Elektronik Ticaret ฤฐลletmecileri Derneฤi (ETฤฐD) Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Hakan Orhun, e-ticaretin kullanฤฑmฤฑna iliลkin “2009’da yรผzde 11’ler dรผzeyinde bulunan e-ticaret kullanฤฑmฤฑ, 2015’te yรผzde 33,1 seviyesine รงฤฑkarak 6 yฤฑlda 3 katฤฑna ulaลtฤฑ” dedi.
Tรผrkiye’de hem giriลimcilerin hem de tรผketicilerin gรถzdesi haline gelen e-ticaret sektรถrรผne iliลkin deฤerlendirmelerde bulunan Orhun, 2016 yฤฑlฤฑ beklentilerini paylaลtฤฑ.
Orhun, e-ticaret sektรถrรผnรผn 2015 yฤฑlฤฑnda yรผzde 30-40 arasฤฑnda bรผyรผdรผฤรผ bilgisini vererek, sรถz konusu bรผyรผmede e-ticaret ลirketlerinin lokomotif gรถrevi gรถrdรผฤรผnรผ sรถyledi
Sektรถrde yฤฑl iรงerisinde bรผyรผk bir yatฤฑrฤฑmฤฑn gรถzlenmediฤini aktaran Orhun, buna karลฤฑn kaydedilen bรผyรผmenin birรงok Avrupa รผlkesinin รงok รถtesinde olduฤunu vurguladฤฑ.
Orhun, ลirketlerin kendi bรผyรผme oranlarฤฑnฤฑn piyasaya etkisinin, 2015’te e-ticaret hacminin bรผyรผmesinde en รถnemli neden olduฤunu belirterek, “Bu etkinin 2016 baลlarฤฑnda da devam edeceฤi dรผลรผnรผlรผyor. Yani e-ticaret sektรถrรผmรผz bir sรผre daha kendi iรง dinamikleriyle hacim kazanacak” diye konuลtu.
4,5G mobil ticarete pozitif katkฤฑ getirecek
E-ticaret sektรถrรผnรผn cirosal bรผyรผklรผฤรผnรผn 2015 raporlarฤฑnda 25 milyar lirayฤฑ geรงeceฤi รถngรถrรผsรผnde bulunan Orhun, ลunlarฤฑ kaydetti:
“2014’te sektรถrรผn cirosal bรผyรผklรผฤรผ 18 milyar lira, 2013’te ise 14 milyar lira civarฤฑndaydฤฑ. Buna gรถre 2016 iรงin yaklaลฤฑk 31 milyar liralฤฑk bir hedef belirlemek yanlฤฑล olmayacaktฤฑr. E-ticaretin, tรผm perakende sektรถrรผnรผn hacmine olan oranฤฑ, 2014’te yรผzde 1,6’ya รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Biz, 2016’nฤฑn baลฤฑnda yรผzde 2 barajฤฑnฤฑn aลฤฑlacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz. รte yandan bu oran, yรผzde 4,5’lik geliลmekte olan รผlkeler ortalamasฤฑnฤฑn รงok altฤฑnda. Ancak geliลim ve mobil e-ticaret oranlarฤฑ dรผnyanฤฑn birรงok รผlkesine gรถre รงok daha yรผksek olduฤu iรงin, ‘hฤฑzlฤฑ bir bรผyรผme sรผrecindeyiz’ diyebiliriz. 2016’da hayatฤฑmฤฑza girecek olan 4,5G’nin de sektรถrรผmรผze pozitif katkฤฑ getireceฤi aลikar.”
Online alฤฑลveriลin yรผzde 30’u mobilden gelecek
Orhun, internetin hฤฑzlanmasฤฑnฤฑn her zaman e-ticarete olumlu yansฤฑdฤฑฤฤฑna iลaret ederek, bu geliลmeyle mobil ticarette de daha iyi sonuรงlar alฤฑnacaฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
E-ticaret site trafiklerinin yรผzde 50’ye yakฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑn mobilden alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Orhun, bu oranฤฑn daha da artacaฤฤฑnฤฑ ifade etti.
Orhun, yapฤฑlan bir araลtฤฑrmanฤฑn, Tรผrkiye’de 30 milyonun รผzerinde internet baฤlantฤฑlฤฑ akฤฑllฤฑ cep telefonu bulunduฤunu ortaya koyduฤunu dile getirerek, ลรถyle devam etti:
“Bu rakamฤฑn yฤฑllฤฑk artฤฑล oranฤฑ ise yaklaลฤฑk yรผzde 35 civarฤฑnda. Mobil cihazlar รผzerinden e-ticaret yapan kullanฤฑcฤฑ oranฤฑ, 2013 yฤฑlฤฑnda yรผzde 8 seviyesindeyken, 2014 yฤฑlฤฑnda 2,5 kat artarak yรผzde 19’a รงฤฑktฤฑ. Online alฤฑลveriล yapan her 5 kiลiden biri mobil cihazlarฤฑ tercih ediyor. 2016’da e-ticaret ile alฤฑลveriล yapmayฤฑ tercih eden kullanฤฑcฤฑlarฤฑn yรผzde 30โunun artฤฑk mobil cihazlar รผzerinden alฤฑลveriล yapacaฤฤฑnฤฑ rahatlฤฑkla sรถyleyebiliriz. Mobil cihazlarฤฑndan internete baฤlanmayฤฑ รถฤrenenler arasฤฑnda e-ticaret รงok รถnemli bir iลlev.”
ฤฐnternetten alฤฑลveriลte ortalama sepet tutarฤฑ 200 lira
Hakan Orhun, รงok kanallฤฑ ticaret kavramฤฑnฤฑn her yฤฑl giderek bรผyรผdรผฤรผne dikkati รงekerek, “Bu alt kฤฑrฤฑlฤฑmdaki bรผyรผme, e-ticaretin ortalamasฤฑndan daha hฤฑzlฤฑ oldu” dedi.
Daha รงok internet kullanฤฑcฤฑsฤฑnฤฑn daha sฤฑk e-ticaret yapmasฤฑyla bu bรผyรผmenin รงok daha hฤฑzlanacaฤฤฑnฤฑ รถngรถren Orhun, konuลmasฤฑnฤฑ ลรถyle tamamladฤฑ:
“ลu an Tรผrkiye’deki her internet kullanฤฑcฤฑsฤฑndan birisi, yฤฑlda ortalama 4 kere internetten alฤฑลveriล yapฤฑyor. Ortalama sepet tutarฤฑ ise 200 lira olarak istatistiklere yansฤฑyor. Burada da kat edeceฤimiz bir yol gรถrรผnmekte. Hali hazฤฑrda รผlkemizdeki e-ticaret cirosunun yรผzde 50’den fazlasฤฑnฤฑ sadece internette faaliyet gรถsteren firmalar yapmaktadฤฑr. Bu veri geliลmiล รผlkelerde yรผzde 30’un altฤฑnda. 2009’da yรผzde 11’ler dรผzeyinde bulunan e-ticaret kullanฤฑmฤฑ, 2015’te yรผzde 33,1 seviyesine รงฤฑkarak, 6 yฤฑlda 3 katฤฑna ulaลtฤฑ.”







