Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq borç görüşmelerinden gelecek sonuçları bekliyor

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq borç görüşmelerinden gelecek sonuçları bekliyor

New York borsasında yatırımcılar bu gece Biden ve McCarthy arasında yapılacak borç tavanı görüşmelerine kilitlenmiş durumda

A+A-

New York borsasında yatırımcılar borç tavanı görüşmelerine ilişkin haber beklerken hisse senetleri karışık seyrediyor.

Saat 14:05 ET'de (18:05 GMT), Dow Jones Industrial Average 105 puan veya %0,3 düşerken, S&P 500 %0,2 ve NASDAQ Composite %0,5 yükseldi

Yardımcıları hafta sonunu bir anlaşma sağlamaya çalışarak geçirirken Başkan Joe Biden'ın bugün ilerleyen saatlerde Kaliforniya Cumhuriyetçisi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Biden, borç tavanı anlaşmasına ilişkin müzakereleri tamamlamak üzere dünya liderlerinin bir araya geldiği Yedi Grup toplantısının ardından Asya gezisini yarıda keserek Pazar günü ABD'ye dönmüştü.

Kongre'nin borçlanma tavanını yükseltmesi ya da askıya alması için belirlenen son tarih hızla yaklaşırken, bazı tahminler hükümetin yükümlülüklerini ödemeye devam etmek için 1 Haziran gibi erken bir tarihte seçeneklerinin tükeneceğini söylüyor.

ABD'nin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanıyla ilgili görüşmelerin sonuna gelinirken, Wall Street'in büyük bankaları ve varlık yöneticileri, olası bir temerrüt durumunun getirebileceği sonuçlara karşı hazırlıklarını sürdürüyor.

Geçmişte de borç tavanı krizi ile karşılaşan finans sektörü, bu kez kısa sürede uzlaşma sağlama zorunluluğunun gerginliğini yaşıyor, diyor sektörün üst düzey bir yetkilisi. 1 Haziran'da ABD'nin tüm borçlarını ödeme gücünün olmayabileceğine dair uyarıların yapıldığı bir tarihe artık iki haftadan az bir süre kaldı.

Citigroup CEO'su Jane Fraser, mevcut borç tavanı tartışmasının öncekilerden "daha endişe verici" olduğunu ifade ederken, JPMorgan Chase & Co CEO'su Jamie Dimon, bankanın bu durumun sonuçları üzerine haftalık toplantılar düzenlediğini belirtti.

ABD'nin bir temerrüt durumuna düşmesi durumunda ABD devlet tahvilleri, global finans sisteminin temelini oluşturduğu için, bu durumun yaratacağı zararı tam olarak ölçmek zor. Ancak, yöneticiler, hisse senedi, borç ve diğer piyasalarda büyük dalgalanmaların olacağını tahmin ediyor.

FED ne yapacak belirsizliği de sürüyor

Öte yandan Federal Rezerv faiz oranları konusunda bir sonraki hamleye karar vermek üzere önümüzdeki ay tekrar toplanmaya hazırlanırken piyasalarda belirsizlik hakim. Vadeli işlem yapan yatırımcıların dörtte üçü Fed'in Haziran ayında faiz oranlarını sabit tutmasını ve politika yapıcıların şimdiye kadarki eylemlerinin ilerlemesini değerlendirebilmeleri için bir ara vermesini bekliyor.

Louis Fed Başkanı James Bullard bu yıl iki faiz artışı daha öngördüğünü söylerken, Minneapolis Fed'deki mevkidaşı Neel Kashkari Haziran ayında bir duraklamayı desteklediğini ifade etti.

Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergelerinden biri olan Nisan ayı kişisel tüketim ve harcama endeksi Cuma günü önemli bir veri olacak.

Bu haber toplam 3623 defa okunmuştur
İlgili Haberler