AA muhabirinin, Enerji Piyasasฤฑ Dรผzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden aldฤฑฤฤฑ bilgiye gรถre, 2014’ten bu yana elektrik ve doฤalgaz daฤฤฑtฤฑm ลirketleri tarafฤฑndan Kurum’a 309 Ar-Ge projesi iรงin baลvuruda bulunuldu. Bu projelerin 113’รผ kabul edildi.
Sรถz konusu projelerin 98’i elektrik daฤฤฑtฤฑm, 15’i ise doฤalgaz daฤฤฑtฤฑm ลirketleri tarafฤฑndan hazฤฑrlandฤฑ. Son 3 yฤฑlda kabul edilen Ar-Ge projelerinin bรผtรงesi 95 milyon 981 bin lirayฤฑ buldu. Elektrikte kabul edilen projelerin bรผtรงe bรผyรผklรผฤรผ 90 milyon 167 bin lira, doฤalgazda kabul edilen projelerin bรผtรงe bรผyรผklรผฤรผ ise 5 milyon 814 bin lira oldu.
Elektrik ve doฤalgaz daฤฤฑtฤฑm ลirketleri, EPDK tarafฤฑndan kabul edilen projelerin 21’ini tamamladฤฑ.
Kaรงakla mรผcadelede uzaktan aรงma kesme dรถnemi
Vangรถlรผ Elektrik Daฤฤฑtฤฑm Aล’nin geliลtirdiฤi elektrik sayaรงlarฤฑnฤฑn uzaktan takip ve kontrolรผnรผ saฤlayan sistem EPDK tarafฤฑndan kabul edilerek, tamamlanan Ar-Ge projeleri arasฤฑnda yer alฤฑyor.
Projeyle bรถlgede kaรงak elektrik kullanฤฑmฤฑnฤฑn tespiti halinde, sayaรง uzaktan kontrol edilerek enerji aรงma kesme iลlemi gerรงekleลtirilebiliyor.
Pilot uygulamasฤฑ Van’ฤฑn Gevaล ilรงesinde baลlatฤฑlan projeyle elektrik kesintisi, sayaca mรผdahale ve aลฤฑrฤฑ akฤฑm gibi durumlarda sayaรงtaki alarm aktif hale geliyor ve durum merkeze bildiriliyor.
Baลkent Elektrik Daฤฤฑtฤฑm Aล’nin daฤฤฑtฤฑm hatlarฤฑnda meydana gelen arฤฑzalarฤฑn takibini kolaylaลtฤฑrmak amacฤฑyla kullanmaya baลladฤฑฤฤฑ ฤฐnsansฤฑz Hava Aracฤฑ (ฤฐHA) projesiyle de arฤฑzalara daha kolay mรผdahale edilebiliyor.
Dikey iniล ve kalkฤฑล รถzelliฤine sahip ฤฐHA’larla eriลimi zor elektrik daฤฤฑtฤฑm hatlarฤฑnda meydana gelen arฤฑzalarฤฑn gรถrรผntรผlenmesi, takibi ve bakฤฑmฤฑ daha kolay gerรงekleลtirilebiliyor.
Akdeniz Elektrik Daฤฤฑtฤฑm Aล ise geliลtirdiฤi sayaรงlardaki akฤฑllฤฑ elektronik mรผhรผr sistemiyle kaรงak elektrik kullanฤฑmฤฑ รถnlemeyi hedefliyor.
Projeyle, sayaรงlardaki mevcut mรผhรผrlerin yerini taklit edilemeyen ve iล emri olmadan aรงฤฑlamayan mรผhรผrler aldฤฑ. Bรถylece sayaรงlara mรผdahale edilerek yapฤฑlan kaรงak kullanฤฑmฤฑn engelenmesi saฤlanฤฑyor.
Ar-Ge projeleri iรงin EPDK’ya baลvurular ocak ve temmuz aylarฤฑnda yapฤฑlฤฑyor. Projeleri inceleyen Ar-Ge Komisyonu, mart ve eylรผl aylarฤฑnda baลvuru sahiplerine sonuรงlarฤฑ duyuruyor.







