Türkiye’de aylık enflasyon oranının Mayıs ayında %2 olarak gerçekleşmesi, yıllık enflasyonun ise %36,1’e gerilemesi bekleniyor.
Reuters’ın gerçekleştirdiği ankete göre, ekonomistler, özellikle giyim sektöründeki yeni sezonun başlaması ve tarım alanında yaşanan don olaylarının sebep olduğu meyve fiyat artışlarının Mayıs ayı oranında temel faktörler olduğunu ifade etti. Döviz kurundaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenen otomotiv fiyatları da Mayıs ayı enflasyonunu etkileyen önemli unsurlar arasında yer aldı.
Reuters tarafından düzenlenen ankete katılan on ekonomistin medyan tahmini, aylık enflasyonun Nisan ayında gerçekleşen %3 seviyesinden %2 seviyesine gerileyeceğini ortaya koydu. Anketteki tahmin aralığı ise %1,85 ile %2,75 arasında değişiklik gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyonun %35,8 ile %37 arasında gerçekleşmesi öngörüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı veriler, don olayları nedeniyle meyve üretiminin bu yıl %25 civarında düşeceğini ortaya koydu.
Enflasyon üzerinde baskı yaratanlar

İş Portföy Baş Ekonomisti Hande Şekerci, Mayıs ayının özellikle giyim fiyatlarının yükseldiği bir dönem olduğuna dikkat çekerek, “Giyim fiyatlarında aylık bazda yaklaşık %5’lik bir artış öngörüyoruz. Ancak bu oran, yukarı yönlü risk taşıyor olabilir,” değerlendirmesinde bulundu.
Şekerci ayrıca gıda fiyatlarındaki artışın don olaylarına rağmen ılımlı kalacağını belirtirken, çekirdek rakamının da Mayıs ayında daha olumlu bir görünüm çizeceğini ve sağlık, konut gibi diğer kalemlerde daha sakin bir seyir beklendiğini ekledi.
Ekonomide dalgalanma ve Merkez Bankası önlemleri

Mart ayında yaşanan siyasi gelişmeler nedeniyle Türk lirasında yaşanan sert değer kaybı sonrası Merkez Bankası, piyasalarda dengeyi sağlamak için yaklaşık 57 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirmiş ve toplamda 700 baz puanlık sıkılaştırma adımları atmıştı.
Merkez Bankası’nın son üç haftada rezervlerini yeniden oluşturmak için yaklaşık 13 milyar dolarlık döviz alımı yaptığı ve gecelik faiz oranlarını %49 düzeyinde tuttuğu belirtildi.
Geçen hafta yayımlanan Merkez Bankası raporunda yıl sonu tahminlerinin sabit tutulduğu ve enflasyonda risklerin dengelendiği ifade edildi. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, görünümün kötüleşmesi halinde ek sıkılaştırma tedbirlerinin alınabileceğini söyledi.
Ekonomistlerin tahminlerine göre, Türkiye’de yıl sonu enflasyonu %30 civarına gerileyebilir ancak bu oran Merkez Bankası’nın %24 seviyesindeki tahmininin üzerinde kalıyor. Döviz kurlarındaki oynaklık ve küresel enerji fiyatlarının düşük seyretmesi, yıl sonu rakam tahminlerinde aşağı yönlü revizyon yapılmasını sağladı.