Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu’na (TรฤฐK) gรถre, Tรผketici fiyat endeksi (TรFE) aylฤฑk yรผzde 1,37 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterirken, yฤฑllฤฑk dรผzeyde yรผzde 35,05 oldu. ENAG’a gรถre, E-TรFE, haziran ayฤฑnda yรผzde 3,05 arttฤฑ; E-TรFEโnin son 12 aylฤฑk artฤฑลฤฑ ise yรผzde 68,68 olarak gerรงekleลti.
Ekonomistlerin beklentisi haziran ayฤฑnda TรFE’nin yรผzde 1,53 oranฤฑnda artmasฤฑ, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 35,26 seviyesine gerilemesi yรถnรผndeydi. รte yandan, ekonomistlerin 2025 sonu TรFE beklentisi haziran ayฤฑ itibarฤฑyla yรผzde 30,41 oldu.
Tรผketici Fiyat Endeksi, mayฤฑsta piyasa beklentilerinin altฤฑnda gerรงekleลmiล, enflasyon aylฤฑk bazda yรผzde 1,53 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterirken; yฤฑllฤฑk enflasyon ise, yรผzde 35,41 olarak hesaplanmฤฑลtฤฑ.
ENAG: Yฤฑllฤฑk enflasyon 68,68

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin baฤฤฑmsฤฑz biรงimde oluลturduฤu Enflasyon Araลtฤฑrma Grubu (ENAG), haziran ayฤฑ araลtฤฑrmalarฤฑnฤฑn sonucunu duyurdu. ENAG’ฤฑn hesaplamalarฤฑna gรถre E-TรFE, haziran ayฤฑnda yรผzde 3,05 arttฤฑ. E-TรFEโnin son 12 aylฤฑk artฤฑลฤฑ ise yรผzde 68,68 olarak gerรงekleลti.
ENAG’a gรถre mayฤฑs ayฤฑnda E-TรFE yรผzde 3,66 artmฤฑล; son 12 aylฤฑk artฤฑล ise yรผzde 71,23 olarak gerรงekleลmiลti.
Memur ve emeklilerin zam oranฤฑ belli oldu

รte yandan 6 aylฤฑk verilerin belli olmasฤฑyla memur ve emeklilerin zam oranฤฑ da belli oldu.
TรฤฐKโin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ haziran ayฤฑ verilerine gรถre SSK ve Baฤ-Kur emeklileri yฤฑlฤฑn ikinci 6 ayฤฑ iรงin yรผzde 16,67, memur ve memur emeklileri ise yรผzde 15,57 zam alacak.
Toplu sรถzleลme gereฤince, enflasyon farkฤฑ 6 aylฤฑk dilimler halinde hesaplanฤฑyor. 2024 yฤฑlฤฑ ikinci 6 aylฤฑk dรถneminde TรFE yรผzde 15,75 olarak gerรงekleลirken, kamu gรถrevlileriyle memur emeklilerinin aylฤฑk ve รผcretlerinde enflasyondan kaynaklฤฑ artฤฑล ve ilave zamla 2025 yฤฑlฤฑ ocak ayฤฑndan geรงerli olmak รผzere toplam yรผzde 11,54 artฤฑล yapฤฑlmฤฑลtฤฑ.
SSK ve Baฤ-Kur emeklileri de maaลlarฤฑnฤฑ bu yฤฑlฤฑn ilk 6 aylฤฑk TรFE verileri oranฤฑnda zamlฤฑ alacak.

Kaynak:T24






