ลu sฤฑralarda vadeli piyasalarda, S&P 500 % -0,37 dรผลรผลle iลlem gรถrรผyor. Orta Doฤu’daki artan gerginlikler hissiyatฤฑ zayฤฑflatฤฑrken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar gรผnรผn ilerleyen saatlerinde aรงฤฑklanacak ADP Ulusal ฤฐstihdam rakamlarฤฑna hazฤฑrlanฤฑyor.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk spor giyim ลirketi Nike beklenenden daha zayฤฑf gelir bildirmesi ve tรผm yฤฑl satฤฑล beklentilerini geri รงekmesinin ardฤฑndan piyasa รถncesi iลlemlerde % -5’in รผzerinde dรผลรผล yaลฤฑyor.
Piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ Orta Doฤu’daki geliลmeleri yakฤฑndan izlemeye devam ediyor. ฤฐran, ฤฐsrail’in Lรผbnan’daki Hizbullah’a yรถnelik saldฤฑrฤฑlarฤฑna yanฤฑt olarak Salฤฑ gรผnรผ ฤฐsrail’e yaklaลฤฑk 200 balistik fรผze fฤฑrlattฤฑ ve bu, Orta Doฤu’daki rakipler arasฤฑnda keskin ama kฤฑsa bir tฤฑrmanฤฑลa iลaret etti ve Baลbakan Benjamin Netanyahu’nun misilleme sรถzรผ vermesiyle yeni bir saldฤฑrฤฑ dalgasฤฑnฤฑn tetiklenmesi riski vardฤฑ. Tahran, herhangi bir misillemede bulunulmasฤฑnฤฑn “muazzam bir yฤฑkฤฑma” yol aรงacaฤฤฑ konusunda uyardฤฑ ve daha geniล bir bรถlgesel รงatฤฑลma korkusunu artฤฑrdฤฑ.
Dรผnkรผ iลlem seansฤฑnda, Wall Street’in ana hisse senedi endeksleri dรผลรผลle kapandฤฑ. Humana %11’den fazla dรผลtรผ ve Medicare Advantage 2025 iรงin beklentilerini aรงฤฑkladฤฑktan sonra S&P 500’de en รงok kaybeden hisseler arasฤฑnda baลฤฑ รงekti. Ayrฤฑca, รงip hisseleri de geriledi, Arm Nasdaq 100’de kaybedenlere liderlik etmek iรงin %4’ten fazla dรผลtรผ ve Intel Dow’da kaybedenlere liderlik etmek iรงin %3’ten fazla dรผลtรผ. Ayrฤฑca, Barclays’ฤฑn iPhone 16’nฤฑn kullanฤฑlabilirliฤinin geรงen yฤฑla kฤฑyasla “daha zayฤฑf talep” olduฤu yรถnรผndeki Apple hisseleri yaklaลฤฑk %3 dรผลtรผ. Yรผkseliล tarafฤฑnda, Paychex (PAYX) yaklaลฤฑk %5 yรผkseldi ve bordro iลleme firmasฤฑnฤฑn beklenenden daha iyi mali sonuรงlar bildirmesinin ardฤฑndan S&P 500’de en รงok kazanan yรผzdelik paya sahip oldu.
Salฤฑ gรผnรผ yayฤฑnlanan bir รalฤฑลma Bakanlฤฑฤฤฑ raporu, ABD JOLTs iล ilanlarฤฑnฤฑn Aฤustos ayฤฑnda beklenmedik bir ลekilde 3 aylฤฑk zirve olan 8.040 milyona yรผkseldiฤini ve 7.640 milyonluk beklentilerden daha gรผรงlรผ olduฤunu gรถsterdi. Ayrฤฑca, ABD Eylรผl ISM imalat endeksi Aฤustos ayฤฑndan itibaren 47.2’de sabit kaldฤฑ ve 47.6’lฤฑk konsensรผsรผn altฤฑnda kaldฤฑ ve art arda altฤฑncฤฑ daralma ayฤฑnฤฑ iลaret etti. Ayrฤฑca, ABD S&P Kรผresel imalat PMI’sฤฑ Eylรผl ayฤฑnda 47.3’e yukarฤฑ yรถnlรผ revize edildi, ancak Aฤustos ayฤฑndaki 47.9’dan hala geriledi. Son olarak, ABD Aฤustos inลaat harcamalarฤฑ beklenmedik bir ลekilde aylฤฑk yรผzde 0,1 dรผลtรผ beklentiler bu rakamฤฑn aylฤฑk yรผzde 0,2 artฤฑลa iลaret edeceฤi yรถnรผndeydi.
Bu arada, ABD faiz vadeli iลlemleri Kasฤฑm ayฤฑndaki bir sonraki FOMC toplantฤฑsฤฑnda 25 baz puanlฤฑk faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ %63.2 ve 50 baz puanlฤฑk faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ %36.8 olarak fiyatladฤฑ.
Bugรผn, tรผm gรถzler birkaรง saat iรงinde aรงฤฑklanacak olan ABD ADP Tarฤฑm Dฤฑลฤฑ ฤฐstihdam Deฤiลimi verilerine odaklanmฤฑล durumda. Ekonomistler, ortalama olarak, Eylรผl ADP Tarฤฑm Dฤฑลฤฑ ฤฐstihdam Deฤiลiminin รถnceki 99 bin rakamฤฑna kฤฑyasla 124 bin seviyesinde olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.
ABD Ham Petrol Stoklarฤฑndaki deฤiลime dair verileri de bugรผn aรงฤฑklanacak. Ekonomistler, bu rakamฤฑn geรงen haftaki -4,471 milyon deฤerine kฤฑyasla -1,500 milyon olacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.
Ayrฤฑca, piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ Fed Guvernรถrรผ Michelle Bowman ve Richmond Fed Baลkanฤฑ Thomas Barkin’in konuลmalarฤฑnฤฑ bekliyor olacak.
Tahvil piyasasฤฑnda, gรถsterge 10 yฤฑllฤฑk ABD Hazine bonosu getirisi %3,767 seviyesinde, +0,59% arttฤฑ.
Euro Stoxx 50 vadeli iลlemleri bu sabah %0,42 yรผkselerek รถnceki seanstaki kayฤฑplardan kฤฑsmen kurtuldu. Enerji hisseleri รarลamba gรผnรผ petrol fiyatlarฤฑnฤฑn Orta Doฤu’daki arz kesintileri olasฤฑlฤฑฤฤฑ nedeniyle yรผkselmesinden aldฤฑฤฤฑ destekle kazanรงlara รถncรผlรผk etti. Savunma hisseleri de zemin kazandฤฑ.
Eurostat tarafฤฑndan รarลamba gรผnรผ yayฤฑnlanan veriler, Euro Bรถlgesi’nin iลsizlik oranฤฑnฤฑn Aฤustos ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre deฤiลmeden %6,4’te sabit kaldฤฑฤฤฑnฤฑ ve rekor dรผลรผk bir seviyeye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi. Bu arada, Avrupa Merkez Bankasฤฑ Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Luis de Guindos รarลamba gรผnรผ Euro Bรถlgesi bรผyรผmesinin yakฤฑn vadede merkez bankasฤฑnฤฑn ลu anda รถngรถrdรผฤรผnden daha zayฤฑf olabileceฤini, ancak toparlanmanฤฑn daha sonra hฤฑzlanmasฤฑnฤฑn beklendiฤini belirtti. Diฤer haberlerde, Citigroup artฤฑk ECB’nin Ekim toplantฤฑsฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ 25 baz puan dรผลรผreceฤini รถngรถrdรผฤรผnรผ sรถyledi. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑ ลu anda Lane, Elderson ve Schnabel dahil olmak รผzere birkaรง ECB yetkilisinin bugรผn ilerleyen saatlerde yapacaฤฤฑ konuลmalarda.
Euro Bรถlgesi ฤฐลsizlik Oranฤฑ bugรผn yayฤฑnlandฤฑ.
Euro Bรถlgesi Aฤustos ฤฐลsizlik Oranฤฑ beklentiler doฤrultusunda %6,4 olarak gerรงekleลti.
Japonya’nฤฑn Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi (NIK) %2,18 dรผลรผลle kapanฤฑrken, anakara รin piyasalarฤฑ tatil nedeniyle kapalฤฑydฤฑ.
รin’in ลanghay Bileลik Endeksi bir haftalฤฑk Ulusal Bayram tatili nedeniyle kapalฤฑydฤฑ. Anakara รin’in finans piyasalarฤฑ Salฤฑ gรผnรผ, 8 Ekim’de yeniden aรงฤฑlacak.
Japonya’nฤฑn Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi bugรผn dรผลรผลle kapandฤฑ, รถnceki seanstan elde ettiฤi kazanฤฑmlarฤฑ sildi ve Orta Doฤu’daki artan gerginliklerin risk algฤฑsฤฑnฤฑ sarsmasฤฑyla Wall Street’teki gecelik kayฤฑplarฤฑ takip etti. Teknoloji ve finans hisseleri รarลamba gรผnรผ dรผลรผลlere รถncรผlรผk etti. Kabine Ofisi tarafฤฑndan รarลamba gรผnรผ yayฤฑnlanan veriler, Japonya’nฤฑn tรผketici gรผveni endeksinin, duygu durumu iyileลtikรงe Eylรผl ayฤฑnda 5 aylฤฑk zirveye ulaลtฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi
Bu arada yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, para politikasฤฑ ลahini olarak gรถrรผlen Shigeru Ishiba’nฤฑn รผlkenin yeni baลbakanฤฑ olarak seรงilmesinin ardฤฑndan Japonya’nฤฑn siyasi ve ekonomik gรถrรผnรผmรผnรผ deฤerlendirmeye devam etti. รlkenin yeni ekonomi bakanฤฑ Ryosei Akazawa, รarลamba gรผnรผ Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn ekonomiyi aลฤฑrฤฑ soฤutma riskinden kaรงฤฑnmak iรงin ek faiz oranฤฑ artฤฑลlarฤฑnฤฑ dikkatlice deฤerlendirmesi gerektiฤini belirtti. Ayrฤฑca, Shigeru Ishiba Salฤฑ gรผnรผ geรง saatlerde BOJ’nin รผlkenin deflasyondan tamamen รงฤฑkmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin uyumlu para koลullarฤฑnฤฑ sรผrdรผrmesini beklediฤini sรถyledi.
Japonya’nฤฑn Eylรผl Ayฤฑ Hanehalkฤฑ Gรผveni, 37,1’lik beklentilerden daha zayฤฑf bir ลekilde 36,9’a ulaลtฤฑ.
ABD’de Piyasa รncesi Hisse Senedi Hareketleri
Nike, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk spor giyim ลirketinin beklenenden daha zayฤฑf 1. รงeyrek geliri bildirmesi ve tรผm yฤฑl satฤฑล beklentisini geri รงekmesinin ardฤฑndan piyasa รถncesi iลlemlerde %5’ten fazla dรผลtรผ.
Resources Connection, ลirketin dรผลรผk 1. รงeyrek sonuรงlarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan piyasa รถncesi iลlemlerde %3’ten fazla dรผลtรผ.
T-Mobile US, Raymond James’in hisseyi Gรผรงlรผ Alฤฑm’dan Performans รstรผne dรผลรผrmesinin ardฤฑndan piyasa รถncesi iลlemlerde yaklaลฤฑk %0,8 dรผลtรผ.
Lamb Weston, ลirketin 2025 Mali Yฤฑlฤฑ hisse baลฤฑna kar beklentisini dรผลรผrmesinin ardฤฑndan piyasa รถncesi iลlemlerde %5’ten fazla dรผลtรผ.







