Erdoğan faiz konusunda kararlı

Erdoğan faiz konusunda kararlı

Başbakan Erdoğan, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylerken

A+A-

Başbakan Tayyip Erdoğan, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylerken, açıklamanın TCMB'nin bağımsızlığına bir müdahale olarak algılanmasıyla kur yükseldi.

Azerbaycan'a hareketinden önce gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, seçimin ardından piyasaların olumlu tepki verdiğini söyledi ve şöyle devam etti:

"Seçim daha neticelenmeye başladı, piyasalar olumlu tepki vermeye başladı. İşte buyurun borsa 70,000'in üzerine çıktı. Faiz düşüyor. Şu anda herhalde Merkez Bankası da Para Kurulu'nu tekrar; olağanüstü toplar ve buna göre de bu dönemde yeniden, nasıl Avrupa'da da Avrupa Bankası faizde bu düşüşü göz önüne alarak yeni bir ayarlamayı düşünüyorsa; ki mutlaka Fed de bu noktada açıklamasını yapacaktır; aynı şekilde TCMB de bu noktada kararını gözden geçirip daha önce olağanüstü toplanmak suretiyle nasıl yükselttiyse; bu sefer de bunu düşürmesi gerekir."

Erdoğan'ın açıklaması öncesi 2.1350 civarında olan dolar/TL 2.1465 seviyesine kadar yükseldi. Dolar/TL saat 1116'da 2.1415 seviyesinden işlem görüyor.

Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Tim Ash, Erdoğan'ın açıklamaların negatif ve rahatsız edici olduğunu söyleyerek, "Merkez bankalarının bağımsız olması gereken ülkelerdeki siyasetçiler para politikası hakkında bu derece kesin yorumlarda bulunmaktan kaçınmalı. TCMB ve Hazine muhtemelen bugün hasarı azaltmaya çalışacaktır" dedi.

PPK, 28 Ocak gece yarısı gerçekleştirdiği toplantıyla aldığı bir kararla, global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere dönük risk iştahının azalması ve içerideki siyasi gerginliğin tetiklediği kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya giderken, operasyonel çerçevesini sadeleştirdi ve temel fonlamanın yüzde 10'a yükseltilen haftalık repo faizinden yapılacağını açıkladı.

TCMB, ara toplantıda aldığı kararlar çerçevesinde gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 7.75'ten yüzde 12'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 6.75'ten yüzde 11.5'e, borçlanma faiz oranını yüzde 3.5'ten yüzde 8'e yükseltti.

Erdoğan, faiz düştüğü anda yatırımların artacağını belirterek, "Bunları iyi değerlendirmemiz gerektiriyor. Şu anda ekonomik olarak bizim gidişatımız gayet iyi bir şekilde devam ediyor. Ekonomik olarak aldığımız tepkiler gayet olumlu. Ama erken seçim asla. Bizim ilke kararımızdır. Biz işimize bakalım. Ve yatırımcının da '2015 Haziran ayına kadar bu ülkede seçim yok. Cumhurbaşkanlığı seçiminin zaten bu olayla alakalı değil; dolayısıyla çalışmalarımıza bu şekilde devam edelim' diyecek, devam edeceğiz" diye konuştu. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.