Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq nasıl açılacak

ABD hisse senedi endeksi vadeli işlemleri, kötümser kazanç tahminleri nedeniyle geriledi

A+A-

Apple tedarikçisi Skyworks ve ödeme şirketi PayPal (NASDAQ:PYPL) tarafından yapılan kötümser kazanç tahminleri nedeniyle ABD hisse senedi endeksi vadeli işlemlerinde kayıplar oluştu. 

Dow e-minis 123 puan veya %0,37 düşerken, S&P 500 e-minis 15,75 puan veya %0,38 ve Nasdaq 100 e-minis ise 57,5 puan veya %0,43 düşüş kaydetti.

Nasdaq'ta çip üreticisi Skyworks Solutions hisseleri, cari çeyrek gelir ve kazanç tahminlerinin beklentinin altında kalmasının ardından ön piyasa işlemlerinde %9,8 değer kaybetti. Yatırımcılar, Apple'ın Perşembe günkü güçlü çeyrek dönem performansının ardından Skyworks'ün karlılığı konusunda umutluydu.

Diğer Apple tedarikçilerinin hisseleri, Qualcomm  %0,5 ve Qorvo  %1,6 düşerek değer kaybetti. PayPal Holdings, yıllık düzeltilmiş faaliyet marjı tahmininde yapılan kesintinin kar tahminindeki artışı gölgelemesi sonucu %4,5 düşüş yaşadı.

Yarın, bazı şirket bilançolarının yanı sıra, enflasyon verileri açıklanacak.  Çalışma Bakanlığı'nın tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Nisan ayında Mart ayındaki %0,1'lik artışın ardından %0,4 yükselmesi bekleniyor. Üretici fiyatlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve tüketici hissiyatı verileri haftanın önemli gündem maddeleri.
Yatırımcılar, Federal Rezerv'in agresif sıkılaştırma döngüsünün - geçtiğimiz hafta faiz oranlarına yapılan 25 baz puanlık artış dahil - enflasyonu düşürmeye yardımcı olup olmadığını ölçmek için bu tür verileri yakından takip ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçi Meclis Başkanı Kevin McCarthy ve diğer kongre liderleriyle Beyaz Saray'da düzenlenecek olan borç tavanı toplantısına ilişkin güncellemeyi de dikkatle bekliyor. Saat 16.00 EDT (2000 GMT) düzenlenecek toplantının borç limitinin yükseltilmesi konusunda nihai bir anlaşmaya varılması beklenmiyor.

Bir önceki seansı düşüşle tamamlamadan önce kısa süreli bir sıçrama yaşayan bölgesel banka hisseleri, düşüşlerini sürdürdü. Pacwest Bancorp hisseleri %11,7 ve Western Alliance hisseleri %5,2 geriledi.

Bugün ne olabilir

S&P 500 endeksinde, yataya yakın alımlarla seansın sona erdiğini gördük. Dow Jones’daki kısmi düşüş haricinde endeksler, kilit direnç seviyeleri üzerinde kalmayı sürdürüyor. NASDAQ’ta da 50 – g ortalamadan gelen destekle 13.195 direnci üzerindeyiz. S&P 500 endeksinde seans boyunca iletişim hizmetleri, enerji ve tüketim sektörü pozitif ayrıştı. Yarın açıklanacak olan ABD enflasyon verisi, ABD hazinesinin bono satışları, borç tavanı görüşmelerinin sürmesi gibi etmenler endeks fiyatlamalarında öne çıkıyor.
Önemli bir mega – cap şirketten finansal beklenmeyen haftada makro gelişmelerin fiyatlamalara yön verdiği belirtilebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi 4160 – 4180 – 4200 seviyelerini direnç olarak takip ediyoruz. Olası geri çekilmelerde 4100 – 4080 – 4060 destek olarak takip edilebilir.

Yatırım Finansman notundan alınan bazı hisse senetleri ile ilgili değerlendirme ise şöyle:

ABD Hisse Senedi Piyasalarında Son Gelişmeler

Devon Energy (NYSE:DVN) - 32,84 milyar $ piyasa değerine sahip enerji şirketi piyasa kapanışının ardından 2Ç23 finansallarını açıkladı. Konsensüs beklentisi şirketin, 3,71 milyar $ gelir üzerinden 1,41 $ hisse başına kâr açıklaması yönündeydi. Şirket, 3,82 milyar $ gelir üzerinden 1,46 $ hisse başına kâr bildirdi. Net kâr ise beklentilerin %0,31 üzerinde 952 milyon $ olarak açıklandı. DVN hisse senedi, piyasa kapanışının ardından %0,59 artıda.

PayPal Holdings Inc (NASDAQ:PYPL) – PayPal, 1Ç23 sonuçlarını piyasa kapanışının ardından açıkladı. Beklenti şirketin 6,98 milyar $ hasılat üzerinden 1,10 $ hisse başına kâr açıklaması yönündeydi. PayPal, 7,04 milyar $ hasılat ile beklentilerin %6,56 üzerinde 1,17 $ hisse başına kâr bildirdi. FAVÖK marjı %6,71 artışla 1,87 milyar $ olarak açıklandı. Net kâr ise ilgili dönemde 1,32 milyar $ olarak bildirildi. Şirketin, maliyet kısıtlamasına gitmesinin marjlar üzerinde pozitif etki yarattığı gözleniyor. İlk çeyrekte ABD geliri %13 arttı. Uluslararası gelir, yıllık bazda, %3, kur etkisi dışlandığında %7 büyüdü.

Catalent (NYSE:CTLT) – Bioteknoloji şirketinin derecelendirmesi BofA Securities tarafından nötr’den düşük performansa indirgendi. Şirketin hedef fiyat beklentisi ise 49 $’dan 28 $’a düşürüldü. Catalent’in bugün piyasa açılışı öncesinde finansallarını açıklaması beklenirken şirket bilançosunu 15 Mayıs’a erteledi. Catalent, tüm yıl hasılat beklentisini 400 milyon $’dan fazla düşüreceğini açıklamasının ardından hisseler %25'ten fazla düştü. Şirket, üç tesisinde yaşanan üretkenlik sorunlarının ve beklenenden yüksek maliyetlerin marjlara ve 2023 görünümüne zarar vermesini bekliyor. Catalent Şubat ayında tam yıl net gelir beklentisini 4,63 milyar $'dan 4,88 milyar $'a, FAVÖK beklentisini 1,22 milyar $'dan 1,30 milyar $'a yükseltmişti.

Palantir Technologies (NYSE:PLTR) – 16,39 milyar 4 piyasa değerine sahip veri analitiği şirketi beklentilerin üzerinde 1Ç23 finansalları bildirdi. Palantir'in ilk çeyrek hasılatı yıllık bazda %18 artışla 525,2 milyon $'a yükseldi hisse başına kârı ise 0,5 $ olarak gerçekleşti. Hisseler piyasa kapanışının ardından %21,45 artıda. Finans direktörü David Glazer, Palantir'in bulut harcamalarını sıkılaştırmaya devam ettiğini öte yandan yapay zeka gibi odak alanlara yatırım yaptığını açıkladı. Şirket Şubat ayında işgücünün %2'sini azaltacağını açıklamıştı.

Lucid Group Inc (NASDAQ:LCID) – Lucid, beklentilerin üzerinde zarar açıklamasının ardından hisseler %8 ekside. Şirket, -644 milyon $ net zarar beklentisine kıyasla çeyrekte -779 milyon $ zarar açıkladı. Şirket, 2023’te 10.000’den fazla Air sedan üretmeyi hedeflediğini belirtirken bu 4Ç22’de açıkladığı 28.000 hedefinin oldukça altında.

İlgili Haberler