Tรผrkiye’nin inลaat devlerinden Dumankaya’nฤฑn oluลturduฤu maฤdurlarฤฑn TMSFlye devredildikten sonra da sorunlarฤฑ รงรถzรผlemedi. Hรผrriyet’ten Jale รzgentรผrk’รผn konu ile ilgili yazฤฑsฤฑ ลรถyle:
Karadenizโden ฤฐstanbulโa gelen mรผteahhit รถykรผlerinden biri, Dumankaya ฤฐnลaatโฤฑn sahibi Halit Dumankayaโnฤฑn yaลamฤฑ. Rize ฤฐkizdereโde doฤan Halit Dumankaya, รผniversitede okurken inลaat malzemeleri satarak sektรถre giriyor.
Anadolu รniversitesi ฤฐลletme Fakรผltesi ikinci sฤฑnฤฑfฤฑndan ayrฤฑlan Dumankaya, 1963โte kardeลi ฤฐbrahim Dumankaya ile birlikte Dumankaya ฤฐnลaatฤฑ kuruyor.
1992โde Anavatan Partisiโnden milletvekili olan Dumankayaโnฤฑn 1999โda dรถndรผฤรผ inลaat sektรถrรผndeki bรผyรผmesi ise 2000โli yฤฑllarda AK Parti iktidarฤฑ dรถneminde oldu.
2013โte aฤabeyi ฤฐbrahimโle ortaklฤฑktan ayrฤฑlan ve yรถnetimi รงocuklarฤฑ Uฤur, Barฤฑล, Ayla ve Semih Serhatโa devreden Halit Dumankayaโnฤฑn kurduฤu ลirket, รถyle hฤฑzla bรผyรผyor ki 2015โte 463 milyon TL ciro ile sektรถrรผn ciro ลampiyonlarฤฑ arasฤฑna giriyor.
500 ลฤฐRKET ARASINDAYDI
Fortune Tรผrkiyeโnin deฤerlendirmesine gรถre ise en bรผyรผk 500 ลirket arasฤฑnda 224โรผncรผ sฤฑraya yรผkseliyor. Yine en karlฤฑ ลirketler sฤฑralamasฤฑnda yรผzde 71.4 ile รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑ en yรผksek 12โnci ลirket oluyor.
En beฤenilen ลirket, en itibarlฤฑ ลirket gibi รงeลit รงeลit รถdรผllere boฤulan Dumankaya, bu sรผreรงte Kartal, Maltepe, Sancaktepe, Halkalฤฑ, Esenyurtโta projeler yapฤฑyor ve satฤฑyor.
Taa ki 15 Temmuz baลarฤฑsฤฑz darbe giriลimi sonrasฤฑ baลlayan Fethullahรงฤฑ Terรถr รrgรผtรผ (FETร) soruลturmalarฤฑ kapsamฤฑnda nisan ayฤฑndaki gรถzaltฤฑlara kadar.
Halit Dumankaya ve Uฤur Dumankayaโnฤฑn gรถzaltฤฑ kararlarฤฑฤฑn ardฤฑndan eylรผl ayฤฑnda Dumankaya ailesinin ลirketlerine TMSF tarafฤฑndan kayyum atanฤฑyor.
ฤฐtibarlฤฑ bir ลirket olduฤuna gรผvenip, Dumankaya projelerinden ev alan 10 binin รผzerinde kiลinin maฤduriyeti de bรถylece baลlฤฑyor.
KฤฐMSEDEN CEVAP YOK
2017 sonunda teslim edileceฤi aรงฤฑklanan projelerde ลu anda inลaatlar tamamen durmuล. ฤฐnternet sitesine ulaลฤฑlamฤฑyor.
รdemelerini yapฤฑp evlerine kavuลmayฤฑ bekleyen รงoฤunluฤu orta gelir sฤฑnฤฑfฤฑndan binlerce kiลi ise muhatap bulamฤฑyor. Maฤduriyetler iรง paralayฤฑcฤฑ.
โBizler zengin insanlar deฤiliz. Kฤฑt kanaat oluลturduฤumuz birikimlerle ev sahibi olmak iรงin bu projelere girdik. Devletimizin gรผvencesine gรผvendik. Belirsizlik bir kฤฑsmฤฑmฤฑzฤฑn saฤlฤฑฤฤฑnฤฑ tehlikeye sokuyorโ cรผmleleriyle bazฤฑ bakanlara yazdฤฑklarฤฑ yazฤฑlara da bir yanฤฑt yok.
Tรผrkiyeโnin en prestijli ลirketi derken bugรผn itibarฤฑ sฤฑfฤฑrlanan Dumankayaโda neler oluyor diye TMSFโye sordum ama ne yazฤฑk ki ben de yanฤฑt alamadฤฑm.
Halit Dumankaya, hayatta en bรผyรผk piลmanlฤฑฤฤฑnฤฑ siyasete girmek olarak aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ yฤฑllar รถnce. FETร suรงlamalarฤฑndan sonra ise ailesi adฤฑna gazetelere verdiฤi ilanlarda Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤanโa hitaben, โEn son sรถyleyeceฤimi ลimdi sรถyleyeyim, hakkฤฑnฤฑzฤฑ helal edin. Biz de aldatฤฑldฤฑkโ diyordu.
Belli ki Dumankaya sฤฑk sฤฑk aldatฤฑlmฤฑล. Peki varฤฑnฤฑ yoฤunu bir ev iรงin kaybeden 10 bin kiลinin hakkฤฑ ne olacak?
ฤฐTฤฐBAR DรลTร ALICI YOK
TMSF kayyumlarฤฑndan yanฤฑt gelmeyince sektรถrde araลtฤฑrma yaptฤฑm. รฤrendiฤime gรถre TMSF, ลirketin 700 milyon TL olarak deฤerlediฤi mรผlklerini satmasฤฑ iรงin bazฤฑ kurumlarla gรถrรผลmeler yapฤฑyor. Ancak ลirketin itibar kaybฤฑ nedeniyle satฤฑลฤฑn zor olacaฤฤฑnฤฑ รถne sรผren alฤฑcฤฑlar fiyatฤฑn neredeyse yarฤฑ yarฤฑya dรผลรผrรผlmesini bekliyor. Kaynak yaratmada zorlanan TMSF de yarฤฑm kalan projelere baลlamak iรงin รงรถzรผm bulamadฤฑฤฤฑ iรงin aรงฤฑklama yapmฤฑyor. Ancak TMSFโye devredilen bu mรผlkler, deฤerler artฤฑk halkฤฑn malฤฑ sayฤฑlฤฑr. Devredilen tรผm ลirketlerdeki geliลmeler hakkฤฑnda kamuoyuna belirli aralฤฑklarla bilgi vermek TMSFโnin gรถrevi deฤil mi? (Jale รzgentรผrk / Hรผrriyet)







