TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li ve CHP’li milletvekilleri arasฤฑnda yumruklu kavga yaลandฤฑ. CHP Grup Baลkanvekili Engin รzkoรง’un konuลmasฤฑ sฤฑrasฤฑnda baลlayan kavga sonrasฤฑ oturuma 10 dakika ara verildi.
CHP’li Engin รzkoรง’un bugรผn dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda sรถylediฤi “ลehitlerimize ‘kelle’ diyen kiลi haysiyetsizdir, ลerefsizdir, onursuzdur, vatan hainidir” sรถzleri sonrasฤฑ TBMM Genel Kurulu’nda konuลtuฤu sฤฑrada milletvekilleri arasฤฑnda kavga รงฤฑktฤฑ. AKP’li ve CHP’li vekiller arasฤฑnda รงฤฑkan kavgada, birbirlerine yumrukla saldฤฑrdฤฑฤฤฑ gรถrรผlen vekillerin bazฤฑlarฤฑnฤฑn yere dรผลtรผฤรผ gรถrรผldรผ.
“Cumhurbaลkanฤฑ’na sorulsa ‘Keลke รถyle sรถylemeseydim’ diyecektir”
Kavga sonrasฤฑ Genel Kurul’da aรงฤฑklamalarda bulunan CHP Grup Baลkanvekili Engin Altay, “Aฤฤฑzdan รงฤฑkan sรถzler รงฤฑktฤฑktan sonra sรถz bizim deฤil, biz sรถzรผn esiri oluruz. Sayฤฑn Cumhurbaลkanฤฑnฤฑn dรผn baลlattฤฑฤฤฑ hiรง olmamasฤฑ gereken ve yakฤฑลmayan da sรถzler sarf edilebiliyor. Bu elde deฤildir. Tecrรผbeli bir siyasetรงi olarak sรถylรผyorum. Bunu ben tecrรผbemle milimize edebiliyorum. Ki siyasette รงok tecrรผbeli olan sayฤฑn Cumhurbaลkanฤฑ da sorulsa keลke รถyle sรถylemeseydim diyecektir. Eminim. Karลฤฑ tarafฤฑn da nasฤฑl bir gรผn รถnce doฤru deฤilse ertesi gรผn sรถylenenin de yakฤฑลamadฤฑฤฤฑ doฤru olmadฤฑฤฤฑ sรถzler รงฤฑkฤฑyor. Bunlarฤฑ partiler arasฤฑ bir diyalogla รงรถzmek, toparlamak, bir arka kapฤฑ diplomasiyle bu konuda bir mutabakat mรผmkรผndรผr. Nezaket nezaketi, saygฤฑ saygฤฑyฤฑ doฤurur, saygฤฑsฤฑzlฤฑk saygฤฑsฤฑzlฤฑฤฤฑ doฤurur. Bรถyle baktฤฑฤฤฑnฤฑz zaman buna herkes bir gerekรงe รผretebilir. Aฤฤฑr tahrik denir, ลu denir bu denir. Ama bunlar olmamalฤฑ. Bรผtรผnรผyle olmamalฤฑ. รzรผldรผm. Bugรผn burada itiล kakฤฑล biraz olabilir, olmamalฤฑ da. Aklฤฑma ลu geldi, ฤฐdlib’de askerlerimiz savaลฤฑyor. Bu konuda partiler arasฤฑnda grup baลkanvekilleri arasฤฑnda gรถrรผลmeler yapฤฑlฤฑr. Meclis’i รงalฤฑลtฤฑrmak zorundayฤฑz. ลuraya bomba dรผลtรผ bu Meclis รงalฤฑลtฤฑ arkadaลlar. Hepimizin ลurasฤฑnda bir Tรผrkiyem olacak. Hepimiz Tรผrkiye’yiz demeyi bileceฤiz. Bu anlayฤฑลla herkesin sinirlerine son vererek, tรถrpรผleyerek genel kurulun รงalฤฑลmalarฤฑna devamฤฑ gereklidir” ifadelerini kullandฤฑ.
“Bir ลey yokmuล gibi davranamayฤฑz”
AKP Grup Baลkanvekili รzlem Zengin ise, “Bir ลey yokmuล gibi davranamayฤฑz. Herkes derinden รผzรผlรผyor bunlara imkan vermemek lazฤฑm. Kelimelerle ifade etmek kolay ama bunu eyleme geรงirmek lazฤฑm. Bu hadiselere sebep olan milletvekili dรผn รงok tehditkar konuลtu. Her ne olursa olsun bir รผlkenin cumhurbaลkanฤฑna ahlaken sรถylenmeyecek ลeyler vardฤฑr, hukuken sรถylenmeyecek ลeyler vardฤฑr. En รงok birliฤe beraberliฤe ihtiyacฤฑmฤฑz olan bir zamandayฤฑz. Eleลtiriye evet ama usul edep dahilide. Herkes aฤzฤฑndan รงฤฑkan laflara dikkat etmeli” dedi.
รzkoรง yaralandฤฑ
รte yandan CHP Grup Baลkanvekili Engin รzkoรง’un Meclis’teki kavga esnasฤฑnda aldฤฑgฤฑ darbelerle kafasฤฑnda ลiลlik oluลtuฤu ve yรผzรผnde kฤฑzarฤฑklฤฑklar olduฤu gรถrรผldรผ.

Engin รzkoรง konuลmasฤฑnda ne demiลti
Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤanโฤฑn CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu’na yรถnelik sรถzlerine CHP Grup Baลkanvekili Engin รzkoรง yaptฤฑฤฤฑ konuลma ile yanฤฑt verniลti. รzkoรง’un bu konuลmanฤฑn benzerini Meclis kรผrsรผsรผnde yapmasฤฑ sonrasฤฑ ise AKP’li ve CHP’li Miletvekilleri arasฤฑnda arbede yaลandฤฑ. Arbede sonucu รzkoรง hakkฤฑnda “Cumhurbaลkanฤฑna hakaret” iddiasฤฑyla soruลturma baลlatฤฑldฤฑ.
TBMM’deki oturum รถncesi bir konuลma yapan รzkoรง, โBizim ลehitlerimize, โkelleโ diyen bir kiลinin sฤฑfatlarฤฑnฤฑ sayฤฑyorum ben size. ลehide kelle diyen kiลi haysiyetsizdir, ลehide kelle diyen kiลi Tรผrkiye Cumhuriyetiโnde ลerefsizdir, ลehide kelle diyen kiลi onursuzdur, ลehide kelle diyen vatan hainidir. Bu kiลi Tรผrkiye Cumhuriyetiโnin cumhurbaลkanฤฑ olamaz, temsil edemez.” ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
Erdoฤan ise, “Tรผrkiye’nin bu tarihi mรผcadelesini fitneyle iftirayla lekelemeye รงalฤฑลan kim olursa olsun, haysiyetsizdir, ลerefsizdir, alรงaktฤฑr, haindir. Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, Gazi Mustafa Kemal’in รanakkale’yi savunduฤu zaman ฤฐdlib’in de vatan topraฤฤฑ olduฤunu bilmeyecek kadar ลuur kaybฤฑ iรงinde” demiลti.






