Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Lรผtfi Elvan, sigortacฤฑlฤฑฤฤฑn finans sektรถrรผndeki payฤฑnฤฑn sadece yรผzde 4,5 olduฤuna dikkat รงekerek bu payฤฑn artmamasฤฑndaki problemin bulunup รงรถzรผlmesi iรงin kamu ve รถzel sektรถrรผn birlikte รงalฤฑลmasฤฑ gerektiฤini belirtti. Elvan, โGeliลmiล รผlkelerde sigorta sektรถrรผ bankalarฤฑn sahibiyken bizde bankalar sigorta ลirketlerinin sahibi. Dolayฤฑsฤฑyla banka sahibi olabilecek sigorta ve emeklilik sektรถrรผnรผn yapฤฑ taลlarฤฑnฤฑ ลimdiden รถrmeniz ve dรถnรผลรผmรผ baลlatmanฤฑz รถnem taลฤฑyor. Bu dรถnรผลรผm her haneni ve ticari iลletmenin sigorta ve emeklilik รผrรผnleriyle tanฤฑลmasฤฑyla mรผmkรผn olacakโ diye konuลtu.
Tรผrkiye Sigortalar Birliฤi Genel Kuruluโna katฤฑlan Bakan Elvan, bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn yanฤฑnda sermaye piyasalarฤฑnฤฑn ve sigorta sektรถrรผnรผn de ekonomik faaliyete daha fazla destek olmasฤฑnฤฑ amaรงladฤฑklarฤฑnฤฑ belirterek โSigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผ son 20 senede kayda deฤer geliลim gรถsterdi. BES 182 milyar lirayฤฑ aลtฤฑ katฤฑlฤฑmcฤฑ sayฤฑsฤฑ 13 milyonu buldu. Sadece geรงen yฤฑl BESโe devletรงe verilen katkฤฑ 5.1 milyar liraya ulaลtฤฑ. Sigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผnde saฤlanan teminat 130 trilyon lira ile milli gelirin 26 katฤฑna ulaลtฤฑ. Geรงen sene sektรถrde 262 milyar liralฤฑk fon oluลturuldu. Sektรถr geรงen yฤฑl 44 milyar liralฤฑk tazminat รผstlenerek halkฤฑn ve iลletmelerin sor zamanlarฤฑnda yanฤฑnda olduโ dedi.
Ancak, finansal sistemde bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn payฤฑ yรผzde 85โin รผzerindeyken sigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn payฤฑnฤฑn yรผzde 4,5โte olmasฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizmek istediฤini kaydeden Elvan, ลรถyle konuลtu: โAvrupaโya bakฤฑnca bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn payฤฑ yรผzde 50โler civarฤฑnda. Sigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn payฤฑ yรผzde 20โlere รงฤฑkabiliyor. ลu sorunun cevabฤฑnฤฑ bulmamฤฑz lazฤฑm, Tรผrk sigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผ neden hala arzulanan seviyede geliลmiyor. Kamu ve รถzel sektรถr olarak bir araya gelip bu problemin kรถk nedenlerine inmeliyiz. Bu potansiyeli ekonomiye kazandฤฑrmak iรงin ne yapmak gerekiyorsa biz kamu olarak hazฤฑrฤฑz. Gerek yapฤฑsal gerek idari, sektรถrรผn รถnรผnรผ aรงacak her adฤฑmฤฑ atmaya kararlฤฑyฤฑz.โ
Sektรถrde bundan sonraki dรถnemde de somut kalฤฑcฤฑ fark yaratan uygulamalarฤฑn hayata geรงeceฤine inandฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Elvan, banka sahibi olabilecek sigorta ve emeklilik sektรถrรผnรผn yapฤฑ taลlarฤฑnฤฑ ลimdiden atmaya baลlamak gerektiฤine dikkat รงekti.
Sektรถrden 4 temel beklentileri bulunduฤunu vurgulayan Elvan, bunlarฤฑ ลรถyle sฤฑraladฤฑ: โSigorta bilincinin geniล kitlelere ulaลtฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin รงalฤฑลmak, deฤiลen dรผnya ve ticaret koลullarฤฑna uygun yeni รผrรผnler geliลtirmek, katฤฑlฤฑm sigortacฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ geliลtirilmesi iรงin รงalฤฑลmak, dijital alanda yaลanan geliลmeleri de dikkate almak.โ
Yฤฑlsonunda prim รผretimi 100 milyar TLโyi aลacak
Tรผrkiye Sigortalar Birliฤi Baลkanฤฑ Atilla Benli, yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑlฤฑล konuลmasฤฑnda sigortacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn 2020 sonu itibariyle 308 milyar lira aktif bรผyรผklรผฤe eriลtiฤini belirterek โFinansal sisteme katkฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn arkasฤฑnda yer aldฤฑ. Hayat ve hayat dฤฑลฤฑnda prim รผretimi yรผzde 19โunun รผzerinde artฤฑล gรถsterdi ve 82.6 milyar TLโye ulaลtฤฑ. 2021โe de kรถtรผ baลlamadฤฑk. ฤฐlk dรถrt ayda 33 milyar TL prim รผretimi rakamฤฑnฤฑ yakaladฤฑk. Yฤฑlsonunda prim รผretimi 100 milyar TLโyi aลacak. 31 Mayฤฑs itibariyle BES ve otomatik katฤฑlฤฑmda sayฤฑ 12.7 milyon kiลiyi buldu ve fon bรผyรผklรผฤรผ 183.2 milyar TLโye ulaลtฤฑโ dedi.
Trafik sigortasฤฑ sektรถrรผn gรผndeminden รงฤฑkฤฑyor
SEDDK Baลkanฤฑ Tรผrker Gรผrsoy, kฤฑsa sรผre iรงinde yasalaลmasฤฑnฤฑ bekledikleri ve artฤฑk sektรถrรผn ana odaฤฤฑndan รงฤฑkmasฤฑnฤฑ arzu ettikleri trafik sigortasฤฑnda belirsizlikleri ortadan kaldฤฑracak kanun dรผzenlememiz Meclis gรผndemine geldiฤini belirtti. Gรผrsoy, โSEDDK olarak รถnรผmรผzdeki dรถnem trafik sigortasฤฑnda reform niteliฤinde deฤiลiklikler yapmayฤฑ planladฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ paylaลmฤฑลtฤฑk. Zorunlu trafik sigortalarฤฑnda hizmet kalitesinin yรผkseltilerek sigortalฤฑ memnuniyetinin artฤฑrฤฑlmasฤฑna imkรขn saฤlayacak doฤrudan tazmin sistemine uygun modelin geliลtirilmesini amaรงlฤฑyoruz. Ayrฤฑca sigorta skoru hesaplanmasฤฑ projesini รถnemsiyoruz. Bunlar gerรงekleลtiฤinde sektรถrรผmรผzรผ uzun yฤฑllardฤฑr meลgul eden trafik sigortasฤฑnฤฑn gรผndemin merkezinden artฤฑk รงฤฑkarmayฤฑ ve sektรถr olarak รผlkemizde sigortacฤฑlฤฑฤฤฑn gerรงek geliลim alanlarฤฑna odaklanmayฤฑ hedefliyoruzโ dedi.
Pandemi nedeniyle saฤlฤฑk sigortasฤฑn ilginin รถzellikle de tamamlayฤฑcฤฑ saฤlฤฑk รผrรผnlerine ilginin arttฤฑฤฤฑnฤฑ kaydeden Gรผrsoy, ลunlarฤฑ sรถyledi: โBu รผrรผnรผ daha da geliลtirme yรถnรผnde รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz var. Kamunun saฤlฤฑk yรผkรผnรผ hafifletilmesine de hizmet edecek olan TSSโnin daha geniล bir tabana yayฤฑlabilmesi, TSS uygulamlarฤฑnฤฑn ลehir hastanelerimizle entegre edilebilmesi iรงin รงok yรถnlรผ projeler รผzerinde รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑz bulunuyor. Finansal sigortalarda sektรถrรผn รถnรผnรผ aรงacak dรผzenlemeler yapmak iรงin รงalฤฑลmalarฤฑmฤฑzฤฑ devam ettireceฤiz. รzellikle KOBฤฐโlere yรถnelik รผrรผnlerin yaygฤฑnlaลmasฤฑ ve yeni รผrรผnler geliลtirilmesi yรถnรผndeรงalฤฑลฤฑyoruz bu yรถnde tรผm paydaลlarฤฑn katkฤฑlarฤฑnฤฑzฤฑ bekliyoruz. Diฤer taraftan, bilhassa emeklilik dรถneminde vatandaลlarฤฑmฤฑza dรผzenli bir emeklilik maaลฤฑ sunmayฤฑ hedefleyen yฤฑllฤฑk gelir sigortasฤฑ konusunda hazฤฑrladฤฑฤฤฑmฤฑz Yรถnetmelik deฤiลikliฤi ise son aลamada.โ







