ฤฐsviรงre Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (SNB) sรผrpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasฤฑna son vermesinin piyasalarda ลok etkisi yaratฤฑrken kรผresel risk iลtahฤฑnda yaลanan dalgalanma dolar/TL’ye de aynฤฑ ลekilde yansฤฑyor.
Yรผksek getiri arayan kรผresel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn kรผresel dรผลรผk faiz ortamฤฑnda TL gibi nispeten yรผksek faiz veren รผlkelere yรถnelmesi รถzellikle uzun vadeli tahvillerde faizlerde dรผลรผลe iลaret ediyor.
Bugรผn iรง piyasada TCMB beklenti anketi izlenirken TSฤฐ 12:00’da Aralฤฑk ayฤฑ Euro bรถlgesi enflasyon 15:30’da ise ABD’de Aralฤฑk ayฤฑ TรFE ve รงekirdek TรFE, 16:15’te Aralฤฑk ayฤฑ sanayi รผretimi ve kapasite kullanฤฑm oranฤฑ 16:55’te ise ABD Michigan tรผketici gรผven endeksi verileri takip edilecek.
Dรผn ฤฐsviรงre kararฤฑ ile 2.30’un รผzerine รงฤฑkan ancak yรถnรผnรผ tekrar aลaฤฤฑ รงevirerek 2.28’li seviyelere gerileyen dolar/TL gece hacimsiz piyasada 2.33 seviyesini aลtฤฑ. Kur gรผne TSฤฐ 08:42’de 2.3087/2.3139 seviyesinden baลlarken sepet bazฤฑnda TL 2.4981/2.5032 seviyesinde iลlem gรถrdรผ.
Bankacฤฑlar gece geรง saatlerde kurda hacimsiz yรผkseliลin bu hafta ikinci kez yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatฤฑrken hacimlerin artmasฤฑ ile birlikte likidite boลluฤu nedeniyle oluลan yรผkseliลin bir bรถlรผmรผnรผn aynen kฤฑsa sรผre รถncede yaลandฤฑฤฤฑ gibi geri alฤฑnabileceฤini sรถylediler.
Euro, ฤฐsviรงre Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (SNB) sรผrpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasฤฑna son vermesinin, ECB’nin gelecek hafta geniล kapsamlฤฑ bir tahvil alฤฑmฤฑ baลlatmasฤฑnฤฑn neredeyse kesin olduฤu beklentisi oluลturmasฤฑyla 11 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine yakฤฑn iลlem gรถrdรผ.
Euro SNB’nin dรผnkรผ aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan ฤฐsviรงre frankฤฑ karลฤฑsฤฑnda bugรผne kadarki en bรผyรผk bir gรผnlรผk dรผลรผลรผnรผ kaydetti. Dolar karลฤฑsฤฑnda dรผn 1.15675’e kadar dรผลen euro ise bugรผn hafif yรผkselerek 1.1637 seviyesinde iลlem gรถrdรผ.







