Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan’ฤฑn dรผn akลam yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarla dรถviz kurlarฤฑnda baลlayan dรผลรผล bugรผn de sรผrรผyor. Dรผn, 18,3674 ile rekor seviyeye รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑyla dรผลรผลe geรงerek gรผnรผ yรผzde 18,5 azalฤฑลla 13,4447’den tamamladฤฑ.
Yeni gรผne de deฤer kaybฤฑyla baลlayan ve son 1 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesi olan 11,1234’รผ gรถren dolar/TL, saat 09.30 itibarฤฑyla รถnceki kapanฤฑล seviyesine gรถre yรผzde 13,6 azalฤฑลla 11,6063 seviyesinde iลlem gรถrรผyor. Aynฤฑ dakikalarda avro/TL yรผzde 13,7 deฤer kaybederek 13,0907’den, sterlin/TL yรผzde 6,10 azalฤฑลla 17,3240’tan satฤฑlฤฑyor. Bรถylece dรผn akลamdan bu yana dรถviz kurlarฤฑnda yรผzde 40 civarฤฑnda dรผลรผล yaลandฤฑ.
Dolar endeksi, ลu sฤฑralarda รถnceki kapanฤฑลa gรถre yatay seyirle 96,5 seviyesinde dengelenirken, avro/dolar paritesi de รถnceki kapanฤฑลฤฑn hemen รผzerinde 1,1280’den alฤฑcฤฑ buluyor.
Erdoฤan, dรผn yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, tasarruflarฤฑnฤฑ deฤerlendirirken kurdaki yรผkseliลten kaynaklanan kaygฤฑlarฤฑnฤฑ gidermek isteyen vatandaลlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarฤฑnฤฑ belirterek, “Bundan sonra hiรงbir vatandaลฤฑmฤฑzฤฑn ‘kur daha yรผksek olacak’ diye mevduatฤฑnฤฑ Tรผrk lirasฤฑndan dรถvize geรงirmesine ihtiyaรง kalmayacak.” dedi.
ลirketler tarafฤฑndan yapฤฑlacak temettรผ รถdemeleri รผzerindeki stopajฤฑ yรผzde 10’a indireceklerini aktaran Erdoฤan, yastฤฑk altฤฑndaki altฤฑnlarฤฑn ekonomiye kazandฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin piyasa paydaลlarฤฑyla yeni araรงlar geliลtirileceฤini bildirdi. Erdoฤan ayrฤฑca, Tรผrkiye’nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en kรผรงรผk geri adฤฑm atmaya bir niyeti olmadฤฑฤฤฑnฤฑ da vurguladฤฑ.
Analistler, Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan’ฤฑn konuลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bankalarda yรผklรผ miktarda dรถviz satฤฑลฤฑ gerรงekleลtirildiฤini, bunun dรถviz kurlarฤฑnda sert dรผลรผลรผ beraberinde getirdiฤini belirterek, bugรผn detaylarฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmasฤฑ beklenen yeni finansal รผrรผnler ve teลviklerin kurun dengeye ulaลmasฤฑnฤฑ destekleyeceฤini sรถyledi.
Bugรผn yurt iรงinde ve Avro Bรถlgesi’nde tรผketici gรผven endeksinin yanฤฑ sฤฑra ABD’de cari denge verilerinin izleneceฤini kaydeden analistler, teknik aรงฤฑdan dolar endeksinde 96,2 seviyesinin destek, 96,9’un direnรง konumunda olduฤunu kaydetti.







