Elektrik ithalat ve ihracatında yeni dönem

Elektrik ithalat ve ihracatında yeni dönem

İthalat veya ihracat hakkı elde eden lisans sahibi tüzel kişiler tarafından tesis edilen hatlar hariç olmak üzere, bir enterkonneksiyon hat kapasitesinin kullanıcıya tahsis süresi bir defada 1 yılı geçemeyecek

A+A-

Elektrik ithalatı ve ihracatını düzenleyen yeni yönetmelik yayımlandı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, elektrik piyasasında, elektrik enerjisi ithalat ve ihracat faaliyetine ilişkin usul ve esaslar ile uluslararası enterkonneksiyon hatlarının kapasite tahsisine ve sınır ötesi elektrik enerjisi ticaretine yönelik kullanımına ilişkin esasları düzenliyor.

Uluslararası enterkonneksiyon şartı oluşmuş ülkelerden elektrik enerjisi ithalatı veya ihracatı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının uygun görüşü doğrultusunda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurul onayı ile yapılacak.

Lisanslarında yer alması kaydıyla özel sektör tedarik lisansı sahibi şirketler, elektrik enerjisi ithalat veya ihracatı faaliyetlerini; TETAŞ, hükümetler arası anlaşmalar kapsamında imzalamış olduğu elektrik enerjisi ithalat veya ihracat anlaşmalarına uygun elektrik enerjisi ithalat veya ihracatı faaliyetlerini; üretim şirketleri, elektrik enerjisi ihracatı faaliyetini yürütebilecek.

Sistem işleticisi ile uluslararası enterkonneksiyon bağlantısını kullanan lisans sahibi tüzel kişi arasında Enterkonneksiyon Kullanım Anlaşması imzalanacak.

Lisans sahibi tüzel kişiler, ithalat veya ihracat faaliyeti çerçevesinde gerçekleştirdikleri sınır ötesi elektrik ticareti faaliyetleri ile ilgili olarak sistem işleticisine, Enterkonneksiyon Kullanım Anlaşması'nda belirtilen bildirimlerde bulunmakla ve mevzuatta yer alan usul ve esaslara göre belirlenen ödemeleri yapacak. 

Görevli tedarik şirketleri, ithal ettikleri elektrik enerjisinin serbest olmayan tüketicilere satışını, elektrik piyasası tarifelere ilişkin mevzuat hükümlerine uygun olarak yapacak.

Serbest bölgeler

Yurt içinden serbest bölgelere elektrik enerjisi satışı, elektrik piyasası açısından tüketicilere yapılan satış olarak değerlendirilecek ve yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Enterkonneksiyon hat kapasitelerinin tahsisi, enterkonneksiyon hat kullanımının denetimi ve bu hatlardaki kısıt yönetimi, TEİAŞ tarafından yürütülecek.

Uluslararası enterkonneksiyon hatlarının net transfer kapasiteleri, kullanıma açık kapasiteleri, tahsis edilmiş kapasiteleri, kullanıma açık kapasitelerin öngörülen tahsisat süresi ve miktarları, sistem kısıtları ve piyasa şartları dikkate alınarak sistem işleticisi tarafından hat bazında belirlenecek ve ilan edilecek. 

İthalat veya ihracat hakkı elde eden lisans sahibi tüzel kişiler tarafından tesis edilen hatlar hariç olmak üzere, bir enterkonneksiyon hat kapasitesinin kullanıcıya tahsis süresi bir defada 1 yılı geçemeyecek.

Enterkonneksiyon hatlarının kapasite tahsisinde, ulusal elektrik sistemi ve komşu ülkelere ait elektrik sistemlerinin şebeke güvenliğini tehlikeye düşürmeden ve ulusal elektrik sistemi ve komşu ülkelere ait elektrik sistemlerinin işletme standartlarıyla uyumlu olacak şekilde mümkün olan en yüksek kapasitenin piyasa katılımcılarına sunulması esas olacak.

Enterkonneksiyon hattı kapasite tahsisinde, tahsis sonrası kısıt olması durumu hariç olmak üzere hattın kapasite kullanım süresi başladıktan sonraki ilk 1 ay ve son 3 ay hariç tutulmak üzere her ay sonunda değerlendirme yapılacak. Tahsis edilen kapasite dikkate alındığında hesaplanacak kullanım faktörü itibarıyla, kullanılan kapasitenin son ay için yüzde 60’tan ya da son üç ay ortalamasının yüzde 70’ten az olması durumunda, enterkonneksiyon hattı kapasite tahsisi iptal edilebilecek.

Sınır bölgelerinde elektrik enerjisinin temini amacıyla, teknik gereklilik doğması halinde geçici olarak izole bölge yöntemiyle elektrik ithalatına bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda kurul tarafından izin verilebilecek.

Yönetmelikle 1 Haziran 2011'de yayımlanan Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.