Enflasyon beklendiği gibi çıkmadı

Enflasyon beklendiği gibi çıkmadı

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Haziran ayında değişim beklenmemesine karşın gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 0.31 yükseldi.

A+A-

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Haziran ayında değişim beklenmemesine karşın gıda ve hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 0.31 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Yİ-ÜFE Haziran'da yüzde 0.06 arttı. Böylece TÜFE'deki yıllık artış bir önceki ay gerçekleşen yüzde 9.66'dan yüzde 9.16'ya Yİ-ÜFE'deki yıllık artış ise bir önceki ay gerçekleşen yüzde 11.28'den yüzde 9.75'e geriledi.

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Yıllık enflasyon önceki yüzde 9.7 seviyesinden yüzde 9.1'e geriledi. Enflasyon mevsimsel olarak Haziran aylarında eksi gerçekleşir, son gelen verinin yüksek olması olumlu değil. Beklentilerden yüksek gelen enflasyonda gıda fiyatlarının yüzde 0.4 artmasının yanı sıra, sağlık-eğitim-lokanta otel gibi hizmet kalemlerinin de belirgin artış göstermesi etkili oldu" dedi.

TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde 0.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.7, ulaştırmada yüzde 0.50 artış gerçekleşti.

Verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Haziran'da yıllık olarak yüzde 10.17, "I" yüzde 9.65 arttı.

Enflasyonun Haziran ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ardından iki ve 10 yıllık gösterge tahvilin faizleri yükseldi. Veri öncesi 2.1303 seviyesinde olan dolar/TL, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin faiz indirimlerinin devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamalarının da etkisiyle 2.1366'ya kadar yükseldi.

Zeybekci enflasyon verilerinin ardından yaptığı açıklamalarda enflasyon düşüş trendine girdiğini; enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.5'e gerileyeceğini öngördüklerini belirterek, mevcut faiz oranlarının yatırımı ve üretimi destekleyecek seviyelerde olmadığını söyledi. Zeybekçi açıklamalarında TCMB'nin faizlerin aşağı yönlü hareket etmesini sağlamasını beklediklerini de belirtti.

Verilere göre TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.47, ulaştırma yüzde 12.01, sağlık yüzde 9.48, eğitim yüzde 9.28 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

TÜİK verilerine göre Haziran 2014'te endekste kapsanan 432 maddeden; 68 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 247 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 117 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.