ABD ile Çin arasında ticaret geriliminin yeniden tırmanması ve PCE enflasyonunun soğuma sinyalleri vermesiyle birlikte haftanın son işlem gününde Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq vadeli işlemlerinde gerileme yaşandı.
Dow Jones Industrial Average vadeli işlemleri yüzde 0,4, S&P 500 ise yüzde 0,4 değer kaybetti. Nasdaq 100 kontratları da Perşembe günü pozitif kapanışın ardından bugün yüzde 0,3 düştü. ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada Çin’in gümrük anlaşmasını tamamen ihlal ettiğini iddia ederek iki ülke arasındaki tansiyonu yeniden yükseltti.

Hazine Bakan Scott Bessent, Perşembe günü yaptığı bir TV kanalına yaptığı açıklamada, ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin durma noktasına geldiğini söylemişti. Bessent, çip kısıtlamaları ve vize konusunda devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bir telefon görüşmesinin gerekli olabileceğini belirtti.
Çin tarafında ise gümrük vergileri bir dizi hukuki sorunla karşı karşıya kalınca yeni bir belirsizlik doğdu. Bir ABD temyiz mahkemesi, Trump’ın küresel gümrük vergilerine ilişkin ticaret mahkemesi kararını askıya aldı ve Beyaz Saray’a itiraz için önümüzdeki Pazartesi gününe kadar süre tanıdı.
Dow Jones ve diğer endekslerde aylık bazda yükseliş bekleniyor

Bu gelişmelere rağmen, Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeksinin son verileri enflasyonda soğuma eğilimini gösterdi. Fed’in yakından izlediği çekirdek PCE endeksi, aylık ve yıllık bazda beklentilere paralel olarak arttı.
Mayıs ayındaki ticaret savaşı ve piyasalardaki dalgalanmalara rağmen ABD borsaları, bugün aylık bazda güçlü kazançlar elde etmeye hazırlanıyor. S&P 500 endeksi %6’nın üzerinde, Dow Jones ise yaklaşık %4 artış bekleniyor. Nasdaq Composite ise teknoloji hisselerinin etkisiyle %10’a yakın yükseliş gerçekleştirecek.








