Dow Jones vadeli işlemleri Perşembe sabahı hızlı bir düşüş kaydetti. Dow Jones Vadeli İşlemleri 520 puan, yani %1,3 oranında düşerken; S&P 500 vadeli işlemleri %1,7 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %2,1 azaldı. Analistler, ABD Başkanı Donald Trump’ın çoğu ülkeye 90 günlük tarife ertelemesi açıklamasına rağmen, yatırımcıların Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşı nedeniyle temkinli olmayı tercih ettiği belirtiyor.
Dow Jones toparlanamadı, Çin kapsam dışı kaldı

Wall Street endeksleri Çarşamba günü, Trump’ın çoğu ticaret ortağına yönelik tarifeleri geçici olarak askıya alma kararının ardından son on yılın en güçlü yükselişini yaşamıştı.
Trump, Çin’den yapılan ithalata uygulanan tarifeyi %104’ten %125’e çıkardı. Buna karşılık olarak Pekin yönetimi, ABD’den ithal edilen mallara yönelik vergiyi %84’e yükseltti. Bu yeni oranlar Perşembe sabahı yürürlüğe girdi.
Çin Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamada, diyaloğa açık olduklarını fakat bunun ancak karşılıklı saygı temelinde mümkün olabileceğini vurguladı. Bakanlık Sözcüsü He Yongqian, Çin’in baskı ve tehditlere boyun eğmeyeceğini söyledi.
Dow Jones endeksini etkileyen diğer gelişmeler

ABD ile Çin arasındaki gerilim, yatırımcılarda küresel durgunluk endişelerini artırdı. Beyaz Saray, %10’luk ithalat vergisinin ve çelik, alüminyum gibi alanlardaki tarifelerin yürürlükte kalacağını bildirdi.
Goldman Sachs, Çin için büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Banka, Çin’in 2025 yılında %4,0, 2026 yılında ise %3,5 büyüyeceğini öngördü. Önceki tahminler ise %4,5 ve %4,0 seviyelerindeydi.
TÜFE verileri beklentileri karşılayacak mı?
Piyasalar, Mart ayına ait ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine odaklandı. Şubat ayında yıllık %2,8 olarak açıklanan manşet TÜFE’nin, Mart ayında %2,5’e düşmesi bekleniyor. Aylık bazda ise %0,2’den %0,1’e gerilemesi öngörülüyor.
Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyonun ise %3,0 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.
Petrol fiyatları Çin kaynaklı belirsizlikle geriledi
Petrol piyasası da ticaret savaşının gölgesinde kaldı. Brent petrol %2,8 düşüşle varil başına 63,68 dolara, Batı Teksas ham petrolü ise %2,7 düşerek 60,67 dolara geriledi.
Çin’e uygulanan yüksek tarifelerin, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olması nedeniyle, küresel talep üzerinde ciddi bir baskı oluşturabileceği belirtiliyor.