Dünya borsalarında rekor üstüne rekor

Dünya borsalarında rekor üstüne rekor

Kürezel piyasalarda rekor kıran borsa endeksi sayısı artıyor. Peki neden? İşte tüm ayrıntılar...

A+A-

Küresel hisse senetleri, daha fazla ülkenin ralliye katılmasıyla birlikte rekor seviyelere ulaştı. Bu durum, özellikle ABD piyasaları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Ned Davis Research'te küresel borsa durumu üzerine bir araştırma raporu yayımlayan analist ekibine göre, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Pazartesi günü yeni bir rekor kırmaya hazırlanıyor. Rekor seviyelere yakın ya da bu seviyelere ulaşan uluslararası piyasaların sayısı arttıkça, küresel borsa genişliği de bu yıl iyileşme gösterdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Yükseliyor

Bu endeks, küresel borsanın performansını takip etme iddiasında olsa da ABD ağırlıklı. iShares MSCI ACWI borsa yatırım fonu (ACWI), endeksi takip eden, Pazartesi günü son işlemlerde %0,3 arttı ve FactSet verilerine göre rekor yüksek 112,45 dolardan kapanma yolunda ilerliyor.

Endeksin %60'ından fazlası ABD piyasası ağırlıklı. MSCI'nin son bilgi formuna göre, geri kalanı 22 gelişmiş piyasa ve 24 gelişmekte olan piyasadan toplanan hisse senetlerinden oluşuyor. MSCI, endeksin küresel hisse senedi piyasasının %85'ini temsil ettiğini söylüyor.

Endeksi yükselten sadece ABD değil. Ned Davis Research'e göre, endekse dahil olan 47 toplam piyasanın dörtte üçünden fazlası şu anda yükselen 200 günlük hareketli ortalamalara sahip ve endeksin piyasa değerinin %93'ünü oluşturuyor.

Bu arada, endekste yer alan piyasaların yaklaşık %90'ı, en son 2021 yılında görülen güçlü küresel genişliğin bir işareti olan 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde işlem görüyor. Küresel olarak sektör performansları da güçlü seyrediyor; enerji, gayrimenkul ve ihtiyari tüketim hariç, tüm sektörler yeni rekor seviyelerde ya da bu seviyelere yakın seyrediyor.

S&P 500 ve Nasdaq'ta da Yükseliş Beklentisi

Ned Davis'in baş küresel yatırım stratejisti Tim Hayes, araştırma analisti London Stockton ile birlikte yazdığı bir notta, "Endeks teyidi küresel boyutta oldu," dedi. Analistlere göre tüm bunlar, küresel yatırımcıların hisse senetlerine yönelik coşkusunun azalmadığı için ABD hisse senetlerinin daha da yükselebileceğini gösteriyor.

FactSet verilerine göre, S&P 500 ve Nasdaq Composite Pazartesi gününü rekor seviyelerde bitirmeye hazırlanırken, S&P 500 %0,4 ve Nasdaq Composite %0,8 artış gösterdi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması ise 30 puan ya da %0,1 düşüşle 39.972 seviyesine gerileyerek 40.000 eşiğinin altına inme yolunda ilerledi.

 

İlgili Haberler