En itibarlı şirketler Koç ve Sabancı

En itibarlı şirketler Koç ve Sabancı

Türkiye İtibar Endeksi 2013 sonuçlandı. Endeks sonuçlarına göre, Türkiye'nin en itibarlı 3 firması Koç Holding, Sabancı Holding ve Arçelik oldu

A+A-

Türkiye İtibar Endeksi'nin sonuçlarına göre, Türkiye'nin en itibarlı 3 firması Koç Holding, Sabancı Holding, Arçelik oldu.

İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin (İTİCÜ) akademik denetiminde İtibar Atölyesi adına uluslararası araştırma şirketi XSights tarafından Türkiye çapında gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi 2013'ün sonuçları açıklandı.

Programın açılışında konuşan İTİCÜ Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, bu endeksi her yıl geliştirerek Türk ekonomi yönetimine ve aktörlerine karar alma ve uygulama süreçlerine yardımcı olmayı amaçladıklarını belirterek, endeksin yapıldığı günden bu yana itibarlı şirketlerin algı faktörleri başarı sıralamasında dürüst ve şeffaf olmaları ile ticari gücünün yüksek olmasının ön plana çıktığını kaydetti.  

Bu yıl bu faktörlere ek olarak yenilik ve teknolojiye önem vermesinin kamuoyu tarafından tercih edildiğini ifade eden Ekren, "Bu sene ve bundan sonraki senelerde endekslere farklı boyutlar da katmak istiyoruz" dedi.  

İtibar Atölyesi'nin Başkanı Ertan Acar da kurumlar ve kişiler ölçeğinde itibar kavramının en çok tartışıldığı bu günlerde endeksin zamanlamasının manidar olarak algılanmaması gerektiğini belirterek, "Çünkü 3 yıl önce yola çıktığımızda endeksin saha verilerinin toplanması, raporlanması ve endeksin kamuoyuyla paylaşılması her yıl aynı dönemde yapılıyor" diye konuştu. 

İtibar Atölyesi olarak yenilikçilik ve Ar-Ge, kurum kültürü ve etik değerler ile sürdürülebilirlik alanında 3 yeni endeksin hazırlığı içinde olduklarını ifade eden Acar, "Bu yeni endeksleri gelecek yıllarda iş dünyasına kazandırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Türkiye'nin en itibarlı firmaları Koç, Sabancı, Arçelik oldu

XSights Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Penn ise itibarlı şirketlerin sosyal sorumluluk çalışmalarının kamuoyu nezdinde en çok artan beklenti olduğunu belirterek, "İtibarlı şirketlerin yeniliklere, teknolojiye ve hızlı büyümeye önem vermesi kamuoyunun diğer önemli beklentileridir" dedi.

Penn, itibarlı şirketlerin dürüst ve şeffaflığının bu yıl birinci olduğunu, ancak geçen yıl ikinci sırada yer aldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye'nin en itibarlı 3 firması Koç Holding, Sabancı Holding, Arçelik oldu. Bu ilk üç şirketi Ülker, Turkcell, Samsung, THY, Coca Cola, Eti ve Beko izledi. Endeksin sektör birincileri ise; bankacılıkta Ziraat Bankası, beyaz eşyada Arçelik, elektronik eşyada Samsung, enerjide TEDAŞ, gıdada Ülker, giyimde LCW, GSM'de Turkcell, inşaatta Ağaoğlu, otomotivde Mercedes, sigortada AXA Sigorta, ulaşımda THY ve üniversitede ODTÜ oldu."    

İtibar Derecelendirme Uygulama ve Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ferhan Benli, bankacılık sektöründe değerlendirmeye alınan 13 kriterde en önemli parametrenin ticari ve finansal güç, şeffaflık ve liderlik özelliği olduğunu belirterek, araştırma sonuçlarına göre Türkiye'nin en güvenilir bankalarının kamu bankaları olduğunu söyledi. 

 Başarı belgesi almaya hak kazanan firmalar 

 Konuşmaların ardından Türkiye İtibar Endeksi'nde başarı belgesi almaya hak kazanan 162 firmanın temsilcilerine başarı belgeleri takdim edildi. 

Başarı belgesini alan Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı ve Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı, hazır giyim sektöründe öncülerden biri olduğunu belirterek, "Soyadım Bingöl'ün bir ilçesi olan Kiğı'dan gelmektedir. Kiğılı'yı bir marka haline getirmek 50 yılımı aldı. Erkek giyim sektöründe hep bir numarayız. 225 tane Kiğılı mağazamızla Türk ekonomisine hizmete devam ediyoruz" diye konuştu. 

Endekste spor kulüplerine de yer verilmesine yönelik bir soru üzerine Kiğılı, Fenerbahçe'nin Türk sporuna önemli hizmet verdiğini ifade ederek, olimpiyatlarda yarışan sporcuların yaklaşık yüzde 50'sinin Fenerbahçe alt yapısından yetiştirildiğini, endekste sadece futbol branşına bakılmasının hataya yol açabileceğini kaydetti. 

Kiğılı, Fenerbahçe'nin yanı sıra Galatasaray ve Beşiktaş'ın uzun yıllar Türk sporuna büyük hizmetler verdiğini aktardı.

Başarı belgesini almasının ardından Galatasaray Kulübü İcra Kurulu Başkanı Lütfi Arıboğan da Türkiye'nin, Türk sporunun ulusal ve uluslararası düzeyde itibar kavramını öne çıkarması gereken bir dönemde bu çalışmanın yapılmasının önemli olduğunu belirterek, Galatasaray'ın son 3 yıldır Türkiye İtibar Endeksi radarına girmiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. 

Arıboğan, kamuoyunun itibarlı şirketlerden beklediği bütün kavramların Galatasaray'ın da vazgeçilmezi olduğunu kaydetti. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.