Endeks 70 binde tutunamadı

Endeks 70 binde tutunamadı

Yerel seçimleriden AKP'nin güçlenerek çıkmasıyla risk pirimin düşmesi piyasaları olumlu etkiledi. 70.464 puana kadar yükselen BIST 100 Endeksi günü yüzde 0.9 artışla 69.736'dan kapattı

A+A-

 AKP'nin yerel seçimlerde, tek parti hükümetini gelecek parlamento seçimlerinde de devam ettirebilecek çoğunluk oyu kazanmasının ardından siyasi risk priminin azalmasıyla Borsa İstanbul açılışta yılın en yüksek seviyesi olan 70,464 puanı test ettikten sonra bir miktar satışla karşılaşarak kazanımlarını azalttı.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0.9 artışla 69,736.34 puandan tamamladı. Geçen haftaki yükseliş hareketine öncülük eden bankacılık endeksi ise yüzde 0.56 düşüş kaydetti.

Analistler ayrıca Gülen hareketine yakın olan ve hükümetle güç savaşı yürüttüğü algısı olan bazı grup hisselerinde satış olduğunu söylediler.

Yerel seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre AKP Türkiye genelinde yüzde 44 üzeri oy alarak 17 Aralık sonrası yolsuzluk iddialarıyla ortaya çıkan siyasi belirsizlik ortamında kan kaybetmediğini gösterdi. Sonuçlar, cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler öncesinde bundan sonraki dönemin siyasi resmine ilişkin ipucu vermek açısından kritik öneme sahip bulunuyordu.

BIST 100 endeksi geçen hafta yüzde 7 değer kazanmasının ardından ilk işlemlerde yüzde 1.95 artışla 70,464.73 puandan açıldı, daha sonra kâr realizasyonlarıyla karşılaştı ve dalgalı bir seyir izledi.

Açılış sonrası yükselişe bankacılık hisseleri öncülük etse de daha sonra, en çok işlem gören Garanti Bankası hisseleri eksiye döndü ve yüzde 2.79 düşüşle 7.32 liradan kapandı.

Halkbank yüzde 1.92 primle 13.25 liradan, Türk Hava Yolları hisseleri ise yüzde 3.78 artışla 6.59 liradan kapandı. Emlak Konut GYO hisseleri de yüzde 7.69 artışla 2.52 liradan günü tamamladı.

Erdoğan'ın konuşmasından etkilenen hisseler

Yolsuzluk iddiaları ile 17 Aralık'ta başlayan soruşturma sonrası yerel seçimler sürecinde AKP hükümeti ile Gülen hareketi arasında sert söylemler yaşanırken, harekete yakın olarak görülen grupların hisselerinde sert değer kayıpları gözlendi.

Başbakan Tayyip Erdoğan dün akşam gece yarısı yaptığı konuşmada, Gülen hareketine ilişkin olarak, "Devlet içinde devlet olmaz. Hangi kurumumuzun içine girmişlerse girmişler. 35-40 senedir nereye sızmışlarsa sızmışlar. Biz de iyi niyetimizin kurbanı olduk ama artık bunları hukuk içinde ayıklama zamanı gelmiştir" ifadesini kullandı.

BIST'te en çok değer kaybeden hisseler arasında geçen hafta ortaklık haberleriyle yüzde 50 üzeri artış kaydeden Bank Asya yüzde 7.84, İpek Doğal Enerji yüzde 3.57, Koza Madencilik yüzde 2.22'lik kayıplarıyla öne çıktı.

Medya sektörü hisselerinden Taraf Gazetecilik yüzde 7.98, Doğan Yayın Holding yüzde 1.96 ve Hürriyet Gazetecilik yüzde 3.4 değer kaybı ile en çok düşüş yaşayan hisseler arasında yer aldılar.

Avrupa'da hisse senetleri euro bölgesinde beklentilerden fazla gerileyeren Mart ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından kazanımlarını azaltmarak yüzde 0.4 artıda bulunuyor. ABD borsaları ise Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması öncesinde yüzde 1'e yakın primli seyrediyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.