Hisse senetleri รarลamba gรผnรผ, Fed’in faiz oranlarฤฑnฤฑ yarฤฑm puan dรผลรผrmesiyle dalgalฤฑ bir seansฤฑn ardฤฑndan dรผลรผลle kapandฤฑ. Bรผyรผk faiz indirimi baลlangฤฑรงta yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tarafฤฑndan alkฤฑลlandฤฑ, ancak Fed’in olasฤฑ ekonomik zayฤฑflฤฑฤฤฑn รถnรผne geรงmeye รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ yรถnรผnde endiลelere yol aรงtฤฑ.
Dow Jones Sanayi Endeksi 103,08 puan veya %0,25 dรผลerek gรผnรผ 41.503,10’da tamamladฤฑ. Fed kararฤฑndan hemen sonra 375,79 puan kadar yรผkselmiลti. S&P 500 %0,29 dรผลtรผ ve 5.618,26’da kapandฤฑ. Nasdaq Bileลik Endeksi %0,31 dรผลerek 17.573,30’a geriledi. S&P 500 ve Dow, geri dรผลmeden รถnce baลlangฤฑรงta rekorlara ulaลtฤฑ.

Fed, enflasyon seviyelerinin iki yฤฑl รถnce gรถrรผlen zirvelerden dรผลmesiyle birlikte gecelik borรง verme oranฤฑnฤฑ dรถrt yฤฑl iรงindeki ilk faiz indirimi olan %5,25-%5,5’ten %4,75-%5 aralฤฑฤฤฑna indirdi.
Merkez bankasฤฑ faiz kararฤฑna dair aรงฤฑklamasฤฑnda “Komite, enflasyonun sรผrdรผrรผlebilir bir ลekilde %2’ye doฤru hareket ettiฤine dair daha fazla gรผven kazandฤฑ ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaลma risklerinin kabaca dengede olduฤuna karar verdi” dedi.
Karara giden haftadaki yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, merkez bankasฤฑnฤฑn geleneksel รงeyrek puanlฤฑk hamlesi yerine yarฤฑm puanlฤฑk bir indirim yapmasฤฑnฤฑ giderek daha fazla umuyordu. Umut ettiklerini elde ettiler, ancak hisse senetleri kazanรงlarฤฑnฤฑ koruyamadฤฑ.

Philip Straehl,
Morningstar Wealth baล yatฤฑrฤฑm gรถrevlisi Philip Straehl, “Daha agresif bir %0,50 artฤฑลla indirim yapma kararฤฑ, Fed’in enflasyondaki aลaฤฤฑ yรถnlรผ eฤilimlerin sรผrdรผrรผlebilir olduฤuna alฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ ve ลimdi faiz oranlarฤฑnฤฑ รงok uzun sรผre รงok yรผksek tutarak ekonomik strese neden olmaktan kaรงฤฑnmaya odaklandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsteriyor” dedi.

Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell, toplantฤฑ sonrasฤฑ dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, merkez bankasฤฑnฤฑn agresif bir ลekilde faiz indirimi yapmasฤฑnฤฑn nedeninin Fed’in ekonomide sorunlu bir ลeyler gรถrmesi olduฤu yรถnรผndeki endiลeleri yatฤฑลtฤฑrmaya รงalฤฑลtฤฑ. Bunun nedeninin enflasyona yรถnelik yukarฤฑ yรถnlรผ risklerin รงok fazla azalmasฤฑ olduฤunu ima etti.
Powell, “ลu anda ekonomide bir gerileme olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn yรผkseldiฤini gรถsteren hiรงbir ลey gรถrmรผyorum” dedi.







