ABD Hazine Bakanlฤฑฤฤฑ, geรงen yฤฑl ABD’nin hiรงbir bรผyรผk ticaret ortaฤฤฑnฤฑn kendi para birimi ile ABD dolarฤฑ arasฤฑndaki dรถviz kurunu ihracat avantajฤฑ iรงin manipรผle etmediฤini bildirdi.
Bakanlฤฑktan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “ABD’nin Baลlฤฑca Ticari Ortaklarฤฑnฤฑn Makroekonomik ve Dรถviz Politikalarฤฑ Raporu”nun Kongre’ye sunulduฤu belirtildi.
ABD’nin mal ve hizmet ticaretinin yaklaลฤฑk yรผzde 78’ini gerรงekleลtirdiฤi bรผyรผk ticari ortaklarฤฑnฤฑn uygulamalarฤฑnฤฑn deฤerlendirildiฤi aktarฤฑlan aรงฤฑklamada, รผlkenin baลlฤฑca ticaret ortaklarฤฑndan hiรงbirinin Aralฤฑk 2023’e kadarki dรถrt รงeyrek boyunca etkili รถdemeler dengesi ayarlamalarฤฑnฤฑ รถnlemek veya uluslararasฤฑ ticarette haksฤฑz rekabet avantajฤฑ elde etmek amacฤฑyla kendi para birimi ile ABD dolarฤฑ arasฤฑndaki dรถviz kurunu manipรผle etmediฤi sonucuna varฤฑldฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Aรงฤฑklamada, Aralฤฑk 2023’te sona eren dรถrt รงeyrek boyunca, hiรงbir bรผyรผk ticaret ortaฤฤฑnฤฑn ilgili yasa kapsamฤฑnda geliลmiล analiz yapฤฑlmasฤฑ iรงin kriterleri saฤlamadฤฑฤฤฑ ifadesi yer aldฤฑ.
Japonya, ฤฐzleme Listesi’ne eklendi
Hazine’nin dรถviz uygulamalarฤฑna ve makroekonomik politikalarฤฑna yakฤฑndan dikkat edilmesi gereken baลlฤฑca ticaret ortaklarฤฑnฤฑn bulunduฤu “ฤฐzleme Listesi”ne de iลaret edilen aรงฤฑklamada, รin, Japonya, Malezya, Singapur, Tayvan, Vietnam ve Almanya’nฤฑn bu listede yer alan 7 รผlke olduฤu belirtildi.
Sรถz konusu listeye Japonya’nฤฑn dahil edilmesi dikkati รงekti.
Ayrฤฑca aรงฤฑklamada, Hazine’nin รin’e ลeffaflฤฑฤฤฑ artฤฑrma รงaฤrฤฑsฤฑnฤฑ yinelediฤi, รin’in dรถviz mรผdahalesini yayฤฑnlamamasฤฑ ve dรถviz kuru politikasฤฑnฤฑn temel รถzellikleri hakkฤฑnda ลeffaflฤฑฤฤฑn olmamasฤฑnฤฑn รผlkeyi bรผyรผk ekonomiler arasฤฑnda aykฤฑrฤฑ bir konuma getirdiฤi ve Hazine’nin yakฤฑndan izlemesini gerektirdiฤi belirtildi.







