Erdoğan dövizi, döviz borsayı vurdu

Erdoğan dövizi, döviz borsayı vurdu

Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı faiz politikası nedeniyle sert bir dille eleştirmesiyle yükselen döviz Borsa İstanbul'da sert düşüşe neden oldu. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.36 değer yitirdi

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik bugün yaptığı eleştiriler TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin piyasadaki endişeleri tetikleyerek BIST 100 endeksinde kayıpları artırırken, düşüş bankacılık sektörü hisselerinde yoğunlaştı.

BIST-100 endeksi günü yüzde 1.36 düşüşle 77,533.21 puandan tamamlarken, TCMB'nin faiz indirimi sonrası endeksin üzerinde performans gösteren bankacılık hisseleri ise yüzde 2.08 düşüş yaşadı.

Analistler, 2. seansta gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybının hızlanmasıyla 2,10'un üzerine çıkan dolar/TL'nin, borsada satış baskısı oluşturduğunu belirtiyor.

AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan, "Bizim düşüncelerimiz çok açık nettir bu faiz oranı yüksektir bunun düşmesi lazım ki Türkiye'de reel yatırım artsın" dedi. TCMB'nin geçen haftaki yarım puanlık faiz indirimini "milletle dalga geçmek" olarak nitelendiren Erdoğan, yatırımların devamı için TCMB'nin faizleri hızlı şekilde düşürmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapacağı toplantıda gevşek para politikasını genişleteceği beklentisi, global hisse senedi piyasalarının rekor seviyelere yakın seyretmesini destekliyor.

ABD borsalarında S&P 500 endeksi birleşme aktivitesi ve ECB beklentileriyle yeni zirve seviyesini gördü. ABD endekslerinde BIST kapanışı itibariyle yüzde 0.5-1 arası yükselişler var. Avrupa'da önde gelen 300 şirketi izleyen FTSEurofirst 300 endeksi ise yüzde 0.26 artıda.Gelişmekte olan piyasalar endeksi ise Rusya borsasındaki kayıplar öncülüğünde yüzde 0.77 eksideydi.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.