Dolar enflasyon rakamı ile rekor kırdı

Dolar enflasyon rakamı ile rekor kırdı

Enflasyonda 2016 rakamının belli olmasının ardından, OHAL'in uzatılacağının açıklaması ile birlikte 3.60 seviyesine yükselterek yeni bir rekor kırdı

A+A-

Enflasyonda 2016 rakamının belli olmasının ardından, OHAL'in uzatılacağının açıklaması ile birlikte 3.60 seviyesine yükselterek yeni bir rekor kırdı

Dolar/TL, dolardaki küresel değer kazancı trendi ve beklentilerin üzerindeki enflasyon verisi ile tarihi zirve olan 3.60'ı test etti.

Dolar bugün gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında genel olarak değer kazanırken, TL enflasyon verileri ve OHAL'in uzatılacağının açıklanmasının da etkisiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 1.5 ile en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimi oldu.

Dolar/TL saat 1320'de 3.5894/3.5917 seviyesinde bulunuyor.

Doların altı önemli para birimi karşındaki değerini gösteren dolar endeksi yüzde 1'in üzerinde yükselişle altı günün zirvesi olan 103.33'ü test etti.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki değer kazancı bugün oldukça kuvvetli aynı şekilde petrol fiyatları da sert yükseliyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerine baktığımızda dolar karşısında genel olarak değer kayıpları görüyoruz. Ancak TL'deki kayıp yüzde 1.5 civarında ve gelişmekte olan ülkelerden çok daha fazla" dedi ve ekledi:

"TL'nin negatif ayrışmasında enflasyon verisi ve enflasyonun daha da yükseleceği TCMB'nin ise siyasilerin düşük faiz isteği karşısında faiz artışı yapmakta zorlanacağı beklentisi etkili. OHAL kararı da bir miktar etkilemiş olabilir ancak negatif ayrışmadaki esas etki enflasyon ve enflasyonu düşürmeye yönelik adım atılamayabileceği endişesi."

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) Aralık'ta yüzde 0.93 olan beklentilerin oldukça üzerinde yüzde 1.64 arttı. TÜFE yıllık bazda Kasım'daki yüzde 7 seviyesinden Aralık'ta yüzde 8.53'e yükseldi.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Aralık'ta yıllık olarak yüzde 6.89'dan yüzde 7.29'a , "I" yüzde 6.99'dan yüzde 7.48'e yükseldi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Bülent Gedikli, enflasyonda çekirdek verilere odaklanmak gerektiğini, bu gelişme göz ardı edilerek TCMB'nin faiz artışına çağırılmaması gerektiğini, bu süreçte bir faiz artışının ekonominin belini kıracağını söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım, AKP Grup Toplantısı'ndaki konuşmasında TBMM'nin bu hafta olağanüstü halin (OHAL) üç ay uzatılmasına yönelik bir kararı görüşerek karara bağlayacağını açıkladı.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.