Sรถzcรผ’nรผn haberine gรถre iktidar temsilcilerinden sรผrekli deฤiลen enflasyon tahminleri gelirken Merkez Bankasฤฑ da (TCMB) yฤฑlsonu enflasyon beklentisini her seferinde gรผncelliyor. Bu sฤฑrada enflasyon rekor รผstรผne rekor kฤฑrarken ekonomistlere gรถre nisan ayฤฑ enflasyonu ise 20 yฤฑlฤฑn yeni zirvesine รงฤฑkabilir.
5 Mayฤฑs’ta aรงฤฑklanacak enflasyonunun enerji ve gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑn etkisiyle 20 yฤฑlฤฑn yeni rekorunu kฤฑrarak yรผzde 68’e รงฤฑkmasฤฑ beklenirken iktidar temsilcileri ise zirveye tฤฑrmanan enflasyona iliลkin kafa karฤฑลtฤฑrฤฑcฤฑ mesajlar veriyor. Merkez Bankas (TCMB) yฤฑl sonu enflasyon hedefini 19 puan artฤฑrarak yรผzde 42.8 olarak aรงฤฑkladฤฑ. Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Nureddin Nebati ise รถnce 2021 yฤฑlsonunda enflasyonun ocakta pik yapacaฤฤฑnฤฑ, daha sonra yaz aylarฤฑnda dรผลรผลe geรงeceฤini, en son da โEnflasyonu konuลmaya devam edeceฤizโ diyerek aralฤฑktan sonra dรผลmeye baลlayacaฤฤฑnฤฑ sรถylemiลti. Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan ise รถnceki gรผn Arabistan dรถnรผลรผ enflasyonun mayฤฑstan sonra dรผลmeye baลlayacaฤฤฑnฤฑ sรถyleyerek, โyฤฑl sonuna doฤru daha olumlu istikamette neticeleneceฤini’ aรงฤฑkladฤฑ. Reuters’ฤฑn anketine gรถre ekonomistler, yรผksek enflasyonun mayฤฑstan itibaren bir miktar gerilemeye baลlasa da enflasyonun yฤฑlฤฑ yรผzde 52 ile tamamlayacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor. Nisan ayฤฑ iรงin yฤฑllฤฑk enflasyon tahminleri %64.2 ile %70.85 arasฤฑnda deฤiลen ekonomistlerin tahmini aylฤฑk enflasyon iรงin ise yรผzde 6.
ฤฐstanbul’un enflasyonu yรผzde 80’e dayandฤฑ
โ ฤฐstanbul’da hayat pahalฤฑlฤฑฤฤฑ gรผn geรงtikรงe katlanฤฑyor. ฤฐstanbul Ticaret Odasฤฑ (ฤฐTO) verilerine gรถre nisanda รถnceki aya gรถre perakende fiyatlar yรผzde 11.36, toptan fiyatlar ise yรผzde 5.33 arttฤฑ. Nisan 2021’e gรถre bu yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถneminde yaลanan fiyat deฤiลimlerini gรถsteren โbir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre deฤiลim oranฤฑโ ฤฐTO’nun 1995 bazlฤฑ รcretliler Geรงinme ฤฐndeksi’nde yรผzde 79.97, Toptan Eลya Fiyatlarฤฑ ฤฐndeksi’nde de yรผzde 73.21 oldu. Nisanda perakende fiyatlarda bir รถnceki aya gรถre giyimde yรผzde 29.82, ulaลtฤฑrma ve haberleลmede yรผzde 23.95, gฤฑdada 11.49, konut harcamalarฤฑnda yรผzde 10.19 artฤฑล gerรงekleลti. Eฤitim ve eฤlence harcamalarฤฑ yรผzde 3.02, saฤlฤฑk ve kiลisel bakฤฑm harcamalarฤฑ yรผzde 2.80 arttฤฑ.
ฤฐktidarฤฑn planlarฤฑ suya dรผลebilir
TCMB, en son ลubat 2002’de yรผzde 73.1 artฤฑล kaydeden enflasyonun zirveyi bu yฤฑl yaklaลฤฑk yรผzde 70 seviyelerinde gรถrmesinin ardฤฑndan dรผลรผลe geรงmesi รถngรถrรผsรผnde. Hรผkรผmet dรผลรผk faiz ile รผretim ve ihracatฤฑ destekleyen bir ekonomi programฤฑ uygulayarak cari aรงฤฑฤฤฑ fazlaya รงevirdikten sonra enflasyon ile mรผcadele etmeyi hedefliyor ancak enerji krizi ve turizmdeki riskler AKP iktidarฤฑnฤฑn planlarฤฑnฤฑ suya dรผลรผrebilir.







