Mรผcevher ลirketleri pandemiden bu yana ilk kez fiyat artฤฑลฤฑna gidiyor. Bu durum uzun sรผredir sฤฑkฤฑntฤฑda olan sektรถrde gรผven artฤฑลฤฑna iลaret ediyor. Koronavirรผs salgฤฑnฤฑnฤฑn sektรถrรผ de vurmasฤฑyla yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda durma noktasฤฑna gelen mรผcevher sektรถrรผnde toparlanma emareleri gรถrรผlรผyor.
Bloomberg’in haberine gรถre bir kaynak dรผnyaca รผnlรผ pฤฑrlanta รผreticilerinden De Beers’in bu yฤฑl ilk kez fiyatlarda yรผzde 2 ile 3 oranฤฑnda artฤฑล yaptฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti. Sรถz konusu kaynak geรงen haftaki De Beers mรผzayedesinde รผรงรผncรผ kez art arda 400 milyon dolarฤฑ aลan satฤฑล olduฤunu sรถyledi. ฤฐkinci รงeyreฤin tamamฤฑnda 50 milyon dolarlฤฑk satฤฑล gerรงekleลtirilmiลti.
Elmas alฤฑcฤฑlarฤฑ sektรถr iรงin en hareketli zamanlar olan ลรผkran Gรผnรผ ve รin Yeni Yฤฑlฤฑ arasฤฑ dรถnemde azalan stoklarฤฑnฤฑ doldururken, yฤฑlฤฑn ilk yarฤฑsฤฑ sektรถrรผn duraklamasฤฑ sonrasฤฑ yฤฑl sonunda tรผketici talebinin ne boyutta olacaฤฤฑna dair belirsizlikler var.
Danฤฑลmanlฤฑk Firmasฤฑ Gemdax’ฤฑn ortaklarฤฑndan Anish Aggarwal elmas stoklarฤฑnฤฑn รงok dรผลรผk olduฤunu, tรผketici talebinin ise seyahat gibi harcamalarฤฑn azalmasฤฑ nedeniyle iyi olduฤunu belirtti.
De Beers ve Rus rakibi Elmas devi Alrossa Aฤustos ayฤฑnda sektรถrรผ canlandฤฑrmak amacฤฑyla fiyatlarda indirime gitmiลti. De Beers’in Ortaฤฤฑ olan madencilik firmasฤฑ Anglo gelecek 2 yฤฑl iรงin tahminlerini aลaฤฤฑ yรถnde revize etmiล ve arzฤฑn sฤฑkฤฑ olacaฤฤฑ iลaretini vermiลti. ลirketin Yรถneticilerinden Mark Cutifani รผretim fazlasฤฑ olmayacaฤฤฑnฤฑ belirterek “fiyatlarฤฑn artacaฤฤฑnฤฑ gรถrene kadar รผretim artฤฑลฤฑna gitmeyeceฤiz” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.






