Enerji Piyasasฤฑ Dรผzenleme Kurumunca (EPDK) doฤalgaz, petrol, sฤฑvฤฑlaลtฤฑrฤฑlmฤฑล petrol gazlarฤฑ (LPG) ve elektrik piyasalarฤฑnda 2018’de uygulanacak para cezalarฤฑ, yฤฑl baลฤฑndan geรงerli olmak รผzere yeniden deฤerleme oranฤฑnda yรผzde 14,47 artฤฑrฤฑldฤฑ. EPDK’nฤฑn konuya iliลkin tebliฤleri, Resmi Gazete’nin bugรผnkรผ sayฤฑsฤฑnda yayฤฑmlandฤฑ.
Buna gรถre EPDK, doฤalgaz, petrol, LPG ve elektrik piyasasฤฑ kanunlarฤฑnฤฑn ilgili maddeleri uyarฤฑnca para cezalarฤฑnฤฑ, 1 Ocak 2018’den itibaren geรงerli olmak รผzere, yรผzde 14,47’lik yeniden deฤerleme oranฤฑna gรถre belirledi.
Gelecek yฤฑl yazฤฑlฤฑ ihtara raฤmen elektrik ve doฤalgaz piyasalarฤฑnda mevzuata aykฤฑrฤฑ durumlarฤฑnฤฑ devam ettirenlere 631 bin 251 lira ile 1 milyon 262 bin 510 lira, Petrol Piyasasฤฑ Kanunu uyarฤฑnca lisans almaksฤฑzฤฑn lisansa tabi faaliyetlerin yapฤฑlmasฤฑnฤฑn da aralarฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑ mevzuat ihlallerinde bulunanlara ise 283 lira ile 1 milyon 436 bin 30 lira arasฤฑnda ceza uygulanacak.
Diฤer idari para cezalarฤฑ
Sektรถrde gelecek yฤฑl uygulanacak diฤer idari para cezalarฤฑ ise ลรถyle:
Kaรงak akaryakฤฑt veya sahte ulusal marker elde etmeye, satmaya veya herhangi bir piyasa faaliyetine konu etmeye yarayacak ลekilde lisansa esas teลkil eden belgelerde belirlenenlere aykฤฑrฤฑ sabit ya da seyyar tank, dรผzenek veya ekipman bulunduran bayinin sรถzleลme yaptฤฑฤฤฑ daฤฤฑtฤฑcฤฑya 359 bin 7 lira ceza verilecek.
Daฤฤฑtฤฑcฤฑ haricinde diฤer daฤฤฑtฤฑcฤฑ ve onlarฤฑn bayilerinden akaryakฤฑt ikmali yapฤฑlmasฤฑ, taฤลiล veya hile amacฤฑyla akaryakฤฑta katฤฑlabilecek รผrรผnlerin akaryakฤฑta katฤฑlmasฤฑ ve istasyonda bulundurulmasฤฑ durumunda 244 bin 124 lira, ulusal marker ekleme iลlemlerine nezaret etmek รผzere yetki verilen baฤฤฑmsฤฑz
gรถzetim firmalarฤฑnฤฑn yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmemeleri halinde 359 bin 7
lira ceza uygulanacak.
Sฤฑvฤฑlaลtฤฑrฤฑlmฤฑล Petrol Gazlarฤฑ Piyasasฤฑ Kanunu ve Elektrik Piyasasฤฑ Kanunu uyarฤฑnca lisanssฤฑz faaliyetler baลta olmak รผzere mevzuata aykฤฑrฤฑ durumlarda 204 lira ile 1 milyon 52 bin 90 lira, Elektrik Piyasasฤฑ Kanununa aykฤฑrฤฑ davrananlara ise 718 bin 13 lira ile 1 milyon 436 bin 30 lira arasฤฑnda idari para cezasฤฑ verilebilecek.







