Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq enflasyon verisi sonrası nasıl açılacak

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq enflasyon verisi sonrası nasıl açılacak

New York borsası vadeli kontratları, enflasyon öncesinde yükseldi, kripto hisseleri ETF onayının ardından tırmandı

A+A-

New York borsasında endeks vadeli işlemleri Perşembe günü, Federal Rezerv'in faiz indirimlerine erken başlama umutlarını test edebilecek bir tüketici enflasyonu baskısı öncesinde yükselirken, kripto hisse senetleri Bitcoin'i takip eden borsa yatırım fonları için düzenleyici onayın ardından artış kaydetti.

Gösterge S&P 500, Aralık ayında hız kazanarak Ekim ayındaki en düşük seviyesinden yaklaşık %17 oranında yükselmiş durumda.Endeks şu anda, Ocak 2022'nin başlarında ulaştığı 4796,56'lık rekor kapanış seviyesinden kıl payı uzakta.

Piyasanın dikkati, yatırımcıların Fed'in para politikasını gevşetme zamanlamasını değerlendirmelerine yardımcı olabilecek ve bugün açıklanacak Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine odaklanmış durumda.

Ekonomistler Aralık ayında manşet TÜFE'nin %3,2'ye yükselerek Fed'in %2'lik hedefinin oldukça üzerinde gerçekleşmesini bekliyor.

Aralık ayında gıda ve enerji gibi volatil kalemler hariç fiyatlarda bir önceki aya göre değişmeyerek %0,3 seviyesinde kalması beklenirken, yıllık enflasyonun Kasım ayındaki %4 seviyesinden %3,8'e gerilemesi bekleniyor.

Para piyasaları, Merkez Bankası'nın Mart ayında en az 25 baz puanlık (bps) ilk faiz indirimini yapma olasılığını %68,8 ve politika yapıcıların son zamanlardaki geri adımlarına rağmen Mayıs ayında bir indirim daha yapma olasılığını %95,6 olarak görüyor.

Bugün açıklanacak diğer raporda, işsizlik yardımı için başvuran Amerikalıların sayısının 6 Ocak'ta sona eren haftada bir hafta önceki 202.000'den 210.000'e yükseldiğini göstermesi bekleniyor.

Coinbase (NASDAQ:COIN), Bitfarms ve Riot Platforms (NASDAQ:RIOT) gibi kripto hisseleri, ABD menkul kıymetler düzenleyicisinin Bitcoin'i takip etmek için ABD'de listelenen ilk borsa yatırım fonlarını (ETF'ler) onaylamasının ardından piyasa öncesi işlemlerde %4,5 ile %7,0 arasında yükseldi.

ABD Hisse Senedi Piyasalarında Son Gelişmeler

 Netflix Inc (NASDAQ:NFLX) – Şirket, reklam destekli yayın segmentinin aylık 23 milyondan fazla küresel aktif kullanıcıya ulaştığını bildirdi. Reklam destekli yayın planı, sektörde rekabet yoğunlaştıkça daha fazla müşteri çekmek ve yeni bir gelir akışı yaratmak amacıyla Kasım 2022'de ABD dahil 12 pazarda piyasaya sürüldü. Şirketin hedefi bir yıl içinde 15 milyon aktif kullanıcıya ulaşmaktı. Yayın platformlarındaki fiyat artışları ve şifre paylaşımına yönelik kısıtlamaların daha fazla izleyiciyi şirketin reklam destekli planına çekmesi ile Netflix, önümüzdeki yıl ABD’de Disney+'ın aktif kullanıcısını geçebilir.

 Intuitive Surgical (NASDAQ:ISRG) – 128,31 milyar $ piyasa değerine sahip şirket, 23 Ocak’ta açıklaması beklenen 4Ç finansalları öncesinde beklentilerini güncelledi. Şirket, 1,88 milyar $ konsensüs beklentisinin üzerinde yıllık bazda %16,26 artışla 1,93 milyar $ gelir beklediğini bildirdi. Beklenti şirketin çeyrek bazında %15,80 artışla 726,06 milyon $ FAVÖK bildirmesi yönünde. Beklentilerin yukarı yönlü revize edilmesinin ardından ISRG hisseleri seans içeresinde %10’un üzerinde yükseliş kaydetti.

 Küresel elektrikli otomobil satışları 2023’te %31 artış kaydetti. Reuters’ın raporuna göre, tamamen elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçların (PHEV'ler) küresel satışları, 2022'deki %60 büyümeye kıyasla 2023'te %31 arttı. Pazarda büyüme hızı yavaşlasa da Aralık ayındaki satışlar 1,5 milyon araç ile rekora işaret etti. 2023 yılında dünya çapında satılan 13,6 milyon EV'nin 9,5 milyonu tamamen elektrikli veya akülü elektrikli araçlardan (BEV'ler) oluştu. Geri kalan kısmı ise PHEV'lerden oluştu. BEV satışları ABD ve Kanada'da %50 artarken, Avrupa ve Çin'de sırasıyla %27 ve %15 arttı. 2024'te Avrupa'daki satışların, Almanya'nın geçen yıl EV sübvansiyonlarını durdurmasından etkilenebileceği belirtiliyor.

 Amazon.com Inc (NASDAQ:AMZN) – Amazon hisseleri, şirketin Prime Video ve MGM Studios bölümlerinde yüzlerce çalışanını işten çıkaracağını açıklamasının ardından %1,6 değer kazandı. Karar, şirkette 2022′de başlayıp 2023’te de 27.000′den fazla çalışanın işten çıkarılmasıyla sonuçlanan toplu işten çıkarmaların ardından geldi. 

 

İlgili Haberler