ECB kararı sonrası Dolar/TL ne olur?

ECB kararı sonrası Dolar/TL ne olur?

Avrupa Merkez Banaksı kararı öncesi tüm piyasalarda olduğu gibi TL piyasasında da bekleyiş sürüyor

A+A-

Faiz indirimi tartışmalarının Dolar/TL’de yukarı yönlü hareket isteğini tetiklediğini net bir şekilde görüyoruz. 24 Haziran’daki TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde bu tartışmalar devam edeceği için kurda aşağı yönlü hareketlerin daha sınırlı olacağını düşünüyoruz.

Bugüne döndüğümüzde ise Avrupa Merkez Banaksı kararı öncesi tüm piyasalarda olduğu gibi TL piyasasında da bekleyiş sürüyor. ECB’nin politika faizinde indirim, mevduata negatif faiz uygulaması ve yeni bir varlık alım programı başlatması seçenekler arasında. Piyasanın bu üç beklentiden hangisini ve ne ölçüde fiyatladığı ise net değil. Bu nedenle alınacak karar sonrası olacak hareketleri tahmin etmek de kolay olmayacak.

Ancak ECB bu üç kararı birlikte alırsa bunun TL’yi güçlendireceğini, hiçbir adım atmamasının da TL’yi zayıflatacağını söylemek mümkün. Diğer tüm kararlara piyasanın ilk birkaç saatlik süreçte vereceği tepkilerin şiddetini ve kalıcı olup olmadığını tahmin etmek zor. Teknik olaraksa önceki günlerde de ifade etiğimiz gibi biz aşağıda güçlü destekler oluştuğunu ve yönün genelde kademeli olarak yukarıya döndüğünü düşünüyoruz.

ECB sonrası kurda sert bir geri çekilme olacak olursa da bunun yeni bir alım fırsatı oluşturacağını, kısa vadede kur üzerinde ECB kararı etkili olacak olsa da orta vadede içerideki faiz kararı beklentisi ve tartışmalarının kuru şekillendireceğini düşünüyoruz.

Üzeyir DOĞAN / Araştırma Müdürü - Marbaş Menkul Değerler
   

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.