Asya borsalarฤฑ, ABD’de aรงฤฑklanan ฤฑlฤฑmlฤฑ enflasyon raporunun Fed‘in bu yฤฑl en az iki faiz indirimine gideceฤi beklentilerini artฤฑrmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Wall Street’in bir gecede tรผm zamanlarฤฑn zirvesine รงฤฑkmasฤฑnฤฑn da etkisiyle Perลembe gรผnรผ yรผkseldi.
Dolar, euro ve sterlin gibi benzerleri karลฤฑsฤฑnda son birkaรง haftanฤฑn en dรผลรผk seviyelerine gerileyerek dรผลรผล trendini sรผrdรผrdรผ.
ABD Hazine tahvillerinin getirileri Tokyo’daki iลlemlerde gerilemesini sรผrdรผrerek son altฤฑ haftanฤฑn en dรผลรผk seviyelerine indi. Bu durum, Japon ekonomisinin ilk รงeyrekte beklenenden daha fazla daraldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteren verilere raฤmen, deฤer kaybeden yenin toparlanmaya devam etmesine yardฤฑmcฤฑ oldu.
Altฤฑn rekor seviyelere doฤru ilerledi ve ham petrol iki ayฤฑn dip seviyesinden gece boyunca gรผรงlรผ bir ลekilde toparlandฤฑktan sonra kazanรงlarฤฑna kazanรง kattฤฑ.
รarลamba gรผnรผ ABD’de aรงฤฑklanan veriler tรผketici fiyat endeksinin (TรFE) Nisan ayฤฑnda %0,3 artarak %0,4’lรผk beklentinin altฤฑnda kaldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi ve Federal Rezerv’in bu yฤฑl iki kez faiz indirimine gidebileceฤi umutlarฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑ.
Fed fonlarฤฑ vadeli iลlemleri bu yฤฑl 52 baz puanlฤฑk indirim gรถsteriyor ve Eylรผl ayฤฑndaki bir indirim artฤฑk tamamen fiyatlanmฤฑล durumda.
ABD’de ilk รงeyrekte tรผketici fiyatlarฤฑnฤฑn beklenenden yรผksek รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan piyasalarda hissedilir bir rahatlama saฤlayan veri, faiz indirimi bahislerinin keskin bir ลekilde azalmasฤฑna yol aรงmฤฑล ve hatta ek bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ endiลelerini kรถrรผklemiลti.
Pepperstone araลtฤฑrma mรผdรผrรผ Chris Weston bir raporunda, “Rahatlama ifadesi riskli varlฤฑklara yayฤฑldฤฑ ve piyasalar ABD รงekirdek TรFE’sini gรถrdรผฤรผmรผz anda canlandฤฑ” diye yazdฤฑ ve ekledi:
“Sonuรง olarak, รผรง aylฤฑk sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan, Fed Baลkanฤฑ Powell ve arkadaลlarฤฑnฤฑn hoลuna gidecek bir rapor.”
MSCI’nฤฑn Japonya dฤฑลฤฑndaki Asya-Pasifik hisselerinden oluลan en geniล endeksi %1,44 yรผkseldi. Hong Kong’un Hang Seng %0,9 ilerlerken, Avustralya’nฤฑn hisse senedi gรถstergesi %1,5 yรผkseldi.
Japonya Nikkei baลlangฤฑรงta %1,3’e kadar yรผkseldi, ancak รarลamba gรผnรผ raporlama sezonunun son gรผnรผnde hayal kฤฑrฤฑklฤฑฤฤฑ yaratan bazฤฑ geรง kazanรงlarฤฑn baskฤฑsฤฑ ve yendeki keskin yรผkseliลin yarattฤฑฤฤฑ tedirginlik nedeniyle bu kazanรงlarฤฑ %0,6’ya dรผลรผrdรผ.
Japonya’nฤฑn para birimi Perลembe gรผnรผ รถne รงฤฑktฤฑ ve bรผyรผk rakipleri arasฤฑnda dolar karลฤฑsฤฑndaki kazanรงlarฤฑnฤฑ geride bฤฑraktฤฑ.
Dolar bir รถnceki seansta 156,55’e kadar yรผkselmiลken son olarak %0,63 dรผลรผลle 153,91 yen seviyesindeydi.
Dolar-yen paritesinin takip etme eฤiliminde olduฤu 10 yฤฑllฤฑk ABD Hazine getirisi 5 Nisan’dan bu yana ilk kez %4,705’e geriledi.
Para birimini yen, euro, sterlin ve diฤer รผรง rakibi karลฤฑsฤฑnda รถlรงen dolar endeksi %0,07 zayฤฑflayarak 104,12 ile beล haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi.
Euro 21 Mart’tan bu yana en yรผksek seviye olan 1,08925$’a yรผkselirken, sterlin 10 Nisan’dan bu yana ilk kez 1,2697$’a ulaลtฤฑ.
Dolardaki zayฤฑflฤฑktan da faydalanan lider kripto para birimi bitcoin, รarลamba gรผnkรผ %7’den fazla yรผkseliลin ardฤฑndan 66.694,89 dolarla รผรง haftanฤฑn zirvesine รงฤฑktฤฑ.
Pepperstone’dan Weston, “Kriptodaki hareketi gรถrmezden gelmek zor” dedi.
“23 Nisan’ฤฑn en yรผksek seviyesi olan 67.252 $ kฤฑsa vadeli hedef ve izlenmesi gereken seviye” diyen Weston, “Burada bir kฤฑrฤฑlma yaลanฤฑrsa, tรผccarlarฤฑn 70 bin dolarฤฑ zorlamak iรงin bu hamleyi kovaladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถreceฤiz”ลeklinde konuลtu.
Altฤฑn %0,39 deฤer kazanarak 2.395,39$’a yรผkseldi ve 12 Nisan’daki tรผm zamanlarฤฑn zirvesi olan 2.431,29$’a yaklaลtฤฑ.
Brent vadeli kontratlarฤฑ 42 sent veya %0,5 artฤฑลla varil baลฤฑna 83,17 dolara yรผkselirken, ABD Batฤฑ Teksas Intermediate ham petrolรผ (WTI) 43 sent veya %0,6 artฤฑลla 79,06 dolara yรผkselerek รarลamba gรผnkรผ gรผรงlรผ kazanรงlarฤฑna yenilerini ekledi.







