Ekonomistlere göre Fed bu yıl iki değil bir kez faiz artırımı yapacak

Ekonomistlere göre Fed bu yıl iki değil bir kez faiz artırımı yapacak

Reuters'ın anketine katılan 106 ekonomistin tamamına göre Fed, 26 Temmuz'da gösterge gecelik faiz oranını 25 baz puan artırarak %5,25-%5,50 aralığına yükseltecek ve çoğunluk hala bunun mevcut sıkılaştırma döngüsünün son artışı olacağını söylüyor.

A+A-

Fed'in tarihteki en agresif faiz artırım kampanyalarından birine başlamasından bu yana geçen bir yılı aşkın sürede dirençli bir ekonomi ve tarihsel olarak düşük işsizlik, analistleri ve yatırımcıları defalarca şaşırttı.

Mayıs ayında %4,0 olan manşet tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ölçütünün Haziran ayında %3,0'e gerilemesiyle enflasyon düşüyor. Bu durum Wall Street'teki pek çok gözlemcinin enflasyonun yakında kontrol altına alınabileceği sonucuna varmasına yol açarak, bazılarının faiz indirimlerinin 2023 sonuna kadar gerçekleşebileceği yönündeki bahisleri yenilemesine neden oldu.

Mevcut tartışma, "dezenflasyonun" devam etmesini sağlamak için daha fazla faiz artışına ihtiyaç olup olmadığı ya da daha fazlasını yapmanın ekonomiye gereksiz yere zarar verip vermeyeceği üzerine devam ediyor.

Ancak enflasyonun seyri değişmedi ve Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer merkez bankası yetkilileri, geçen ayki politika toplantısında faiz artışlarına ara verme kararı almalarına rağmen daha fazla sıkılaştırmanın geleceğini söylediler.

Faizlerin daha uzun süre yüksek kalacağı görüşü güç kazanıyor gibi görünüyor. 13-18 Temmuz döneminde yapılan ankete katılanlar arasında gelecek yılın Mart ayı sonuna kadar en az bir faiz indirimi öngörenlerin oranı geçen ayki %78'lik orandan keskin bir düşüşle %55'e geriledi.

NatWest Markets ABD faizleri stratejisti Jan Nevruzi, "Fed için, yumuşak TÜFE baskısına rağmen, hala Temmuz ayında bir artış bekliyoruz ve enflasyondaki yumuşaklığın devam etmesini umarken, politika oluşturma açısından buna güvenmek akıllıca değil" dedi.

Nevruzi ayrıca "Geçmişte gördüğümüz gibi acele edip enflasyonla mücadelenin kazanıldığını söylemek istemiyoruz." dedi. 

Ekonomistler ve finans piyasası tüccarları hala Fed ile biraz uyumsuz görünüyor.

Merkez Bankası'nın politika belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi üyelerinin en son "dot-plot" tahminleri, gösterge gecelik faiz oranının %5,50-%5,75'te zirve yapacağını gösteriyor, ancak Reuters tarafından ankete katılan 106 ekonomistin sadece 19'u bu aralığa ulaşacağını tahmin ediyor.

Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki beklentiler doları başlıca para birimleri karşısında bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine itti. Daha zayıf bir doların ithalatı daha pahalı hale getirmesi ve fiyat baskılarını yüksek tutması muhtemel.

Nitekim ekonomistler hala enflasyonun yeterince hızlı düşmeyebileceğinden endişe ediyor.

Ankette yer alan ek bir soruya yanıt veren 29 katılımcıdan 20'si, gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyonun yıl sonuna kadar ya çok az düşeceğini ya da mevcut %5'in biraz altındaki seviyelerde kalacağını söyledi.

Fed, %2'lik hedefi için kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) ile ölçülen enflasyonu hedeflemektedir. Çekirdek PCE en son Mayıs ayı için %3,8 olarak raporlandı.

Ancak Reuters tarafından yapılan ankete katılan enflasyon göstergelerinden hiçbirinin (TÜFE, çekirdek TÜFE, PCE ve çekirdek PCE) en erken 2025 yılına kadar %2'ye ulaşması beklenmiyordu.

BMO Capital Markets baş ekonomisti Doug Porter, "Son rakamlar cesaret verici olsa da, kolay baz etkileri artık geride kaldığı için gerçek savaş şimdi başlıyor" dedi ve enflasyonun Haziran ayında bu kadar düşmesinin kısmen geçen yılın aynı döneminde çok yüksek olmasından kaynaklandığını belirtti.

Porter "Düşük enerji fiyatlarının dezenflasyonist gücü azaldıkça, bu bizi çekirdekte altta yatan %4'lük trendle uğraşmak zorunda bırakacaktır... (ve) çekirdeği gerçekten kırmak için muhtemelen ekonomide daha önemli bir yavaşlama gerekecektir." şeklinde konuştu.

Ankete göre, güçlü işgücü piyasasının sadece biraz gevşemesi ve işsizlik oranının 2023 sonuna kadar mevcut %3,6'dan %4,0'a yükselmesi bekleniyor.

Ek bir soruyu yanıtlayan ekonomistlerin 23'te 14'ü gibi küçük bir çoğunluğu, ücret enflasyonunun çekirdek enflasyonun en yapışkan bileşeni olacağını söyledi.

Ayrı bir soruya yanıt veren katılımcıların neredeyse üçte ikisi, 41 kişiden 27'si, önümüzdeki yıl içinde ABD'de bir resesyon beklerken, bunların %85'i bunun 2023'te bir noktada başlayacağını belirtti.

Yine de ekonominin bu yıl, bir ay önce öngörülen %1,2'den %1,5 büyümesi ve gelecek yıl %0,7'ye gerilemesi bekleniyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler