DolarTL opsiyon sözleşmeleri işleme başladı

DolarTL opsiyon sözleşmeleri işleme başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) DolarTL döviz opsiyon sözleşmeleri bugün işlem görmeye başladı.

A+A-

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) DolarTL döviz opsiyon sözleşmeleri bugün işlem görmeye başladı.

VİOP'ta bugün işlem görmeye başlayan DolarTL döviz opsiyon sözleşmeleri Avrupa tipi ve nakdi uzlaşmalı olurken, işlemler 09.10-17.45 arasında kesintisiz devam edecek. Opsiyon sözleşmeleri arasında günün ilk yarısında en fazla işlemin 2,10 fiyatlı Haziran vadeli PUT (Satım) opsiyonunda olduğu ve bu opsiyonda toplam 100 adet açık pozisyon olduğu görülürken, bunun dışında sadece iki opsiyonda birer adet açık pozisyon olması dikkati çekiyor.

Borsa İstanbul tarafından daha önce konuyla ilgili yapılan açıklamada DolarTL döviz opsiyon sözleşmeleri dünyada ilk defa organize bir piyasada ve merkezi takas yöntemiyle VİOP'ta bugün işlem görmeye başladığı, böylece yatırımcılar ve şirketlerin döviz risklerini çok daha etkin bir şekilde yönetme imkanına  sahip olacakları belirtilmişti.

 Uzmanlar dahi başladığının farkında değil

 Borsa İstanbul açıklamasında, DolarTL döviz opsiyon sözleşmelerinin işleme açılmasıyla yatırımcılar ve şirketler, döviz açık pozisyonlarını piyasada adil ve şeffaf bir ortamda oluşacak bir prim karşılığında sigortalama imkanına sahip olacakları ve yatırımcıların tezgahüstü piyasalarda önemli bir risk unsuru olan karşı taraf riskini üstlenmeden ve merkezi karşı taraf olan Takasbank garantisinde hızlı ve güvenle bir şekilde işlem yapılabilecekleri belirtilmişti.

Analistler, opsiyon piyasasının yatırımcılar tarafından henüz yeterince bilinmediğini ancak özellikle döviz kurlarında hareketliliğin yüksek olduğu bugünkü gibi günlerde önemli bir araç olarak öne çıkacağını belirterek işlem hacminin her geçen gün artmasını beklediklerini belirtiyor.

AA muhabirinin konuyla ilgili ulaştığı gerek veri dağıtım hizmeti veren yazılım şirketleri ve gerekse aracı kurum yetkililerinin büyük bir kısmı sözü edilen opsiyon sözleşmelerinin bugün işleme başladığını hatırlamadı.

Uzmanlar, ülke olarak Soma'da yaşanan facianın ardından ekonomi ve piyasa gündeminin doğal olarak alt sıralara indiğini, dolayısıyla bugünkü işlem hacmi ve ilginin gelecek için ölçü olarak kabul edilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.