Endeks 75 binin üstünde kapanış yaptı

Endeks 75 binin üstünde kapanış yaptı

Borsada endeks özellikle bankacılık hisselerindeki artışla kapanışını 75.159 ile psikolojik direnç olan 75 binin üstünde gerçekleştirdi. Hisse senetleri bugün ortalama yüzde 1.74 değer kazandı

A+A-

 Küresel risk iştahındaki artış ve içeride faiz indirimi beklentilerinin fiyatlanmaya devam etmesiyle 75,000 puan seviyesini bankacılık hisselerindeki kazanımlarla aşan Borsa İstanbul, ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası dalgalansa da kapanışa doğru yönünü tekrar yukarı çevirdi.

BIST 100 endeksi, beklentilerden iyi gelen tarımdışı istihdam verisiyle 74,747 puana gerilese de daha sonra kur ve faizdeki düşüşü takip ederek seansın son 45 dakikasında yükselişe geçti.

Endeks yüzde 1.74 yükselişle 29 Kasım 2013'ten bu yana en yüksek seviye olan 75,159.06 puandan kapanırken, bankacılık endeksi yüzde 3.03 artış kaydetti.

En çok işlem gören Garanti Bankası yüzde 4.53, Halkbank yüzde 3.55 Vakıfbank yüzde 2.27 primli kapandı. Endeksi yukarı taşıyan hisselerden Sabancı Holding yüzde 5.62 yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Nisan'da tarım dışı istihdam 288,000 ile beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 6.3'e geriledi. Tarım dışı istihdam Nisan'da Ocak 2012'den beri görülen en büyük artışı kaydederken, işsizlik oranı da Eylül 2008'den beri en düşük seviyede yer aldı.

Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, TCMB'den faiz indirimi beklentisi varken dolar/TL'deki aşağı yönlü hareketin net yabancı girişine işaret ettiğini belirterek, "ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesi, yurtdışında ve Türkiye'de tahvil faizlerini bozmadı. Türk varlıklarına hâlâ ilgi olması bankacılık sektörü öncülüğünde hareketin devam edebileceği şeklinde algılanıyor. Piyasa şu an önümüzdeki dönemde olası gelişmeleri fiyatlıyor. Faiz indirimi olasılığıyla faizlerdeki aşağı yönlü seyir, hisse senetlerini yukarı çekiyor" dedi.

Küresel piyasalardaki iyimserliğe paralel düşüşünü sürdüren dolar/TL, üç haftanın en düşük seviyesi olan 2.10'un altına inerken, gösterge faiz 4.5 ayın yeni en düşüğü olan yüzde 9'u test etti.

Ata Portföy'den Tözge, banka hisselerindeki yükselişe, sanayi hisselerinin de eşlik etmesi durumunda bu yıl ilk kez 75,000 seviyesinin üzerine çıkan endeks için yeni işlem aralığının 75,000-80,000 olabileceğini sözlerine ekledi.

JP Morgan, Emlak Konut GYO için tavsiyesini 'nötr'den 'ağırlığını artır'a yükselterek, fiyat hedefini 2.65 liradan 3.35 liraya yükseltti. Hisse günü yüzde 2.17 yükselişle 2.82 liradan tamamladı.

Havayolu şirketleri, Ulaştırma Bakanlığı'nın girişimleriyle Kasım ayında başlayan ekonomi sınıfı iç hat yolcu biletlerinde vergiler ve acente ücretleri dahil 299 liralık tavan fiyat uygulamasına Nisan ayıyla başlayan yaz sezonuyla son verdi.

THY günü değişim göstermeden 6.75 liradan tamamladı, Pegasus ise yüzde 1.42 primle 28.60 liradan kapandı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.