndan belirlenen “rezerv para biriminin altฤฑ temel niteliฤine” dayanarak, ABD dolarฤฑnฤฑn ardฤฑndan rezerv para birimi olmaya en uygun olanฤฑ euro ve onu renminbi takip ediyor.

Raporda, “Dolar ve euro toplu olarak kรผresel dรถviz rezervlerinin yaklaลฤฑk yรผzde 80’ini oluลturuyor” denildi. “Dolar payฤฑ uzun vadede รงok mรผtevazฤฑ bir dรผลรผล eฤilimi gรถsterirken, kaybettiฤi pay da arttฤฑ.
Dolar aynฤฑ zamanda uluslararasฤฑ piyasada “her on dรถviz iลleminden dokuzunu” oluลturuyor ve bu da “dolarฤฑn forex piyasalarฤฑndaki ‘araรง’ veya aracฤฑ rolรผnรผ yansฤฑtฤฑyor, bu da tรผccarlar iรงin iลlem maliyetlerini en aza indiriyor ve dolarฤฑn finansal aฤlardaki merkeziliฤini gรผรงlendiriyor.” denildi.
Borรงlanmalar dolar รผzerinden yapฤฑlฤฑyor
Raporda, “Borรงlanma senetleri รถzel sektรถrรผn deฤer depolamasฤฑ iรงin bir kanal saฤlฤฑyor” denildi. “Dolar, euro ve sterlin birlikte, รถdenmemiล uluslararasฤฑ borรงlanma senetlerinin yรผzde 90’ฤฑndan fazlasฤฑnฤฑ oluลturuyor. 2008 Kรผresel Mali Krizinin ardฤฑndan dolar, 2000’li yฤฑllarฤฑn baลlarฤฑnda kaybettiฤi payฤฑ geri aldฤฑ.โ
Yazarlar, “Ulusal sฤฑnฤฑrlar รถtesindeki veya yabancฤฑ para cinsinden olan bankacฤฑlฤฑk taleplerinin yaklaลฤฑk yรผzde 45’i dolar cinsinden tutuluyor” dedi. “Dolar, kฤฑsmen araรง para birimi rolรผnรผn bir sonucu olarak, uluslararasฤฑ bankacฤฑlฤฑk sistemindeki en รถnemli para birimi olmaya devam ediyor.”
Altฤฑn dolarฤฑn tahtฤฑnฤฑ sallayabilir mi?
Diฤer para birimleri ABD dolarฤฑ karลฤฑsฤฑnda zemin kazanmakta zorlanฤฑrken Atlantik Konseyi, BRICS รผyelerinin gรถzรผne giren bir emtianฤฑn bulunduฤunu kaydetti: altฤฑn.
Raporda, “Geliลen piyasalar son dรถnemdeki altฤฑn alฤฑmlarฤฑndaki artฤฑลa neden oldu” denildi. “2018’den bu yana BRICS’in tรผm รผyeleri, tarihsel olarak yรผksek fiyatlara raฤmen altฤฑn varlฤฑklarฤฑnฤฑ dรผnyanฤฑn geri kalanฤฑna gรถre daha hฤฑzlฤฑ artฤฑrdฤฑ.”
Yazarlar, “Birรงok geliลmiล ekonomi, yรผzyฤฑllar boyunca bรผyรผk altฤฑn rezervleri biriktirdi ve bunlarฤฑ, ฤฐkinci Dรผnya Savaลฤฑ’nฤฑn sona ermesinin ardฤฑndan altฤฑn standardฤฑnฤฑ korumak iรงin 20. yรผzyฤฑl boyunca elinde tuttu” dedi. “Son araลtฤฑrmalar, geliลmiล ekonomilerin artฤฑk ekonomik ลok risklerine karลฤฑ korunmak iรงin altฤฑn varlฤฑklarฤฑnฤฑ artฤฑrmayฤฑ planladฤฑklarฤฑnฤฑ gรถsteriyor. Bu, รถnรผmรผzdeki birkaรง yฤฑl iรงinde kรผresel altฤฑna olan talebi daha da artฤฑracak.โ
“Geliลmekte olan piyasalar rezervlerinin รงoฤunu dรถviz cinsinden tutma eฤiliminde, ancak altฤฑnฤฑn payฤฑ da istikrarlฤฑ bir ลekilde artฤฑyor” diye eklediler.
Altฤฑnฤฑn rezervlerdeki payฤฑ 2019’da artmaya baลladฤฑ

Daha ince ayrฤฑntฤฑlara inen yazarlar, altฤฑnฤฑn uluslararasฤฑ rezerv portfรถylerindeki payฤฑnฤฑn “2019’da artmaya baลladฤฑฤฤฑnฤฑ ve salgฤฑnฤฑn baลlamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan hฤฑzlanarak bugรผn yaklaลฤฑk %10’dan neredeyse %16’ya yรผkseldiฤini” kaydetti. Merkez bankalarฤฑ ลu anda kolektif olarak 35.000 tondan fazla altฤฑn tutuyor; bu, ลimdiye kadar รงฤฑkarฤฑlan tรผm altฤฑnฤฑn neredeyse %20’sine tekabรผl ediyor.โ
Geliลmekte olan รผlke merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn satฤฑn almasฤฑnฤฑn nedenleri arasฤฑnda deฤerli metalin “jeopolitik risk karลฤฑsฤฑnda seรงenekler sunmasฤฑ; enflasyona karลฤฑ koruma saฤlar; Yรผzyฤฑllardฤฑr deฤerini koruduฤu ve herhangi bir kredi riski taลฤฑmadฤฑฤฤฑ iรงin รถzellikle daha geniล ekonomik kriz anlarฤฑnda gรผvenli liman varlฤฑฤฤฑ olarak kabul edilir; ve dolar deฤerindeki dalgalanmalara karลฤฑ bir koruma saฤlฤฑyorโ dedi yazarlar.
Takฤฑ imalatฤฑ, altฤฑna olan talebin ana nedeni olarak gรถsterildi.
Raporda, “Metal aynฤฑ zamanda kรผlรงeler, madeni paralar ve ETF’ler ลeklindeki kurumsal olmayan acenteler tarafฤฑndan da bir yatฤฑrฤฑm aracฤฑ olarak kullanฤฑlฤฑyor” denildi. “Elektriksel iletkenliฤi, dรถvรผlebilirliฤi ve korozyona dayanฤฑklฤฑlฤฑฤฤฑ nedeniyle altฤฑn elektronikte, endรผstriyel ekipmanlarda ve diล hekimliฤinde de kullanฤฑlฤฑyor.โ

“Merkez bankasฤฑnฤฑn altฤฑna olan talebi geleneksel olarak metalin diฤer talep etkenleri karลฤฑsฤฑnda gรถlgede kalฤฑyor, ancak merkez bankalarฤฑ 2022’den bu yana talebi artฤฑrdฤฑ” dediler. “Bu yรผkseliล yalnฤฑzca Rusya’nฤฑn Ukrayna’yฤฑ iลgaliyle deฤil, aynฤฑ zamanda dรผnya รงapฤฑnda enflasyonun yรผkseliลiyle, dolarฤฑn gรผรงlenmesiyle ve artan jeopolitik belirsizlikle de รถrtรผลรผyor.”
Yazarlar, “Merkez bankalarฤฑnฤฑn neredeyse รผรงte biri 2024’te altฤฑn rezervlerini artฤฑrmayฤฑ planlฤฑyor” sonucuna vardฤฑ. “Euro bir zamanlar dolarฤฑn uluslararasฤฑ rolรผne rakip olarak gรถrรผlse de, halen รงok geride kalmaya devam ediyor ve รงekici bir rezerv para birimi olarak zayฤฑflฤฑyor. Rusya’ya uygulanan 2022 yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ rezerv yรถneticilerine euronun kendilerini dolarla benzer jeopolitik risklere maruz bฤฑraktฤฑฤฤฑnฤฑn sinyalini verdi. Dolardan riskten kurtulmak isteyenler altฤฑna yรถneldi.โ
IMF’nin Haziran ayฤฑndaki bir raporu, Atlantik Konseyi’nin raporunu doฤruladฤฑ ve “merkez bankalarฤฑ ve hรผkรผmetlere tahsis edilen yabancฤฑ rezervlerin dolarฤฑn payฤฑnda devam eden kademeli bir dรผลรผล” olduฤu tespitini yaptฤฑ.
Raporda, “รarpฤฑcฤฑ bir ลekilde, ABD dolarฤฑnฤฑn son yirmi yฤฑlda azalan rolรผ, diฤer ‘dรถrt bรผyรผk’ โโpara biriminin (euro, yen ve pound) paylarฤฑndaki artฤฑลlarla eลleลmedi” ifadeleri kullanฤฑldฤฑ. “Daha ziyade, Avustralya dolarฤฑ, Kanada dolarฤฑ, รin renminbisi, Gรผney Kore wonu, Singapur dolarฤฑ ve Kuzey Kore para birimi dahil olmak รผzere geleneksel olmayan rezerv para birimleri olarak adlandฤฑrdฤฑฤฤฑmฤฑz para birimlerinin payฤฑndaki artฤฑล eลlik etti.
“Bu geleneksel olmayan rezerv para birimleri, รงeลitlendirme ve nispeten cazip getiriler saฤladฤฑklarฤฑ ve yeni dijital finansal teknolojilerin (otomatik piyasa yapฤฑmฤฑ ve otomatik likidite gibi) geliลmesiyle birlikte satฤฑn alฤฑnmasฤฑ, satฤฑlmasฤฑ ve elde tutulmasฤฑ giderek daha kolay hale geldiฤinden rezerv yรถneticileri iรงin caziptir. yรถnetim sistemleri),” diye aรงฤฑkladฤฑ IMF.

IMF raporunda ayrฤฑca ABD’nin Ukrayna’yฤฑ iลgal etmesinden sonra Rusya’ya uyguladฤฑฤฤฑ mali yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn ardฤฑndan merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn iลtahฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑna da deฤinildi.
“Geรงmiลte uygulanan mali yaptฤฑrฤฑmlar, merkez bankalarฤฑnฤฑn rezerv portfรถylerini, dondurulma ve yeniden daฤฤฑtฤฑlma riski taลฤฑyan para birimlerinden, รผlkede depolanabilecek ve bรถylece altฤฑn lehine mรผtevazฤฑ bir ลekilde kaydฤฑrmasฤฑna neden oldu. Raporda, yaptฤฑrฤฑm riskinden muaf olduฤu ifade edildi. “Bu รงalฤฑลma aynฤฑ zamanda merkez bankalarฤฑnฤฑn altฤฑn talebinin kรผresel ekonomik politika belirsizliฤine ve kรผresel jeopolitik riske olumlu tepki verdiฤini de gรถsterdi.”
“Bu faktรถrler, bazฤฑ geliลmekte olan piyasa merkez bankalarฤฑnฤฑn daha fazla altฤฑn biriktirmesinin arkasฤฑnda yatฤฑyor olabilir” diye eklediler. “Ancak bu eฤilim รผzerinde fazla durmadan รถnce, altฤฑnฤฑn rezervlerdeki payฤฑnฤฑn hala tarihsel olarak dรผลรผk kaldฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlamakta yarar var.
IMF, “รzetle, uluslararasฤฑ para ve rezerv sistemi geliลmeye devam ediyor” dedi. “Daha รถnce vurguladฤฑฤฤฑmฤฑz modeller (dolar hakimiyetinden kademeli olarak uzaklaลma ve kรผรงรผk, aรงฤฑk, iyi yรถnetilen ekonomilerin geleneksel olmayan para birimlerinin yeni dijital ticaret teknolojileriyle mรผmkรผn kฤฑlฤฑnan artan rolรผ) bozulmadan kalฤฑyor.”







