New York borsasฤฑnda endeksler Aฤustos ayฤฑna kรถtรผ baลladฤฑ, satฤฑลlar artarak devam ediyor. Peki neden yapay zekanฤฑn ardฤฑndan iyi gelen bilanรงolarฤฑn ortaya รงฤฑkarttฤฑฤฤฑ iyimser hava birden bรถylesine bozuldu?
ABD borsalarฤฑnda satฤฑลlar yoฤunlaลฤฑrken, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar Fed’in faiz indirimlerinde yavaล hareket ettiฤi ve teknoloji ลirketlerinin kazanรงlarฤฑnฤฑn beklentileri karลฤฑlamadฤฑฤฤฑ endiลelerini dile getiriyor. Piyasalar bazฤฑ verileri de takip ediyor. รrneฤin cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak olan ABD istihdam raporu. Raporda, temmuz ayฤฑnda ABD’li iลverenlerin daha az sayฤฑda personel istihdamฤฑ saฤladฤฑฤฤฑ tahmin ediliyor. Fed Baลkanฤฑ Jerome Powell, eylรผl ayฤฑnda faiz indirimi olabileceฤini sinyal vermiล olsa da, bazฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar daha derin bir ekonomik durgunluฤu รถnlemek iรงin daha hฤฑzlฤฑ hareket edilmesi gerektiฤini savunuyor.
Aฤustosun ilk iลlem gรผnรผde Nasdaq 100 endeksi %1,6 dรผลรผลle gS&P 500 ise %1,1 ile gรผnรผ tamamlarken Japonya’nฤฑn Topix endeksi 2016’dan bu yana en kรถtรผ gรผnรผnรผ geรงirdi. ABD hazine bonoslarฤฑnda ise yedi gรผnden fazla sรผren yรผkseliล devam etti. Dolar ise deฤer kaybetti.
Bugรผn ise yapay zeka hizmetleri talebini karลฤฑlamak iรงin maliyetlerin hฤฑzla arttฤฑฤฤฑna dair endiลelerle Amazon.com Inc. iลlem รถncesi ticarette %8 dรผลtรผ. Intel Corp., zayฤฑf bรผyรผme tahmini aรงฤฑklamasฤฑ ve 15.000 kiลiyi iลten รงฤฑkaracaฤฤฑnฤฑ duyurmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan %20’den fazla deฤer kaybetti. Snap Inc. ise gelirlerinin tahminlerin altฤฑnda kalmasฤฑyla %17 geriledi.
Analistler, ABD’deki aylฤฑk istihdam rakamlarฤฑnฤฑn temmuz ayฤฑnda ฤฑlฤฑmlฤฑ iล ve รผcret artฤฑลฤฑnฤฑ gรถstereceฤini ve iลgรผcรผ piyasasฤฑnda bir yumuลama olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
Bloomberg anketinin ortalama tahminine gรถre, bordrolar muhtemelen geรงen ayki 206.000 artฤฑลฤฑn ardฤฑndan temmuz ayฤฑnda 175.000 artmฤฑล olabilir.
Global CIO Office CEO’su Gary Dugan, Bloomberg Television’a verdiฤi rรถportajda, “รnรผmรผzdeki gรผnlerde, Fed’in ekonomi momentumundaki kaybฤฑ yakalamak iรงin bir sonraki toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk indirim yapฤฑp yapmayacaฤฤฑ konusunda bile bir tartฤฑลma olabilir” dedi.
Son dรถnemde riskli varlฤฑklar yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn ilgisini รงekmedi. Microsoft ve Amazon gibi teknoloji devlerinin hayal kฤฑrฤฑklฤฑฤฤฑ yaratan kazanรง raporlarฤฑ, zaten durgunlaลan รin ekonomisi ve yapay zeka alanฤฑndaki ilk coลkunun azalmasฤฑyla birlikte yatฤฑrฤฑmcฤฑ sentimentini olumsuz etkiledi. Ortadoฤu’daki gerilimlerin artmasฤฑ da piyasalarda kaygฤฑ yarattฤฑ.
Piyasalar ลu anda Fed’in Eylรผl, Kasฤฑm ve Aralฤฑk aylarฤฑnda olmak รผzere รผรง ardฤฑลฤฑk faiz indirimi yapmasฤฑnฤฑ bekliyor. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar indirim oranlarฤฑndan birinin 50 baz puan olabileceฤini fiyatlฤฑyor.
VIX Endeksi dokuz ayฤฑn en yรผksek kapanฤฑล seviyesine doฤru ilerliyor. Son รผรง gรผnde Nasdaq 100 en az %1,4’lรผk dalgalanmalar kaydetti. “Muhteลem Yedi” olarak adlandฤฑrฤฑlan bรผyรผk teknoloji ลirketlerinin gรถstergesi ise Perลembe gรผnรผ itibariyle hafta boyunca %0,3 yรผkseldi.
Piyasalardaki ana hareketlerden bazฤฑlarฤฑ:
Hisse Senetleri
-S&P 500 vadeli iลlemleri New York saatiyle sabah 6:57 itibariyle %1,1 dรผลtรผ
-Nasdaq 100 vadeli iลlemleri %1,6 dรผลtรผ
-Dow Jones Endรผstriyel Ortalama Vadeli ฤฐลlemleri %0,9 dรผลtรผ
-Stoxx Europe 600 %1,7 dรผลtรผ
MSCI Dรผnya Endeksi %0,6 dรผลtรผ
Para birimleri
-Avro %0,3 artฤฑลla 1,0824$’a yรผkseldi
-Japon yeni %0,4 artฤฑลla dolar baลฤฑna 148,82 seviyesine yรผkseldi
Kripto Para Birimleri
-Bitcoin 64.717,47$’da รงok az deฤiลiklik gรถsterdi
-Ether %0,3 dรผลรผลle 3.158,04$’a geriledi
Tahviller
-10 yฤฑllฤฑk Hazine tahvillerinin getirisi dรถrt baz puan dรผลerek %3,94’e geriledi
-Almanya’nฤฑn 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi dรถrt baz puan dรผลรผลle %2,20’ye geriledi
-ฤฐngiltere’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi รผรง baz puan dรผลรผลle %3,86’ya geriledi
Emtia
-Spot altฤฑn %0,8 artฤฑลla ons baลฤฑna 2.464,74 dolara yรผkseldi







