ABDโde hisse senetleri piyasalarฤฑ, geรงen hafta faiz oranlarฤฑnฤฑn “daha uzun sรผre daha yรผksek” kalacaฤฤฑna yรถnelik artan endiลelerle dรผลรผล yaลadฤฑ. รzellikle Aralฤฑk ayฤฑ istihdam raporunun ardฤฑndan yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn dikkatleri bu hafta aรงฤฑklanacak enflasyon verilerine รงevrildi.
S&P 500, Nasdaq Composite ve Dow Jones endeksleri geรงtiฤimiz haftayฤฑ yaklaลฤฑk %1 dรผลรผลle kapattฤฑ. Ekonomistler, Federal Rezerv’in %2 enflasyon hedefine ulaลmanฤฑn zorluฤuna vurgu yaparken, bu hafta aรงฤฑklanacak olan Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) ve รretici Fiyat Endeksi (รFE) raporlarฤฑ piyasalara yรถn verecek.
ฤฐลte bu hafta piyasalarฤฑn yรถnรผnรผ belirleyecek konular…
Enflasyon ve Faiz Oranlarฤฑ
ABD รalฤฑลma Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn geรงen hafta aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ Aralฤฑk ayฤฑ istihdam verileri, ekonominin beklenenden gรผรงlรผ bir performans sergilediฤini ortaya koydu. Verilere gรถre, Aralฤฑk ayฤฑnda 256.000 yeni iล yaratฤฑlฤฑrken, iลsizlik oranฤฑ %4,2โden %4,1โe geriledi. Bu durum, Fedโin faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmeye yรถnelik beklentileri azalttฤฑ.

Bank of America ekonomistlerinden Aditya Bhave, mรผลterilerine gรถnderdiฤi notta, “Fedโin bir sรผre daha beklemede kalacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyoruz. Ancak faiz artฤฑrฤฑmฤฑ ihtimalini gรถz ardฤฑ etmemek gerekiyor,” dedi. Fedโin tercih ettiฤi รงekirdek enflasyon gรถstergesinin hฤฑzlanmasฤฑ durumunda faiz artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn masaya gelebileceฤini belirtti.
CME FedWatch aracฤฑna gรถre, piyasalar 2025โin ortalarฤฑna kadar faiz indirimi beklemiyor.
TรFE Verisi ve Beklentiler
รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanacak olan Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE), piyasalara enflasyon konusunda yeni bir bakฤฑล aรงฤฑsฤฑ sunacak. Ekonomistlerin tahminlerine gรถre, yฤฑllฤฑk manลet enflasyon Aralฤฑk ayฤฑnda %2,9โa yรผkseldi. รekirdek TรFEโnin ise yฤฑllฤฑk bazda %3,3 artฤฑล gรถstermesi bekleniyor.
Wells Fargo ekonomi ekibi, โAralฤฑk ayฤฑndaki enerji ve gฤฑda fiyatlarฤฑndaki yรผkseliล enflasyonda yeni bir hฤฑzlanmaya iลaret ediyor,” aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
Tรผketici Harcamalarฤฑ Takipte
Perakende satฤฑลlara iliลkin veriler Perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanacak ve bu veri, tรผketici harcamalarฤฑnฤฑn durumunu gรถzler รถnรผne serecek. Ekonomistler, Aralฤฑk ayฤฑnda perakende satฤฑลlarฤฑn %0,5 oranฤฑnda artฤฑล gรถstereceฤini tahmin ediyor.

Atlanta Fedโin GDPNow modeli, ABD ekonomisinin dรถrdรผncรผ รงeyrekte %2,7 bรผyรผme gรถstereceฤini รถngรถrรผyor.
Hisse Senetleri ve Tahvil Piyasalarฤฑ
Tahvil getirilerindeki yรผkseliล hisse senetlerini olumsuz etkiledi. Geรงtiฤimiz hafta, 10 yฤฑllฤฑk Hazine tahvil getirisi Kasฤฑm 2023โten bu yana en yรผksek seviyeye ulaลarak %4,8โe yaklaลtฤฑ.
Citi hisse senedi stratejisti Scott Chronert, โEkonomik haberler genellikle piyasa iรงin olumsuz etkiler yaratฤฑyor,” dedi. Bununla birlikte, yaklaลan kazanรง sezonu, piyasalardaki karamsar havayฤฑ deฤiลtirmek iรงin รถnemli bir fฤฑrsat olarak gรถrรผlรผyor.

Wall Street genel olarak gรผรงlรผ bir kazanรง dรถnemi bekliyor ve ลirketlerin yฤฑllฤฑk bazda %11,7 oranฤฑnda kazanรง artฤฑลฤฑ saฤlayacaฤฤฑ tahmin ediliyor.
Bu Haftanฤฑn รne รฤฑkacak Geliลmeleri
Pazartesi:
New York Fedโin yฤฑllฤฑk enflasyon beklentileri raporu
Salฤฑ:
รretici Fiyat Endeksi (รFE) ve NFIB kรผรงรผk iลletme iyimserliฤi verileri
รarลamba:
TรFE ve รงekirdek TรFE verileri
Perลembe:
Perakende satฤฑลlar ve ithalat fiyatlarฤฑ
Cuma:
Sanayi รผretimi, konut baลlangฤฑรงlarฤฑ ve inลaat izinleri







