Enerji ve su harcaması gelirinin yüzde 30'unu aşana destek

Enerji ve su harcaması gelirinin yüzde 30'unu aşana destek

Çekya'da hükümet hane halklarının barınma, enerji ve su için yapacakları harcamalarını gelirlerinin yüzde 30'u ile sınırlayacak.

A+A-

Çekya'da hükümet artan gaz ve elektrik fiyatları karşısında vatandaşlarını desteklemek için harekete geçti. Başbakan Petr Fiala, düzenlediği basın toplantısında "İnsanlar, su ve enerji ödemeleri de dahil olmak üzere, gelirlerinin en fazla yüzde 30'unu konut için ödeyecekler. Hükümet, konut katkısı yoluyla gelirin yüzde 30'unu aşan gelirin tüm konut maliyetlerini karşılamaya hazır" dedi.

Fiala, başkent Prag'da enerji dahil konut harcamalarının üst sınırının ise yüzde 35 olacağını söyledi. Enerji, Temmuz ayında yıllık yüzde 17,5 ile son otuz yılın en yüksek seviyelerinde seyreden ülke enflasyonunun itici güçleri arasında yer alıyor.

Fiala, maliyetleri üst sınırın altında tutmak için yardımın beklenen büyüklüğü konusunda herhangi bir rakam vermedi.

Hükümet, sosyal harcamaların ek maliyetlerini telafi etmek için gelecek yıl milyarlarca avro artırabilecek enerji şirketleri ve bankalara beklenmedik bir vergi getirilmesini düşünüyor.

Ülke, neredeyse tamamen Rus gazına bağımlı ve hükümet, talebinin yaklaşık üçte birini Hollanda'daki sıvılaştırılmış bir doğal gaz terminali aracılığıyla karşılamayı garantiledi.

Yurtiçi gaz deposu da yüzde 80'den fazla dolduruldu, ancak Rus gazının akışının tamamen durması durumunda yine de sıkıntı yaşanması kaçınılmaz görünüyor.