Ekonomideki daralma iki çeyrek daha devam edecek

Ekonomideki daralma iki çeyrek daha devam edecek

JP Morgan, Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte yaşanan daralmanın iki çeyrek daha devam etmesini beklediğini açıkladı

A+A-

JP Morgan, yatırımcı ve tüketici güvenindeki çöküş, piyasa oynaklığında artış, banka kredi faizlerinde keskin yükseliş ve banka kredilerinde daralmanın sonucu olarak ekonomik aktivitenin aniden zayıfladığını ve Türk ekonomisinin 2018 3. çeyrekte resesyona girdiğini belirtti. 

 Yurt içi talepteki zayıflığın işsizliğin artışı ile birlikte devam etmesinin beklendiği ve kredi piyasasının sıkı parasal şartlarla boğulduğu bir ortamda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,3 büyümesini ve 2019 yılında büyümenin yüzde 0,2'ye gerilemesinin beklendiğini vurguladı. 

Üçüncü çeyrekte yaşanan daralmanın en azından iki çeyrek daha devam edeceğini tahmin eden JP Morgan, büyümenin pozitif bölgeye ancak 2019 ikinci çeyrekte dönebileceğini öngördü. 

Bununla birlikte ekonomik aktivitedeki zayıflamanın siyasi olarak sindirilebilir seviyede olduğunu savunan JP Morgan, bu nedenle yakın zamanda politikada bir gevşetme olasılığını düşük görmeyi sürdürdüklerini belirtti. 

JP Morgan, "TCMB'nin önümüzdeki aylarda para politikasını değiştirmemesini bekliyoruz. Ekonomi için temel risk erken bir gevşetme olur. Erken bir gevşetme ekonomik aktivitenin sürdürülebilir şekilde toparlanmasının finansmanı için gerekli yatırımcı güvenini azaltır ve sermaye girişlerini durdurur" ifadelerini kullandı. 
      

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.