Dündar ve Gül için ağırlaştırılmış müebbet istendi

Dündar ve Gül için ağırlaştırılmış müebbet istendi

Dündar ve Gül hakkındaki soruşturmasını tamamlayan savcı iki gazeteci için ağırlaştırılmış müebbet istedi

A+A-

MİT TIR'larıyla ilgili yayımladıkları haber ve görüntülerin ardından, "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla" açıkladıkları gerekçesiyle tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için yürütülen soruşturma tamamlanırken, iki gazeteci için ağırlaştırılmış müebbet istendi.

Reuters'ın gördüğü iddianamede Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan, Dündar ve Erdem için "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme", "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen yada tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek isteyerek yardım etme" suçlarından ayrı ayrı bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 30 yıla kadar hapis cezası talep etti.

İki gazetecinin avukatlarının verdiği bilgiye göre, Fidan tarafından İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iddianame mahkeme tarafından bir hafta boyunca incelenecek. İddianamenin kabulü ya da reddine karar verecek olan mahkeme, kabul etmesi durumunda tutanak düzenleyerek duruşma günü belirleyecek.

Dündar ve Gül 26 Kasım'dan bu yana Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MİT'in şikayetçi konumunda olduğu iddianamede Dündar ve Gül'ün, "FETÖ/PDY Terör Örgütü" ile aynı amaç birliği içerisinde hareket ettiği iddia edildi.

AKP hükümeti 17 ve 25 Aralık 2013'te yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerine bazı eski bakan ve çocuklarına karşı yürütülen operasyonlardan emniyet ve yargı kurumlarında Gülen cemaatine yakın isimleri sorumlu tutarak, bu operasyonları hükümete karşı "devlet içine yerleşmiş paralel yapının darbesi" olarak nitelendiriyor ve Gülen cemaatini "Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması terör örgütünü" kurmakla suçluyor.

Cumhuriyet gazetesinin geçen yıl 29 Mayıs'taki manşetinde ve internet sitesinde yer alan haber, jandarmanın savcı nezaretinde Suriye tarafına gitmek üzere yolda durdurduğu TIR'larda, ilaçların altında havan ve top mermisi ile makineli tüfek mermileri olduğu fotoğraflar ve videolardan oluşuyordu.

Erdoğan söz konusu haberin yayımlanmasının ardından TRT'de yaptığı açıklamada Dündar'ı sert bir dille eleştirerek, "Bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu" demişti.

Savcı ayrıca iddianamede duruşmaların tamamının kapalı olarak yapılmasını talep etti.

Bu arada AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Dündar ve Gül için müebbet istenmesinden şoke oldum" ifadesini kullanarak, hukukta "orantılılık" ilkesinin şart olduğunu belirtti. Hahn, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti:

"Bağımsız ve şeffaf soruşturma herkesin vazgeçilemez hakkıdır. Buna saygı gösterilmelidir. AB üyeliği için müzakere eden bir ülke olarak Türkiye ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere insan haklarına tam saygı göstermelidir."

 

 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.